Gazete Vatan Logo

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı binada ağır ihmal!

Erzurum’daki Kongre binasınının içler acıtan hali...

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı binada ağır ihmal!

Atatürk yönetiminde “Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz” kararıyla Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum’daki Kongre binasını örümcekler sardı

MUSTAFA Kemal Atatürk başkanlığında 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında yapılan toplantıda alınan kararlarla Kurtuluş Şavaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi, 10 Ocak 2011 günü protokolle TBMM’ye devredildi. Sivas kongre binasıyla birlikte TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesine alındığı belirtilen Erzurum Kongre Binası’nın restorasyonu için TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin, 5 milyon TL harcanaracağını bildirdi.

Kent merkezinin kuzey doğusunda Kongre Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapının son zamanlarda bakımsızlıktan iç ve dış sıvaları döküldü. Çocuklar bahçesinde top oynadıkları için bazı camları kırıldı. Bahçesinin diğer bir tarafında ise kadınlar, yatak ve yorgan yapmak için aldıkları yünleri yere sererek çupukbarla çırpıyor. Arda bahçede rögar çukuru kapağının olmaması özellikle bahçeyi oyun alınana çeviren çocuklar açısından tehlike yaratıyor. Kongre binasında delegelerin oturduğu salon dışında kalan bölmelerde ise örümcekler ağ örüyor.

Müze yapılsın

Yaklaşık 92 yıllık tarihi binanın güvenliğini sağlayan İl Özel İdare Müdürlüğü, bir de personel görevlendirip binayı gezmek için gelenlere yardımcı oluyor. Tarihi Erzurum Kongre binasının son durumunu üzücü bulan CHP İl Başkanı Hasan Çiloğlu, “Müze yapılması için TBMM’ye devredilen binaya meclis başkanı sahip çıkmalı. Böylesine tarihi bir mekanın içler acısı durumda olması Erzurumluları derinden yaralamıştır. Beklentimiz bu çirkin görüntünün biran evvel giderilmesi. Bu ne Erzurum’a ne Erzurumlu’ya, ne de tarihe yakışmıyor” dedi.

Haberin Devamı