Gazete Vatan Logo

Daha büyük iPad’lerin çıkışı ertelendi

Apple tedarikçileri daha büyük ekranlı tabletlerin seri üretimini gelecek senenin başına erteledi.



facebook twitter digg 0 e-posta yazdır Haberler » Piyasalar » Haber Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre güçlü talebi karşılamak için yeterli sayıda yeni iPhone üretmeye çalışan Apple Inc. tedarikçileri daha büyük ekranlı tabletlerin seri üretimini gelecek senenin başına erteledi.

WSJ'nin haberine göre, kaynaklar California merkezli şirketin tedarikçilerinin daha büyük ekranlı iPad’lerin seri üretimine Aralık ayında başlamayı planladıklarını bildirdi.

“Şimdilik arz zinciri için öncelik daha büyük ekranlı iPhone’lara olan büyük talebi karşılamak.

5.5 inçlik iPhone 6 Plus üretimi tatmin edici değil,” ifadesini kullanan bir kaynak, “Ekran üreticileri için kaynakları ayırarak yeni büyük ekranlı iPad’lerin üretimine geçmek zor olurdu,” diye ekledi.

Apple’ın iPhone ve iPad’lerinin üreticilerinden Foxconn Technology Co. 2354.TW -0,13% da Çin’in kuzeyindeki Zhengzhou bölgesindeki üretim tesisinde iki yeni iPhone’u aynı anda üretmek için işe alımları artırıyor. Fabrikada 200,000’i aşkın işçi yeni iPhone’ları ve metal kalıplar gibi önemli parçaları üretiyor. Resmi olarak Hon Hai Precision Industry Co. 2317.TW +0,93% olarak bilinen şirket, ciro bakımından dünyanın en büyük imalatçısı ve Apple, Sony 6758.TO -0,03% ve Microsoft MSFT -3,97% gibi şirketler için üretim yapıyor. Çin’de şirketin 1 milyonu aşkın çalışanı bulunuyor.

Foxconn’un yetkililerinden biri, “Herkes Foxconn’un ekmek ve tereyağı olan yeni iPhone’ları üretmekle meşgul. Başkan Terry Gou da üretimi yakından takip etmek için fabrikaya gitti,” ifadesini kullandı.

Apple yeni iPhone’ların satın çıkmasının ilk haftasında 10 milyonu aşkın telefon sattı. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus 19 Eylül’de 10 ülkede satışa çıkarıldı. Apple son haftalarda başka ülkelerde de satışa geçti ve yeni cihazların Çin’deki satışlarının 17 Ekim’de başlaması bekleniyor. Şirketin Eylül ile biten çeyrek için bilanço raporunu sunacağı 20 Ekim’de iPhone satışlarıyla ilgili bilgi vermesi de bekleniyor.

Asya’daki tedarikçiler Apple’ın daha büyük tabletinin 12.9 inç likit kristal ekranı olabileceğini ve çözünürlüğün geçen sene Ekim’de çıkan 9.7 inçlik iPad Air’e benzer olabileceğini belirtti.

Apple çarşamba günü 16 Ekim’de bir medya konferansı gerçekleştireceğini açıkladı.

Konferansta neyin konuşulacağı belirtilmezken Apple’ın yeni iPad ve iMac’leri tanıtması bekleniyor. Şirketin konferansta daha büyük iPad’leri çıkarıp çıkarmayacağı bilinmiyor ve Apple yorum yapmayı reddetti.

Apple’ın daha büyük iPad hamlesi şirketin iPad satışlarının yavaşlama belirtileri göstermesinden sonra başladı. iPad’lerin birim satışları iki çeyrektir düşerken tabletlerin cirosu yıllık bazda son 5 çeyreğin 4’ünde düştü.

Tablet piyasasındaki yarış kızışınca Apple daha farklı ekran boyutları sunmak amacıyla 2012 sonlarına doğru daha küçük ekranlı tablet olan 7.9 inçlik iPad Mini’yi çıkarmıştı.

Araştırma şirketi IDC Apple’ın küresel tablet pazarındaki payının önceki yıldaki yüzde 33’den ikinci çeyrekte yüzde 26.9’a düştüğünü bildirdi. Samsung’un tablet pazarındaki payı da yüzde 18.8’den yüzde 17.2’ye indi. İki şirket de Lenovo Group Ltd. 0992.HK -5,05% gibi Çinli şirketlerden dolayı artan rekabetten zarar gördü.

Apple yine de yeni ürünlerle ve hali hazırdaki ürünlerine yaptığı yeniliklerle tüketici tabanını genişletmeye devam etti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre tedarikçiler aynı zamanda Aralık ayında çıkacak olan 12 inçlik MacBook Air’in seri üretimine hazırlanıyor. Bu bilgisayarın daha yüksek çözünürlüğünün olması bekleniyor. Şu anki MacBook Air 11 inçlik ve 13 inçlik olmak üzere iki farklı modelle geliyor.

Apple iPad’i yeni jenerasyon çalışanlar için bir programlama ürünü olarak sunmak istiyor.

Temmuz ayında Apple farklı sektörler için uygulamalar geliştirmek amacıyla IBM IBM -0,26% Corp ile ortaklık başlatmıştı. Ortaklık gereği IBM aynı zamanda kurumsal müşterilerine iPhone ve iPad satmayı planlıyor.

Canalys analisti Tim Coulling, “Eğer Apple daha büyük iPad çıkarmak istiyorsa şirketin ekran özelliklerini daha iyi değerlendirmesi lazım. Daha çok görevi aynı anda gerçekleştirebilecek özellikler daha çok ilgi çekecektir,” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı