Gazete Vatan Logo

CVS’te rafa giren ilk Türk

B'iota laboratuvarları Amerika'da 5 yılda 50 milyon dolar ciro hedefliyor

Türkiye’de bitki özlü şampuan pazarında yüzde 56’lık pazar payıyla ilk sırada olan B’iota Laboratuvarları, ABD pazarına girdi. 20 milyar doların üzerinde cirosu, 7 bin 300 eczanesiyle ABD ve dünyanın sayılı zincirlerinden olan CVS’in raflarında ürünleri satılmaya başlayan B’iota, bu yıl 4 milyon, önümüzdeki yıl ise 10 milyon dolar ciro hedefliyor.

CVS’te 1 yıllık deneme sürecinden sonra Walmart ve diğer yerel zincirlere de girme planları yapan şirketin 5 yıllık hedefinde ise 50 milyon dolar ciroya ulaşmak bulunuyor. Türkiye’de 34 bin metrekarelik yeni fabrikasında bitkisel ilaç üretmeye de hazırlanan B’iota, bebek ürünlerinden diş macununa kadar geniş bir ürün yelpazesiyle de raflardaki yerini alacak.

1 yıl deneme süresi

ABD’deki faaliyetlerinin global markalaşma sürecinde çok önemli bir adım olduğunu söyleyen B’iota Laboratuvarları’nın CEO’su Cihat Dündar, “ABD’den dünyaya daha kolay ve daha hızlı yayılacağız. 3 yıl ciddi pazar araştırması yaptık. Önemli danışmanlık ve pazarlama şirketleri ile çalıştık. Burada B’iota şemsiye markamız olacak. ABD’de ilk olarak CVS ile anlaştık. CVS bize 1 yıl süre verdi. Buradaki sonuçlara göre diğer zincirlere de gireceğiz. İlk yıl burada para kazanmayı düşünmüyoruz. Sadece CVS’teki tanıtım için 2.5 milyon dolar harcayacağız. Maksat ürünlerimizi tanıtmak, pazarda tanınan bir marka olmak” diye konuştu.

Ürünlerinin 2 haftadır CVS raflarında olduğunu kaydeden Dündar, 1 ay içinde 7 bin 300 mağazanın tümünde ürünlerinin satılacağını anlattı.

ABD’de 50 milyar dolarlık pazarda saç dökülmesini önleyen şampuan olmadığını ve bunun kendileri için ciddi potansiyel yarattığını belirten Dündar, “İlk bakışta ABD pazarı insanın gözünü korkutuyor ama gördük ki o kadar zor değilmiş. Zor kısmı sabretmek. Burada 50 milyar dolarlık bir pazar var. Bu yıl 4 milyon dolar, 2013’te 10 milyon dolar ciro hedefliyoruz. 15 civarında şirketle anlaşma yaparsak, Türkiye’den daha büyük bir pazar ve ciroya ulaşacağımızı öngörüyoruz. Her şey planladığımız gibi giderse 5 yıl sonra 50 milyon dolar cirodan söz ediyoruz” dedi.

Üretim planı da var

2-3 yıl içinde pazardaki gelişmeler doğrultusunda ABD’de üretim yapmayı planladıklarına da dikkat çeken Dündar, “Türkiye’den buraya ürünler 1 ayda geliyor. Süreç uzuyor. Pazarda istediğimiz satış hacmine ulaşırsak burada üretimi düşünüyoruz” değerlerlendirmesini yaptı.

B’iota Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Serhat Oran ise ürün verdikleri pazarları Türkiye’den yönetmek yerine tamamıyla o ülkenin pazar koşullarına göre yönetmeyi benimsediklerini söyledi. Oran, “Bu çerçevede ABD pazarı için daha önce Biersdorf, Nivea gibi firmalarda çalıyşan John Van Houten ile anlaştık. Doğru bir tercih yaptığımıza ve sektörü iyi bilen bir yönetici seçtiğimize inanıyoruz” dedi.

Kanada pazarına da girecek

ABD’de B’iota Botanical adıyla faaliyet göstereceklerini anlatan Kuzey Amerika Müdürü John Van Houten, ABD pazarından sonra Kanada pazarına girmek istediklerini söyledi. Amerika’da kişisel bakım pazarının 75 milyar, saç bakım kategorisinin 8 milyar dolar, saç serum pazarının 100 milyon dolara ulaştığını belirten Van Houten, “Kanada’ya 2013 yılında girme planımız var. 5 yılda 10 milyon dolar ciro hedefiyle yola çıkacağız” diye konuştu.

‘Keşke 1. değil 11. olsaydık’

CİHAT Dündar, CVS zincirine giren ilk Türk markası olduklarını söyledi. Dündar, “CVS zincirinde başka bir Türk markası yok. Keşke olsaydı... İlk marka olmaktan gurur duyuyoruz. Ama CVS’teki 11’inci Türk markası olsak daha fazla gurur duyardık” dedi.

Ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü ve ilk hafta 420 bin dolarlık sipariş aldıklarını kaydeden Dündar, “Burada diğer zincirler ilk girdiğiniz zincirdeki başarınıza bakıyor ve ona göre sizinle çalışıyor. Ama ürünlerimiz o kadar ilgi gördü ki CVS’deki 1 yıllık deneme sürecini beklemeden bizimle çalışmak isteyen zincirler var. 1 yıllık süre bitmeden ürünlerimizi vereceğiz” diye konuştu.

Bizdeki gibi 300 bin euro raf bedeli yok

CİHAT Dündar, ABD’de marketlere girerken Türkiye’deki gibi yüksek oranlarda raf bedeli ödenmediğini anlattı. Dündar, şöyle devam etti:

“Türkiye’de büyük bir zincire girmek için raf bedeli olarak 300 bin euro ödemeniz gerekiyor. Üstelik rafa girecek her farklı markanız için bu parayı vermeniz lazım. ABD’de ise raf bedeli yok. ‘Malını koy, sat’ diyorlar. Oradan tasarruf ettiğiniz parayla pazarlamaya ciddi yatırım yapabiliyorsunuz. Türkiye’de maalesef sistem pazarlamaya, yaratıcı olmaya yöneltmiyor.”

Güney Amerika pazarında ciddi potansiyel var

B’İOTA CEO’su Cihat Dündar, kısa bir süre önce girdikleri Brezilya pazarında ürünlerinin ilgi gördüğünü, ancak ruhsatlandırma prosedürü nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Dündar, “Keşke mütekabiliyet olayı ilaçta da söz konusu olsa... Brezilya’da bu anlamda sorunlar yaşıyoruz. Zira Brezilya’da ruhsat işlemleri 1 yıl sürüyor. Bu da büyümemizi yavaşlatıyor. Ama bu sıkıntıya rağmen Brezilya, Şili, Arjantin, Guatemala, Peru gibi ülkelerde ürünlerimiz ivme kazanıyor. Bu ülkeler bizim ülkemize benziyor ve ciddi potansiyele sahip. Çin ve Uzakdoğu’da aynı potansiyel yok” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı