Gazete Vatan Logo

Çutag'ım aklandı

AİHM, Hrant Dink’in öldürülmesine yol açan yazısında suç unsuru bulmadı ve Türkiye’yi mahkum etti. Rachel Dink, eşinin vurulduğu yerde gözyaşlarına boğuldu

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, dün kararın açıklanmasının ardından bir basın açıklaması yaptı. Bu kararla Hrant Dink’in ‘Türklüğü aşağılamak’ suçundan aklandığına dikkat çeken Rakel Dink, şunları söyledi: “(...) Bugün karar çıktı ve o aklandı! 23 Ocak 2007’de cenazesinde yüz binlerce insanın onunla ilgili vicdanının kararını ilan etmesinden sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bugünkü kararı onun haklılığının tescili oldu. Yarın Çutagım’ın doğum günü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hâkimlerinin oy birliğiyle verdiği bu karar bir doğum günü hediyesi.”

Tazminatı 3 kuruma vereceğiz

“Aile olarak mahkeme tarafından uygun görülen manevi tazminatın tamamını, bağış olarak üç kurum arasında paylaştıracağımızı duyurmak istiyoruz. Bu tazminat, eğitimde kullanılması için Toplum Gönüllüleri Vakfı Hrant Dink Burs Fonuna, Ermeni kültürünün, Ermenice eğitiminin Türkiye’deki devamlılığına destek olması için Getronagan Ermeni Lisesi’ne ve Türkiye’deki Ermenistanlı göçmen çocukların eğitimlerine destek olması için Gedikpaşa Protestan Kilisesi’ne bağışlanacaktır.”

Çutag aklandı, çok mutlu olurdu

“Çutag’ın bugünü görmesine engel oldular ama öldürülmemiş olsaydı şu anda kesinlikle çok mutlu olurdu, çünkü ülkesinden ayrılmak istemiyordu. Ama bir o kadar da üzüntülü olduğunu söylerdi Türkiye için, çünkü her zaman ülkesiyle övünmek isterdi... Bu kararın ardından Türkiye’de hukuki ve siyasi olarak çok şeyin değişeceğine inanmak istiyoruz. Umarız, bugüne kadar ifade özgürlüğü ile ilgili veya cinayet soruşturması ve davası sürecinde üzerine düşen hiçbir görevi onun övünebileceği şekilde yerine getirmeyen Türkiye Devleti, bugünden sonra suçluyu aklayan, suçsuzu mahkum eden bu tavrından vazgeçer, ve toplumun vicdanına layık bir devlet gibi davranmanın ilk adımlarını atar.”

Haberin Devamı