Gazete Vatan Logo

Damağımızda iz bırakan tatlar ve restoranlar

Gastronomi dünyanın yükseler trendi. Her sene yeni yeni süper gıdalar hayatımıza girip çıkıyor. İşte üzüm çekirdeği yağından jackfruite, Buda kasesinden sebzeli cipse 2017’de hangi tatlar iz bıraktı, hangi restoranlar öne çıktı işte yılın gastronomi ‘en’leri.

Damağımızda iz bırakan tatlar ve restoranlar

Yarın 2017’nin son günü… Yeni yıl yeni umutlar demek elbette, ama sonuçta bir önceki yılın da devamı… Bu hafta sizlerle bir dünya turu yapalım istiyorum… Bakalım 2017’de hangi tatlar iz bırakmış, hangi restoranlar öne çıkmış.

Üzüm çekirdeği yağı

2017’nin sürprizlerine, bana göre en ilginci olduğu için üzüm çekirdeği yağı ile başlamak istedim. Daha yumuşak ve daha hafif… Kızartma için de ideal mutfak uzmanlarına göre. Zeytiyağına ciddi bir rakip, çünkü çoklu doymamış bu yağın içi Omega 6 ve Omega 9 deposu gibi. Omega 6 oranı neyin içinde ne kadarmış?.. Buyrun size resmî analizi:

- Üzüm çekirdeği yağında: yüzde 70 l Ayçiçeği yağında: yüzde 68

- Mısır yağında: yüzde 54

- Soya yağında: yüzde 51

- Kanola yağında: yüzde 19

Vitamin E deposu aynı zamanda. Dumanlanması da zeytinyağına kıyasla daha geç. Üstelik kokusuz ve de pişti mi tamamen renksiz. Cilde ve saçlara çok iyi gelen üzüm çekirdeği yağının istisnasız her yemek için bir kaşık kullanılması en çok tavsiye edilen formül.

Buda Kasesi

Buda kasesi pek çok malzemenin bir araya gelerek oluşturdukları zengin bir salata. Farklı dokulardaki pişmiş ya da çiğ, sıcak ya da soğuk malzemelerin birlikteliğinden doğan bir sağlık deposu. Üstelik tek bir tarifi de yok. Seçeneklere bir yenisini de siz ekleyebilirsiniz. Zengin ve doyurucu içeriğiyle özellikle vejetaryenler arasında popüler oldu.

Haberin Devamı

Jackfruit

Bu da bir Güneydoğu Asya meyvesi. İncir ve dut ailesinden de biraz kocamanı... Dünyanın ağaçta yetişen en büyük meyvesi olarak literatüre geçmiş durumda. Tadı ananas, muz, mango karışımı olarak tarif ediliyor. Batı bayıldı. Ben henüz yemedim.

Lavaş

Evde de pişirilen bir tür ekmek modası sardı Batı mutfaklarını. Asya’nın dört bir yanında yapılan bir pide bu. Aslında bizim lavaşımız.

Empanadas

Bu da Latin Amerika’nın pazarlama başarısı. İtalyanlar’ın da calzone dedikleri bildiğimiz börek, sokaklarda satış rekorları kırıyor. Sebzelisi, kıymalısı, peynirlisi… İç harçlar değişiyor. Bol baharat ve de ananas ve çilek de katıyorlar ilaveten.

Ahtapot

Eskiden sadece deniz ürünleri restoranlarında bulunabilen ahtapot, özellikle salata ve ızgara olarak bütün iddialı lokantalara girdi 2017’de. Makarnalara, sushilere dahil oldu.

Haberin Devamı

Sebzeli cips

Bildiğimiz klasik cipsin yerini aldı 2017’de. Tarifi basit: Tatlı patates, ıspanak, pancar veya kabak… Karıştırın… Lezzet muhteşem.

Mayalı bira

Ne yenilirse yenilsin, yanında bir bardak olsun buz gibi “sour beer” içmek çok moda oldu.

2017’nin en iyi restoranları

Belki merak edersiniz, kimbilir yolunuz da düşebilir. Gastronomi uzmanlarına göre, ülkelerarası ölçekte 2017 yılının öne çıkan lokantaları ve şefleri, şöyle sıralandı.

1-Eleven Madison /
Park New York, ABD
Şef: İsviçre kökenli Daniel Humm
2-Osteria Francescana / Modena, İtalya
Şef: Massimo Bottura
3-El Celler de Can Roca / Girona, İspanya
Şef: Joan Roca
4-Mirazur /
Menton, Fransa
Şef: Mauro Colagreco
5-Central (Dünyanın en çok müşterisi olan lokantası) Lima, Peru
Şef: Virgilio Martínez
6-Asador Etxebarri /
Axpei İspanya
Şef: Victor Arguinzoniz
7-Gaggan /
Bangkok, TAYLAND
Şef: Gaggan Anand
8- Maido / Lima, Peru
Şef: Peru / Japon melezi Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura
9 -Mugaritz /
San Sabastian, İspanya
Şef: Andoni Luis Aduriz
10-Steirereck / Viyana, Avusturya
Şef: Heinz Reitbauer

Haberin Devamı