Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Caferiler bu yıl Kerbela'yı Başbakan Erdoğan'la birlikte anacak

Başbakan Erdoğan, 16 Aralık’ta yapılacak Kerbela’yı anma törenlerine gidecek. Cumhuriyet tarihinden ilk defa bir Başbakan, “Evrensel Aşura Matem Merasimi”ne katılacak.

Başbakan Erdoğan 16 Aralık Perşembe günü İstanbul Halkalı’da düzenlenecek Evrensel Aşura Matem Merasimi’ne katılacak. Geçen yıl CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katıldığı anma merasimini Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Başbakan izleyecek.

Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz’ün basın danışmanı Kasım Alcan VATAN’a yaptığı açıklamaya göre Başbakan’ın katılımı yaklaşık 3 milyonluk Caferi toplumunda heyecan yarattı. Alcan bir ilkin gerçekleşeceği anma merasimi için şöyle konuştu:

Cumhuriyet tarihinde ilk

- Geçen yıl CHP Genel Başkanı sayın Deniz Baykal merasime katılmış, Başbakan Erdoğan’da ilk kez resmi olarak bir taziye mesajı yayınlamıştı. Ancak 16 Aralık’ta Başbakan Erdoğan’ın Caferi-Der tarafından organize edilen Evrensel Aşura Matem Merasimi’ne katılması Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak. Katılımın yüksek olmasını bekliyoruz. Caferi toplumunda sayın Başbakan’ın katılımı sevgi ve saygıyla karşılanıyor. Halkımızda büyük bir heyecan var. Cumhurbaşkanı ve mecliste grubu olan bütün partilere davet gönderdik. Ancak daha geri dönüş olmadı. Sayın Kılıçdaroğlu’nu da Diyanet İşleri Başkanı’nı da bekliyoruz. Millet olarak bir arada olmayı umut ediyoruz.

“İslam dünyasının ortak yası”

- Geçen aşurada liderimiz sayın Selahattin Özgündüz Caferiler’in de bir açılım isteği olduğunu dile getirmişti. Yapılan çalıştayda sorun ve sıkıntılarımızı yazıp bildirdik. 2011-2012 eğitim yılında okutulacak ders kitaplarına koyulacak şekilde çalışmalar yapıldı. Şiilik ve Caferilik arasında ders kitaplarında bulunan çelişkiler düzeltildi. Kerbela mateminin 1371. yıldönümünü yaşayacağız. Sonuçta Evrensel Aşura Matem Merasimi bütün İslam dünyasının ortak yası ve matemidir. Türk Milleti Kerbela acısını yüreğinde hisseder. Bu matem toplumsal olarak bizi birleştiren, Sünni, Alevi ve Caferi vatandaşları yan yana getiren bir merasimdir. İnsanlarımızın tek bir duygu ekseninde ortak gözyaşı dökdüğü ender bir platformdur. Dünyanın en sorunsuz toplantılardan biridir. UNESCO bütünselliği ve farklı kesimlerden insanların katılması nedeniyle Türkiye Caferileri’nin Kerbala anmasını örnek Aşura olarak gösteriyor.

‘Kızılay’a kan bağışı yapılacak’

- 1995’ten beri zincirle sırt dövme rietüelini uygulamıyoruz. Bu ritüel inancımızı bir gereği değildi. İran’daki Erdebil Türkleri’nden bize kalan bir ananeydi. İmam Hüseyin’in şehitliğinden sonra kesik başını gören kardeşi Hz. Zeynep’in başına vurmasının sembolize edildiği bir ritüeldi. Ancak şimdi kan akıtmak yerine, kan verip hayat kurtaracağız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kızılay’a yüksek miktarda kan bağışlayacağız. Törende Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu, ‘Kuran’ın Kurbanı Hüseyin” adlı Azerbaycanlı yönetmen Hilal Mahmutoğlu’nun yöneteceği teatral bir gösteri sergileyecek.

Kerbela olayı nedir?

10 Ekim 680 (10 Muharrem 61 Hicri) tarihinde bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, Hz. Muhammed’in torunu ve Hz Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin bağlı küçük bir birlik ile Emevi Halifesi I. Yezid’e bağlı 30 bin kişilik ordu arasında gerçekleşen çatışmadır. Çatışma sonucu Hz. Hüseyin, iki oğluyla birlikte toplam 71 kişi şehit edilmiştir. Şehitler arasında Hz. Ali’nin diğer oğlu Hz Alemdar Abbas ile torunları 18 yaşındaki Ali Ekber ve 6 aylık Ali Asgar da bulunmaktadır. Hz. Hüseyin’in kesilen başı Kufe ve Şam’a götürülmüştür. Hz. Muhammed’in kızı Hz. Fatıma ve Hz. Ali’nin oğlu olan Hz. Hüseyin’in ölümü, tüm dünyada Şiiler önde olmak üzere bütün Müslümanlar tarafında Aşure Günü’nde anılır.

Haberin Devamı