Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet tarihinde bir ilk!

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir üniversite tarafından Fener-Rum patriğine fahri doktora ünvanı verilmiş oldu.

Fener-Rum Patrikhanesi ruhani lideri Patrik Bartholomeos'a, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü tarafından çevre konularındaki duyarlılığı ve çalışmaları nedeniyle fahri doktora unvanı verildi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Gülay Barbarasoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törende Fener Rum Patriği Bartholomaos"un “Ekümenik Patrik” olarak anons edilmesi dikkat çekti. Patrik Bartholomeos'un hayatının anlatıldığı sinevizyon belgeselde de “Ekümenik Patrik ifadeleri yeralırken, fahri doktora törenine Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç, Ermeni Patrikliği Başepiskoposu Aram Ateşyan, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İshak Haleva, ABD ve İsrail'in İstanbul Başkonsolosları’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Fahri Doktorasını Rektör Barbarosoğlu'nun elinden alan Bartholomeos, “Ülkemizde 10 yıllardır suni bir gündem yaratmak üzere,ekümeniklik unvanının siyasi ve gizli gündem amaçlı olduğunu iddia eden ve tarihi bilinçten yoksun bazı tarafların menfi gayretlerine rağmen, tarihi makamımıza ait olan bu unvana sahip çıktıkları için Boğaziçi Üniversitesine ve Sayın rektörüne takdirlerimizi ve şükranlarımızı ifade ederiz" dedi.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir üniversite tarafından Fener-Rum patriğine fahri doktora ünvanı verilmiş oldu.

Türkiye ise Lozan Anlaşması çerçevesinde patriğin ‘ekümenik’ sıfatını tanımıyor. Ekümeniklik unvanı ile patrikhanenin azınlık kilisesi olmaktan çıkarıp evrenselleştireceği vurgulanıyor. Patrik Bartholomeos ise ‘ekümenik’ ünvanıyla İstanbul Yeni Roma Başepiskoposu olarak Ortodoks Kiliseleri arasında birinci tahta sahip bulunuyor. İskenderiye, Antakya, Kudüs, Moskova, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan patrikhaneleri ile Kıbrıs, Yunanistan, Polonya, Arnavutluk, Çek, Slovakya, Finlanda ve Estonya gibi bağımsız Ortodoks kiliseleri dini temsilcilerinin bulunduğu toplantıları yönetiyor.

Haberin Devamı