Gazete Vatan Logo
Magazin Custurica krizi büyüyor

Custurica krizi büyüyor

Antalya'da gergin bekleyiş

Altın Portakal Film Festivali’ne Emir Kusturica’nın çağırılması, sinema dünyasını ikiye böldü

BOSNA Hersek’te yaşanan soykırımı savunduğu iddia edilen Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica’nın Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne jüri üyesi olarak çağrılması konusunda farklı tepkiler çığı gibi büyüyor. Kustirica’nın jüri üyeliğini protesto için “Bal” filmi ekibi olarak hiçbir etkinliğe katılmayacağını bildiren Semih Kaplanoğlu, bunun gerekçesini şöyle anlattı: “Sayıları yüz binlerle ifade edilen Bosnalı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, on binlerce kadına tecavüz edenleri savunan bir ’sanatçının’ AKSAV yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır.”



Emir Kusturica’nın jüri üyeliği hakkında diğer sinemacıların görüşleri şöyle:

Mustafa ALTIOKLAR:
“Bosna Hersek’te yaşanan olaylar unutulmamalıdır. Bu nedenle Bal ekibinin koyduğu tavır tarihi ve memnuniyet vericidir. Kendilerini destekliyorum. Ben de olsam aynısını yapardım.”

Müjdat GEZEN: “Bal filminin ekibinin aldığı karara saygı duymak gerekir. Yönetmenin kendi kararıdır ve iyi de olsa kötü de olsa saygı göstermek gerekir. Herkes düşünce özgürlüğüne sahiptir.”

Atilla DORSAY: Kusturica’nın yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O zaman öyle düşündüyse bile bundan çok pişmanlık duyduğunu sanıyorum. Bu durumda ona gelme demek, onu kabul etmemek geri çevirmek yapılacak en kötü şey olur. Ülkemiz aleyhine bir hava yaratır. Tersine bırakalım gelsin ve gerekiyorsa derdini anlatsın, sözünü söylesin. Bu bizim eleştirme hakkımızı elimizden almaz.”

Uğur VARDAN: Meseleye yaklaşırken sanırım Kusturica’nın yönetmenliğini, filmlerini, dünyasını bir kenara atamayız. Üstelik Kusturica mesela Roman Polanski gibi eylemiyle değil fikriyatıyla tepki gören bir isim. Dolayısıyla katılmasını ‘yasaklama’ boyutunda protesto etmekten çok buraya gelip niye böyle bir tavır içinde olduğunu, bize açıklama fırsatını versek, olaya daha akılcı ve mantıklı yaklaşırdık sanırım.

Fikret HAKAN: Emir Kusturica gibi bir ismin insan katliamına duyarsız olması hiç beklemediğim bir şey olduğundan inşallah yapmamıştır diyorum. Çünkü bu adam bir sanatçı, insan kasabı değil. Onun gibi birinin böyle bir katliamın yanında olmasını, hatta görmezden gelmesini aklım almıyor. Bir insan sağcı olabilir solcu olabilir ama başkalarına saygı göstermesi gerekmektedir. Bu demokrasininin kuralıdır. Böyle bir katliam var ise ve bunu destekliyorsa onun ile aynı yerde olmak doğru değildir.

Kadir İnanır: ‘FESTİVALE ZARAR VERİR’

Altın Portakal Jüri Başkanı Kadir İnanır, Emir Kusturica’yı festivale davet eden Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın (AKSAV) Boşnak yönetmenin siyasi açıklamaları nedeniyle eleştirilemeyeceğini kaydetti. AKSAV’ın bu konuda yapacağı her açıklamanın amacı dışına taşacağı uyarısında bulunan İnanır, “Bu tepkilere karşılık verip yapılan organizasyonu geri çevirmek gibi bir yanlışa düşmek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin önemi ve değerini azaltır” dedi.

Haberin Devamı