Gazete Vatan Logo
Magazin Damdaki Kemancı’dan müthiş performans

Damdaki Kemancı’dan müthiş performans

Broadway’in en uzun soluklu projesi “Damdaki Kemancı” usta Türk oyuncularla 7 Ağustos’ta Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda. Müzikale Türkçe yorumunu katan yönetmen Mehmet Ergen ile projeyi konuştuk

Damdaki Kemancı’dan müthiş performans

Çok yoğun bir prova sürecinden geçtiniz. Peki, nasıl geçti bu süreç?

Zorlu PSM ve Talimhane Tiyatrosu olarak bir ilke imza attığımız için oldukça heyecanlı geçti. Son yıllarda Zorlu PSM, seyircilerini en üst düzey müzikalleri yurt dışından getirerek ihya etti. Ama ilk kez Türkçe bir müzikal yapımına imza attık, buna da gelmiş geçmiş en sevilen müzikallerden biriyle başladık.

Bir yönetmen olarak dünya çapında ünlenmiş projeleri sahneye koymak avantaj mı yoksa dezavantaj mıdır?

İyi bir eser her zaman avantajdır, çünkü ilk kez denenmiyor. Zaten tüm dünyanın sevgisini kazanmış bir müzikal.

Damdaki Kemancı’yı hiç Broadway’de izlediniz mi?

İlk kez, çok uzun yıllar önce Londra’da Henry Goodman’ın Tevye olduğu bir yapım izledim. Daha sonra yine Chichester Festival Theatre yapımını izledim. Bu kez Tevye İranlı bir oyuncu ve stand up sanatçısı Omid Djalili idi. İlki komedi ögeleri daha yüksek bir yapımdı, ama dekor, reji gibi unsurları hiç hatırlamıyorum. İkincisi de çok pratik bir yapımdı, üç beş aksesuar ve video kullanılıyordu.

Haberin Devamı

O da iyiydi.

Bugünün mizahı da yer alıyor

Oyunu neden tekrar çevirme gereği neden duydunuz?

Öncelikle tamamı çevrilmiş bir Türkçe versiyonu yoktu. Ne ajansta ne de oyun ilk sahneleyen Devlet Tiyatrosu’nda... Eldeki malzemeyi de biraz eski, biraz da bugünkü mizah duygusundan uzak buldum. Ayrıca birçok şarkı sözü prozodi olarak uyumsuzdu. Burada Ezgi Erol, şarkıları yeniden çevirerek mükemmel bir iş çıkardı.

Tiyatro seyircisinin kesinlikle fark edeceğini düşündüğünüz farklılıklar metnin hangi kısımlarında?

Her kısmında farkedilecek yerler var ama kimde bunu farkedecek hafıza var bilemiyorum. Zaten eserin yazarları bile süreç içinde metni değiştirdiler, yeni şarkılar bile yazıldı.

Damdaki Kemancı 7 Ağustos akşamı “İstikbal Harbiye Açıkhava Konserleri” kapsamında sahnelecek. İlk defa Harbiye Açıkhava’da sanatseverler ile buluşacaksınız da...

Kaçırılmaması gereken bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Dünyanın en ünlü açık hava sahnelerine sahip bir ülke olarak, bu imkanımızı çok sık kullanmıyoruz. Fırsat varken gidilmeli diyorum. Oyunumuz önümüzdeki sezon da devam edecek.

Haberin Devamı

Little Miss Sunshine filminin müzikal uyarlaması geliyor

Yeni projeleriniz nelerdir?

Hem Zorlu PSM hem de BKM ile ortak çıkardığımız 2-3 yeni oyun olacak. Yurt dışındaysa İngiltere’de iki yeni projem var. Biri göçmenlerle ilgili bir yeni oyun; Stop & Search. Yazan Gabriel Gbadamosi. Diğeri ise Little Miss Sunshine filminin müzikal uyarlaması. İkisi de Avrupa prömiyerini yapacak.

2019 yazında da yeni kurduğumuz bir opera kumpanyasıyla yine Londra’da ve Almanya’nın Weimar kentinde Darius Milhaud bestelediği Le Pauvre Matelot adlı operamız olacak. Bu proje, İngiliz, Türk ve Alman sanatçılarla ortak sunulacak. Ayrıca IKSV Tiyatro Festivali için çıkardığımız yeni bir projenin de yapımcılığı var.