Gazete Vatan Logo

Cuntanın son komutanıydı!

80 darbesinin 5 mimarından biri olan döneminin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya

90 yaşında hayatını kaybetti. Şahinkaya, 12 Eylül döneminin hayatta kalan son ismi ve 2010’da başlayan davanın da son tanığıydı.

12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren, 9 Mayıs’ta uzun süredir tedavi gördüğü GATA’da hayatını kaybetmişti. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer böbrek kanseri sonucu 29 Mayıs 2011’de hayatını kaybederken, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin 2005 yılında vefat etti. 12 Eylül’ün Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun ise 1998 yılında ölmüştü. Ve dün darbenin hayatta kalan son ismi, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya da yaşamını yitirdi.
‘Beşi bir yerde’
TSK, 12 Eylül 1980’de emir komuta zinciri içinde yönetime el koyduğunda Meclis ve hükümet feshedildi. Evren’in liderliğinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun’dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu. Bu kadro, siyasi mizah literatüründe “beşi bir yerde” olarak adlandırılacaktı. Yasama ve yürütme görev ve yetkisini, bu kadro cebirle devraldı. Evren, aynı zamanda Devlet Başkanı oldu. Türkiye genelinde sıkıyönetim ilan edildi. 20 Eylül’de Deniz Kuvvetleri eski komutanı Oramiral Bülent Ulusu başkanlığında darbe hükümeti kuruldu.
Devlet töreni yapılacak
Şahinkaya, darbe döneminin ardından 6 Aralık 1983’te emekliye ayrıldı. Anayasanın 15’inci maddesi nedeniyle darbe suçu nedeniyle yargılamadan muaftı. Ta ki 12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesinin 2010 yılındaki anayasa değişikliği referandumu ile kaldırılmasına kadar. Böylece Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbenin hayatta olan isimleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya dava açıldı. Ancak dava Yargıtay aşamasındayken Evren de Şahinkaya da vefat etti. Şahinkaya, darbe suçundan aldığı hapis cezası onaylanmadığı için orgenerallere uygulanan askeri törenle toprağa verilecek.
Ve dava düştü
12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesinin 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile kaldırılması sonucu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya‘ya dava açıldı. Anayasal düzeni ortadan kaldırmakla suçlanan Evren ve Şahinkaya, “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı TCK’nın 146. maddesi uyarınca önce ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezasına mahkûm etti. Yerel mahkemenin verdiği karar Yargıtay aşamasındayken önce geçen 9 Mayıs’ta Evren vefat etti. Ardından da dün Şahinkaya yaşamını yitirdi. Böylece 12 Eylül davası sanıksız kaldı. Ceza hukukçusu olan Prof. Dr. Ersan son sanık Tahsin Şahinkaya’nın da ölmesiyle 12 Eylül davasının düştüğünü söyledi.
‘F-16 yolsuzluğu zengin etti’ iddiası
1925 Merzifon doğumlu olan Ali Tahsin Şahinkaya, 1943 yılında Harp Okulu’nu, 1957’de ise Harp Akademisi’ni bitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra 1977-1983 yılları arasında Orgeneral rütbesiyle hizmet gördü. 12 Eylül döneminde Hava Kuvvetleri Komutanı olan Tahsin Şahinkaya’nın F-16 alımlarında yolsuzluk yaptığı iddia edilmişti. F-16 uçaklarını satışı sırasında bir takım yolsuzluklar olduğu Martin Lockheed firması tarafından da doğrulanmıştı. Fakat kime rüşvet ödendiği açıklanmamıştı. Time Dergisi’nin Şahinkaya’yı zamanın en zengin 50 generali arasında gösterdiği öne sürülmüş, ancak bu iddia hiçbir zaman kanıtlanamamıştı. Şahinkaya hakkında 1986 yılında CHP Adana Milletvekili Cüneyt Canver tarafından Meclis’te bir soru önergesi de verilmiş fakat önerge reddedilmişti. Şahinkaya’nın o dönem çok sayıda gayrimenkule sahip olduğu ve Merve adında bir yat inşa ettirdiği iddia ediliyordu.
Cumartesidefnedilecek
Şahinkaya’nın cenazesi, 11 Temmuz Cumartesi günü Selimiye Camisi’nde öğle vakti kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecek. Şahinkaya için 1. Ordu Komutanlığı’nda askeri tören düzenlenecek.

Haberin Devamı