Gazete Vatan Logo

Cumhuriyetçiler’e rağmen ekonomi devir yükseltti

ABD Başkanı Barack Obama, son 6 aydır istihdamın aylık en az 200 bin yükseldiği bir seri yakaladıklarını belirtti ve “Bu 1997’den bu yana ilk kez oluyor. Hızla iyileşen bir ekonomimiz var” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, ülke ekonomisinin hızla düzeldiğini ancak Cumhuriyetçilerin ekonomiyi desteklemeye devam edecek planların önünü kestiğini söyledi.

Beyaz Saray’da konuşan Başkan Obama, “Bu sabah ekonomimizin, haziran ayındaki 300 bine yakın artışa ilaveten, temmuz ayında da 200 binin üzerinde yeni iş imkanı yarattığını öğrendik. Böylece son 6 aydır, istihdamın aylık en az 200 bin yükseldiği bir seri yakaladık. Bu, 1997’den bu yana ilk kez gerçekleşiyor” dedi. Ekonominin artan yatırım ve tüketim harcamalarıyla “devir yükselttiği” yorumunda bulunan Obama, ABD’nin gelişmiş ülkeler arasında en hızlı iyileşen ekonomiye sahip olduğunu ifade etti.

Kongre’de engelleniyor

Barack Obama, beklentilerin üstünde açıklanan ikinci çeyrek büyüme oranının da ekonominin güçlenmekte olduğunu açıkça kanıtladığını dile getirdi. Asgari ücretin ve altyapı harcamalarının artırılması için hazırlanan yasa tasarılarının onaylanmasını isteyen Obama, bunların ekonominin kazandığı ivmeyi korumak ve hızlandırmak için gerekli adımlar olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçileri, orta sınıfı güçlendirecek tüm planlara karşı çıkmakla suçlayan Obama, istihdamı ve gelirleri artıracak adımların Kongre tarafından engellendiğini söyledi. Obama, ‘’Cumhuriyetçiler, ekonomiyi destekleyecek planların önünü kesiyor” diye konuştu.

Oran: Saadet zinciri her an kopabilir

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran vadesi gelen dış borcunu ödeyemediği için Standard and Poor’s tarafından iflası ilan edilen Arjantin’in durumunu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişen ekonomiler için yeni bir krizin habercisi olarak gösterdi.

Tehlike çanlarının çaldığını ancak seçim havasına giren AK parti yönetiminin bunu umursamadığını belirten Umut Oran “Unutulmasın ki riski en fazla artan ekonomilerden biri olan Türkiye; Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Güney Afrika ile birlikte en kırılgan 5 ülke arasında sayılırken, sıralamada Arjantin bu “kırılgan 5’li”den sonra geliyordu.” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin borçluluk düzeyinin de cari açığının da Arjantin’in üzerinde olduğunu belirten Umut Oran şöyle devam etti:

“Arjantin’de yüzde 28 olan toplam dış borcun milli gelire oranı Türkiye’de yüzde 47’ye ulaşıyor. 2013 yılında Arjantin’de milli gelirin sadece yüzde 0.9’u düzeyinde bulunan cari açık Türkiye’de yüzde 8’e yaklaştı. Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla siyasete endekslendiği bu günlerde Arjantin’den gelen iflas haberi sürpriz olmadığı gibi kayıtsız kalabileceğimiz bir durum da değildir. Özellikle 2008 sonrasında dünyada yaşanan likidite bolluğunda hovardaca borçlanan gelişen ülkeler, şimdi Fed’in likiditeyi kısması ile sıkıntılı bir döneme girmiştir. Bu ülkelerin başında gelen Türkiye için de saadet zinciri her an kopabilir.