Gazete Vatan Logo

Daha sivil ve senfonik!

Ankara AKM’de düzenlenen törende bu yıl ilk kez tanklar resmi geçit yapmadı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da ilk kez konser verdi

Daha sivil ve senfonik!

Başkent Ankara’da yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu yıl daha sivil ve renkli görüntülere sahne oldu. Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan tören Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şeref locasındaki yerini almasının ardından başladı. Kutlamaları şeref locasından kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri ile kuvvet komutanları da katıldı.

Köçekçe ve Türk Marşı

Törende ilk olarak, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu’ndan oluşan 150 kişilik ekip, İstiklal Marşı’nı okudu. Erdoğan’ın alandakilere hitabının ardından, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu’nca Ulvi Cemal Erkin’in “Köçekçe” ile Mozart’ın “Türk Marşı” eserleri seslendirildi. Planlanan paraşüt atlayışları ise yoğun rüzgar nedeniyle yapılamadı.

Haberin Devamı

Tanklar geçit yapmadı

Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfek Gösteri Takımı’nca, tüfekle gösteri yapıldı. Gösterinin sonunda askerler tarafından Türk bayrağı açılırken, yapılan anonsla gösterinin kutlamalar kapsamında ilk defa gerçekleştirildiği belirtildi. Ancak geçen yılların aksine bu sene tanklar resmi geçit yapmadı. Tören geçişinde ilk olarak tören birlikleri karargahı, muharip ve iç güvenlik gazileri yer aldı. Daha sonra 81 ili temsil eden öğrenciler, taşıdıkları Türk bayraklarıyla tören alanından geçiş yaptı.

‘Bu bir sevgi ve birlik yürüyüşü!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen “Cumhuriyet Yürüyüşü”ne ellerinde bayraklarla katılarak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önünden geçen vatandaşları selamladı. Erdoğan, balkondan yaptığı konuşmada, “İnanıyorum ki tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan olduğumuz sürece bizi kimse birbirimize düşüremeyecektir. Kardeş olalım, bir olalım, iri olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım. Bizi bölmek isteyenlere karşı şu yürüyüşünüz bir sevgi, birlik, beraberlik yürüyüşüdür” dedi. Vatandaşlardan bazıları, “Osmanlı torunu Tayyip Erdoğan” tezahüratı yaptı. Erdoğan’a, balkonda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de eşlik etti.

Haberin Devamı

Osmanlı arması

AKM’deki törenlerde alana büyük bir platform kuruldu. Kırmızı ve beyaz renklerden oluşan platformun üzerinde ay yıldız motifi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı ve “Cumhuriyetimizin 92. yılı kutlu olsun” yazısı yer aldı. Ayrıca platformdaki ekranda Osmanlı Devleti Arması görüntüsü de dikkat çekti. Törende, şeref locasının bir tarafında tarih boyunca kurulan 16 Türk devletinin bayraklarını taşıyan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerleri ile diğer tarafında da o devletleri temsil eden kostümlü askerler yer aldı.

ÖZEL DEFTERE BÖYLE YAZDI

‘Halkın oyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla’

Haberin Devamı

Cumhuriyetin ilanının 92. yıl dönümü nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Ülkemizin TBMM tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan zatıalinizin bizlere bıraktığı emanet olan cumhuriyetimizi doğrudan halkın oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı sıfatıyla daha da yükseltmek, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” yazdı.

Klasik selam

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığının Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanlığı Motosikletli Timleri eşliğinde tören alanına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üstü açık klasik otomobilden tören birliklerini ve katılımcıları selamladı. Erdoğan’a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da eşlik etti.

Bahçeli ilk kez yoktu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri çerçevesinde Anıtkabir’e ziyarette bulunan heyette yer almaması dikkat çekti. Bahçeli, önceki yıllarda Anıtkabir’deki törenlere katılıyordu. Heyetin içinde MHP yönetiminden bir isim de göze çarpmadı. HDP’yi temsilen de törene katılım olmadı.

Haberin Devamı