Gazete Vatan Logo

Daha önce böylesi görülmedi!

İRANLI turistler Saray İlçesi’nde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle bu bayramda da Van’a gelemeyecek. Kentteki otellerin doluluk oranları yüzde 10’lara kadar düşerken, bu durumdan esnaf da olumsuz etkileniyor.

Daha önce böylesi görülmedi!

Van’ın İran sınırındaki Saray İlçesi’ndeki Kapıköy Sınır Kapısı, 21 Ağustos’ta kaçırılan gümrük memurları olayının ardından kapandı. Kaçırılan gümrük memurları 18 gün sonra serbest bırakılırken, Kapıköy Sınır Kapısı’nın hala kapalı olmasına otel ve konaklama tesisleri işletmecilerinin tepkisine neden oluyor. Sadece tatil günlerinde değil normal zamanlarda bile Van’a gelen İranlılar otellerde, rezidanslarda hatta evlerde bile ağırlanıyordu. Özellikle bayram tatilerinde ve İran’daki uzun Nevruz tatilini fırsat bilen çoğu İranlı Van’ı tercih ediyordu. Geçen Ramazan Bayramı öncesi oteller tam kapasiteyle çalışırken, şimdi bu oran yüzde 10’lara kadar düştü. Kentteki otel işletmelerinin çoğu eleman çıkartırken bazı otellerde kapılarına kilit vurma noktasına geldi.

İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ, DOLULUK ORANIMIZ YÜZDE 3

Kentteki bir otelin yetkilisi Doğan Cihan, otellerinde şu an itibariyle yüzde 3’lük bir doluluk oranı olduğunu belirterek, "Van’daki otelcilerin durumu şu an iflas eşiğinde. Kapı kapanmadan önce ful kapasite yolunda gidiyorduk. Fakat bu süreçle birlikte her şey tam tersine döndü. Bazen gün boyu siftahsız olan arkadaşlarımız var. Otelciler personel çıkartıp kendi işini kendi yapar durumuna geldi. Sınır kapası açılmalı çünkü Van’ı düzeltecek şey o sınır kapısıdır. Kaç kişi bu otellerde çalışıyor ve bununla bağlantılı olarak kaç kişi ekmek yiyor. Böyle giderse esnaf Kepenk kapatır. Zaten caddede kuru kalabalık var" dedi.

Haberin Devamı

SINIR İLLERİ ZENGİNLEŞİR BİZ FAKİRLEŞİYORUZ

Kentteki başka bir otelin Genel Müdürü Nejdet Kardaş ise büyük sıkıntı içinde olduklarını söyledi. Kapıköy sınır kapısının açılması için yetkililerin duyarlı olması gerektiğini söyleyen Kardaş, "Kapıköy sınır kapısı kapalı olduğundan bu yana otellerimizdeki doluluk oranları yüzde 10’lara düştü. Geçtiğimiz bayram bu oran yüzde yüzdü. Oteller rezidanslar, evler hepsi doluydu. Şuanda çok sıkıntı içindeyiz. Oteline kilit vuran, otelinden eleman çıkartan meslektaşlarımız oldu. 90’lı yıllarda bile biz bu sıkıntıları yaşamamıştık. Bu sadece otelcileri değil Van’ın bütün esnafını etkiliyor. Vanımıza sahip çıkmamız lazım. Yetkililer bu konuda duyarlılık gösterip gerekli girişimleri yapsınlar. Tek isteğimiz tekrar Van’ın o canlılığa kavuşması. Diğer sınır illerine baktığımızda gitgide zenginleşmiş bir kent görüyoruz bizimkisi ise tam tersine fakirleşiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Van’ın depremden sonra ekonomisini düzelten İranlılar’ın yokluğu sadece otelcileri değil Çarşı esnafını da etkiliyor. Geçan bayram yoğunluğundan eser kalmadığını belirten Van esnafı, "Görüyorsunuz bayrama az bir süre kala dükkanlarımız bomboş. Van’da meydana gelen depremlerin ardından Van ekonomisine büyük katkı sunan İranlı turistler, Kapıköy sınır kapısının kapalı olması nedeniyle gelemedi. Geçtiğimiz bayramlarda İranlıların gelişiyle esnafın yüzü gülüyordu. Şimdi o canlılıktan eser yok. Çarşıda şuan kuru bir kalabalık var. Ama çoğu kimse alışveriş bile yapmıyor. Böyle giderse durma noktasına geleceğiz" diye konuştu.