Gazete Vatan Logo

DAEŞ'in başkenti için düğmeye basıldı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel’in Kobani ve Ankara ziyaretlerinin ardından DAEŞ’in elindeki büyük şehirlerin alınması için operasyonlar başladı. Suriye’de Rakka, Irak’ta da Felluce için düğmeye basıldı

DAEŞ'in başkenti için düğmeye basıldı

ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel’ın Kobani’de PYD ve Ankara’da Genelkurmay ile temaslarda bulunmasının hemen ardından, terör örgütü DAEŞ’in ‘başkent’ ilan ettiği Rakka’ya yönelik operasyon dün başladı. Ankara bugün de NATO’nun ABD’li Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı (SACEUR) Orgeneral Curtis M. Scaparrotti’yi ağırlayacak. Scaparrotti, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la görüşecek.

Hazırlıkları uzun süredir yapılan Rakka operasyonu dün yerel saatle 14.00 sularında başladı. Uluslararası koalisyona bağlı savaş uçakları Rakka çevresindeki DAEŞ mevzilerini bombaladı. PYD ’nin silahlı kanadı YPG, Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Ehrar Rakka ve Liwa Tahrir Tugayları da DAEŞ hedeflerine yönelik kara harekâtı başlattı.

Kobani’nin 50 kilometre güneyindeki Ayn İsa kasabasından üç kol halinde harekete geçen muhalif birlikler, Rakka’nın kuzeyini tuttu. Kara harekâtına farklı gruplara mensup yaklaşık 12 bin muhalifin katıldığı belirtiliyor.

NATO KOMUTANI BUGÜN ANKARA’DA

Haberin Devamı

ABD’nin Ortadoğu bölgesinden sorumlu komutanı General Votel, hafta başında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile görüşmüştü. General Votel, Suriyeli muhaliflerle yaptığı görüşmeleri aktarırken, Rakka operasyonunun kısa sürede başlayacağı bilgisini vermişti. Bugün de NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanı (SACEUR) General Scaparrotti, Genelkurmay Başkanlığı’nda görüşmeler gerçekleştirecek. General Scaparrotti aynı zamanda ABD’nin Avrupa bölgesinden sorumlu komutanı (EUCOM ) olarak görev yapıyor.

ÖNCE KUŞATILACAK

DAEŞ’i Rakka’dan çıkarmaya yönelik operasyonun başladığı haberi Demokratik Suriye Güçleri Sözcüsü Talal Sillo tarafından açıklandı. Sillo, çoğunlukla ABD’nin desteklediği Kürt, Arap milisler tarafından başlatılan operasyonun ilk hedefinin Rakka’nın kuzeyinin ‘özgürleştirilmesi’ olduğunu söyledi. Sillo, Rakka merkezine operasyon için tarih vermedi. ABD’nin de operasyona havadan destek verdiği belirtiliyor. Yerel kaynaklar Rakka’nın kuzeyinde Heyşa Köyü civarında DAEŞ’le şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

HALK ŞEHRİ TERK EDİYOR

Operasyonun başlamasıyla birlikte kentteki siviller için hayat daha da zorlaştı. Rakka’daki halkın bir bölümü evlerini terk ederek Deyr Ez Zor kentine kaçmaya başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, DAEŞ ile mücadelede Suriye’deki silahlı Kürt güçlerini temsil eden YPG ile işbirliklerinin sürdüğünü söyledi. (Habertürk)