Gazete Vatan Logo

Daha ilk gün 2 bin uçak inip kalkacak

Atatürk Havalimanı’nda Kurban Bayramı tatilinin son günü olan 18 Eylül’de 1 günde 1.500 uçak iniş kalkışıyla rekor kırıldığını söyleyen İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Biz Üçüncü Havalimanı’nın ilk fazını hizmete açtığımızda günde 2 bin uçak iniş kalkış yapabilecek” diye konuştu

Daha ilk gün 2 bin uçak inip kalkacak

İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Üçüncü Havalimanı’nın inşaat çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, özellikle yaz aylarında gece gündüz durmadan 3 vardiya çalıştıklarını anlattı. Havalimanının ilk etabını, belirtilen tarih olan 26 Şubat 2018’e yetiştirmek için gecelerini gündüzlerine kattıklarını dile getiren Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı’ndan dünyanın farklı noktalarında 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirileceğini belirtti.

Atatürk Havalimanı’nda bayram tatilinin son günü olan 18 Eylül’de 1 günde 1.500 uçak iniş kalkışıyla yeni bir rekor kırıldığını hatırlatan Akçayoğlu, “Biz ilk fazı hizmete açtığımızda günde 2 bin uçak iniş kalkış yapabilecek. Havalimanı 250 havayolu şirketine hizmet verecek” dedi.

6 milyar euro gidecek

Terminal binasının kaba inşaatını bir an önce bitirmek istediklerini kaydeden Akçayoğlu, 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etap için yapımı süren terminal binasının 1.3 milyon metrekare olacağını kaydederek, “Ben rahat bir şekilde 110 milyon yolcu kapasitesini kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü şu anda yıllık 60 milyonun üzerinde yolcuyu ağırlayan Atatürk Havalimanı terminal binası 350-400 bin metrekarelerde” diye konuştu.

Haberin Devamı

Akçayoğlu, ilk etap için 6 milyar euro harcanacağını ifade ederek, halihazırda bunun KDV ile 2.4 milyar eurosunun harcandığını aktardı. Havalimanının en zor etaplarının yapıldığını dile getiren Akçayoğlu, aylık yüzde 4 gibi ilerleme sağlamayı amaçladıklarını, şu anda fiziki olarak havalimanı inşaatının yüzde 30’unun tamamlandığını anlattı. Akçayoğlu, pistlerin yapımının hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydederek, 1 No’lu pistin ortaya çıktığını, yakında asfaltının başlayacağını söyledi. Akçayoğlu, havalimanının işletmeye açıldığında 100 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını bildirdi.

Laleden esinlenilen kuleye ödül


Chıcago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından düzenlenen yarışmada İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası, 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda “2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü”ne layık görüldü. İYH’nin 2015 yılında açtığı yarışma sonucu Türk-İslam kültürünün ve İstanbul’un kültürel mirasının önemli motiflerinden lale çiçeğinden ilham alınarak yapılan, Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyan tasarım birincilik alarak, inşa edilmeye hak kazanmıştı.

Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı ile birçok yönden ilklere imza attıklarını belirterek, bu yapının, dünyaca ünlü tasarımlarıyla birlikte Ferrari’nin de tasarımcısı olarak bilinen Pininfarina’nın uzmanlığıyla yakında İstanbul’un simgelerinden biri haline geleceğini söyledi.

Haberin Devamı