Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

2016 yılının en fazla kazandıracak yatırım aracı arsa olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerine göre geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Gayrimenkul uzmanları, bu yıl konut talebinin orta ve düşük gelir gruplarında da artarak rekorun egale edileceğini tahmin ettiklerini belirtirken, kent merkezlerine yakın arsaların büyük değer artışı olacağına işaret ediyorlar.

Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarından Onursal Gayrimenkul AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün’e göre de, 2016 yılının en fazla kazandıracak yatırım aracı arsa olacak.

Arsanın konut veya iş merkezlerine göre her zaman daha fazla kazandırdığını ancak, yatırımcının arsaya yatırıma kolay kolay cesaret edemediğinin altını çizen Öngün, şunları söyledi:

“Türkiye’nin her yıl en az 500 bin konuta ihtiyacı var. Son yıllardaki refah artışı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı’nın kentlerin yatay büyümesine yönelik yaptığı açıklamalar, bu yıl yüksek gelirlilerin yanı sıra orta ve düşük gelir gruplarının da TOKİ kadar TOKİ dışı konut üretimlerine daha fazla yöneleceğini gösteriyor. Yatırımcıların son 5-10 yılda kent merkezlerinin civarından aldıkları arsalar son yıllarda hemen tüm kentlerin büyümesi ile değerine değer katmaya başlamıştı. Kent merkezlerinin sınırı, başta Ankara olmak üzere çok sayıda Anadolu kentinde yatay büyüme ve sayıları daha da artacak konut üretimleri ile bu yıl önceki yıllara göre oldukça fazla büyüyecek. Şehir merkezlerinin genişlemesi ise arsa alıp bir kenara atanların büyük kazançlar sağlayacağı anlamına geliyor.”

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre, geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. Konut satışında İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi.