Gazete Vatan Logo

Dağdaki çoban helikopterle kurtarıldı

Kar üzerinde yürümekten ayağı donan ve kangren tehlikesi geçiren çobanı Heliski yapan kayakçıların helikopteri kurtardı

Çoban Murat Civelek'i yayladan alan helikopter, İkizdere ilçe merkezine getirdi. Çoban Civelek ambulansla getirildiği hastanede tedavi altına alındı.

İkizdere ilçesine bağlı Cimil Yaylası Başköy'de koyunları ile kalan Murat Civelek (17), karlı zeminde çok yürümesi nedeniyle don tehlikesi geçirdi. Ayağında morarmalar başlayan ve yürüyemez hale gelen çobanın babası Hasan Civelek, telefonla jandarmaya ulaşarak yardım istedi. Ancak aşırı kar ve çığ nedeniyle yaylaya ulaşamayan yetkililer, yolun açılmasının çok zaman alacağını gözönünde bulundurarak Ayder yaylasında helikopterle kayak yapan Heliski sporcularından yardım istedi. Kaçkarlarda kayak yapan İsviçreli Turkey Heliski firmasına ait helikopter Ayder'den harekete ederek kısa sürede Cimil yaylasına ulaştı. Buradan alınan çoban Murat Civelek, helikopterle ilçe stadına getirildikten sonra ambulansla Rize Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Çoban Civelek, "Yayla yolumuz kapalıydı. Oradan inecek durumda değildik. Kayakçılar sayesinde kurtuldum" dedi.

VALİ: BİZİ DİNLEMİYORLAR
Rize Valisi Kasım Esen, olaydan haberdar olunca bölgeye karadan ulaşamaya çalıştıklarını, fakat yayla yolunun çığ nedeniyle kapalı olması nedeniyle bunu başaramadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Yaylada koyunları ile kalan çobanın felç durumu vardı. Çığ nedeniyle yayla yolu kapalı olunca Heliski sporu yapan kayakçılardan yardım istedik. Onlar da bölgeye helikopterle hareket ederek çobanı alıp İkizdere ilçe merkezine indirdi. Felç geçirme tehlikesi olan çoban, buradan ambulansla Rize'ye sevk edildi. Biz zamanında uyarılarda bulunarak `ağır kış şartlarında yaylalarda kalmayın, inin' dedik ama bizi dinlemiyorlar. Sonrada böyle olaylar yaşanıyor."

HELİSKİ NEDİR?
Heliski sporu İsviçreli Turkey Heliski firması tarafından üç yıldır Rize'nin Çamlıhemşin İlçesinin Ayder Yaylası'nda yapılıyor. Kış aylarında gruplar halinde gelen ve helikopterlerle Kaçkar Dağlarının zirvelerinde daha önce rehberlerce belirlenen yerlere bırakılan sporcular buradan kayarak iniş yapıyor. Sporcular daha sonra yeniden helikopterle alınarak zirveye taşınıyor.

Haberin Devamı