Gazete Vatan Logo

Damadım bu işi çözer

ABD’nin müstakbel başkanı Trump, seçim kampanyası boyunca ateş püskürdüğü New York Times gazetesini ziyaret etti. Trump görüşmede, Yahudi kökenli damadı Jared Kushner’in Ortadoğu’ya barış getirebileceğini söyledi

Damadım bu işi çözer

ABD’de 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamaya hazırlanan seçilmiş Başkan Donald Trump, seçimlerde Demokrat Parti’li rakibi Hillary Clinton’ı destekleyen New York Times gazetesini ziyaret etti. Trump başta, gazete yetkilileriyle kayıt dışı (off the record) bir görüşme yapma teklifinde bulunmuş, teklifi reddedilince de görüşmeyi iptal etmişti. Ancak daha sonra sürpriz bir kararla buluşmayı yeniden programına alan Trump, New York Times yöneticileriyle 75 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. İşte Trump’ın görüşmede sarfettiği dikkat çekici sözlerden bazıları:

- Gazeteye çok büyük saygım vardı. Ama çok kaba muamele gördüğümü düşünüyorum

- Maalesef New York Times okuyorum. Okumasaydım 20 yıl daha uzun yaşardım

- Hep birlikte iyi geçineceğimizi umuyorum

- Eğer yanlış olduğumu düşündüğünüz bir şey varsa beni arayın. (Gazetenin sahibi Arthur Sulzberger) Arthur beni arayabilir

- Savunma bakanlığı için (emekli General James) Mattis’i ciddi ciddi düşünüyorum. Ama onun (işkence yöntemi) su tahtasına destek vermemesine şaşırdım

Haberin Devamı

- Suriye sorununu çözmemiz lazım. Herkesten farklı bir görüşüm var

- Bazılarına kalsa, çıkar çatışması doğurmasın diye kızım Ivanka’yı da görmemem gerekiyor.

Nixon’a mı özendi?

Trump’ın görüşmede iş adamı ve siyasetçi rolünü bir arada götürmesinin çıkar çatışmasına yol açıp açmayacağına ilişkin soruya verdiği cevap tartışma yarattı. Trump soruya, “Yasalar tamamen benim yanımda, başkanın çıkar çatışması olamaz” diye cevap verdi. Bu cevap kamuoyunda, Trump’ın başkanlığı döneminde emlak sektöründeki faaliyetlerini sürdüreceği olarak yorumlandı. İngiliz The Independent gazetesi, Trump’ın sözlerini, Watergate skandalı nedeniyle görevinden istifa eden Nixon’ın bir röportajında sarfettiği “Eğer başkan yapıyorsa, bu yasadışı olmadığı anlamına gelir” cümlesine benzetti.

Bakan adayının terörle mücadele planı ifşa oldu

Trump’ın İç Güvenlik Bakanlığı için aday gösterdiği Kris Kobach’ın ‘Terörle Mücadele Planı’, Associated Press’in (AP)fotoğrafçısına yakalandı. Kobach, pazar günü New Jersey’deki golf kulübünde bir araya geldiği Trump’la konuşacakları planı şeffaf bir dosyada yanında taşıdı. İkili basına poz verirken, AP fotoğrafçısının çektiği fotoğraflarda Kobach’ın elindeki kağıtlarda neler yazıldığı açıkça görüldü. Plana göre Kobach, Meksika sınırı bir an önce duvar örülmesini, Suriye’den göçmen alımının durdurulmasını ve ‘yüksek riskli bölgelerden’ gelen kişilerin sıkı takip altına alınmasını istiyor.

Haberin Devamı

Forbes’a kapak oldu

Forbes dergisi, Trump’ın kızı Ivanka’yla evli olan damadı Jared Kushner’i kapak konusu yaptı. Dergi 35 yaşındaki emlak yatırımcısı Kushner’in, Trump’a başkanlığı kazandıran asıl kişi olduğu yorumunu yaptı. Trump da New York Times çalışanlarıyla yaptığı görüşmede, ‘İsrail ve Filistin arasında barışı sağlayan kişi olmayı istediğini, bunun için Yahudi kökenli olan damadından faydalanmayı düşündüğünü söyledi. Trump, “Jared Kushner, İsrailliler ve Filistinliler arasında barışa yardımcı olabilir” ifadesini kullandı.

‘Beyaz kabine’ tepkisi

Trump’ın bugüne kadar önemli görevler için seçtiği isimlerin tamamının beyaz erkeklerden oluşması, kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor. Trump’ın yakın çalışma arkadaşı olarak belirlediği bu isimlerin azınlıklar, Müslümanlar ve diğer göçmenlere yönelik olumsuz sözleriyle tanınıyor olması da söz konusu kesimler arasında tedirginlik yarattı. Trump’ın pek çok göreve ordu kökenli isimleri getirmek istemesi de, yeni dönemde agresif politikalar yürütüleceği endişelerini artıyor.

Haberin Devamı