Gazete Vatan Logo

Daily Mail: AB'nin 4 büyük yalanı

Birleşik Krallık'ta seçmenler ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini oylamak üzere sandık başına giderken gazetelerde zıt kutupların görüşlerini yansıtan manşetler yer aldı. En dikkat çekici manşet ise İngiliz Daily Mail gazetesinin, "AB'nin 4 büyük yalanı" oldu.

Daily Mail: AB'nin 4 büyük yalanı

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta bugün ülkenin AB üyesi olarak kalıp kalmayacağının belirleneceği referandum gerçekleştiriliyor. Tarihi oylamanın yapılacağı günün sabahında ülkede bazı gazeteler, seçmenlerin oyunu etkilemeye dönük manşetlerle çıktı.

Geçen hafta manşeti ve başyazısıyla seçmenleri AB'den ayrılma yönünde oy vermeye çağıran ülkenin en yüksek tirajlı tabloid gazetesi The Sun, bugün "Bağımsızlık Günü" manşetiyle yayımlandı. Birinci sayfasında Birleşik Krallık'ın Avrupa'dan daha büyük temsil edildiği bir haritaya yer veren gazete, seçmenlere "Birleşik Krallık'ı Avrupa'nın pençelerinden kurtarabilirsiniz." diye seslendi.

AB'nin 4 büyük yalanı

Daily Express gazetesi de birinci sayfasının tamamını referanduma ayırdı. Birinci Dünya Savaşı'nda asker toplamak için kullanılan bir posteri referanduma uyarlayan gazete, Birleşik Krallık bayrağı üzerinde büyük puntolarla "Ülkenin sana ihtiyacı var. Ayrılma yönünde oy kullan!" çağrısına yer verdi.

Daily Mail gazetesi "En büyük dört AB yalanını ifşa ediyoruz" manşetiyle çıkarken, AB'de kalınmasından yana yürütülen kampanyayı eleştirmeyi tercih etti. Daily Mail'e göre, Avrupa'nın 4 yalanı ise şöyle;

Haberin Devamı

"Karanlığa adım atmayın"

Ülkenin AB'de kalmasından yana kampanyaya destek veren The Guardian gazetesi bugün "Avrupa'da kalmak için son bir hamle" manşetiyle yayımlanırken, Avrupa'nın uydu fotoğrafına yer verdiği sürmanşetinde de "Kim olmak istiyoruz?" sorusunu sordu. Gazete, referandumla ilgili olarak da "Yakın tarihin en sert siyasi kampanyasının ardından bir millet kararını veriyor." ifadesini kullandı.

AB yanlısı yayın yapan Daily Mirror gazetesi de "Aileniz, çocuklarınız, emekliliğiniz, istihdam ve genel sağlık sistemini düşünün." uyarısını yaparak, "Karanlığa adım atmayın, kalmak için oy verin" manşetiyle çıktı.

Metro gazetesi "Britanya kararını veriyor" manşetiyle yayımlanırken, Daily Star gazetesi referandumun rakip figürleri Başbakan David Cameron ile eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın ağızlarının kırmızı birer çarpı ile kapatıldığı fotoğraflarına yer verdiği birinci sayfasında "Aylardır tehditlere, korkutmalara, yalanlara maruz kaldık. Nihayet söz sırası bizde." ifadelerini kullandı. Gazete, "Senin ülken, senin oyun. Geleceğini oy sandığında yakala" manşetini attı.

Birinci sayfasını Avrupa'nın uydu fotoğrafıyla kaplayan The Times gazetesi "Hesaplaşma günü" manşetini atarken, son anketlere göre ülkenin kaderinin bıçak sırtında olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

"Nişan al, hazır ol, oy ver'"

Bütün birinci sayfasını referanduma ayıran bir diğer gazete olan "I" bir kronometre fotoğrafının yanında "Nişan al, hazır, oy ver" manşetini attı. Daily Telegraph gazetesi de birinci sayfasında Birleşik Krallık bayrağı arasından görülen Londra'nın ünlü saat kulesi Big Ben fotoğrafının yanında "Zaman geldi" manşetini kullandı.

Ekonomi gazetesi Financial Times ise referandumun yarattığı belirsizliklere dikkati çektiği manşet haberinde "AB üyeliğiyle ilgili tarihi oylama öncesinde Şehir'de (Londra'nın finans merkezi) gerilim tırmanıyor" başlığını kullandı.

Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin oylandığı referandumda, oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı. Sandıkların 22.00'de (TSİ 00.00) kapanacağı referandumda, sonucun cuma sabahı netleşmesi bekleniyor.

Referandumda seçmenler "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlıyor.

Haberin Devamı