Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet rekoru geliyor

Büyük bir aksilik olmazsa bu yıl 2008 yılındaki rakam aşılarak 135 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılacak ve Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılacak. Bu performansta Irak’a özel bir sayfa açmak gerekiyor

BÜYÜMEDE dünya 2’ncisi olan Türkiye, ihracatta da bu yıl Cumhuriyet tarihi rekorunu hedefliyor. Eylül’de geçen yıla göre yüzde 16.41 artarak 10 milyar 723 milyon dolara ulaşan ihracat, yılın ilk 9 ayında yüzde 21.7 artışla 99.4 milyar dolara ulaştı. 9 ayda 100 milyar dolara dayanan ihracatta yeni rekor beklentisi de iyice güçlendi. Türkiye, en büyük ihracat rakamını 132 milyar dolarla 2008 yılında görmüştü. İhracatçılar kalan 3 ayda aynı tempoyla devam edilir ve herhangi bir aksilik çıkmazsa bu rakamı da aşıp 135 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunu kırmayı hedefliyor.

Bu artışta Irak pazarının büyük etkisi olduğu görülüyor. İhracat pazarları arasında Almanya yıllardır liderliği kimseye bırakmazken Irak, sessiz ve derinden ilerleyerek İngiltere ve Fransa gibi Avrupa devlerini geçiyor. 2006’da Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 11’nci olan Irak, 2011’in ilk 9 ayında 3’ncü, aylık bazda ise Eylül’de ise 2’nciliğe oturdu.

Otomotiv sektörü lider

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda, Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM verilerine göre, son 12 aylık dönemde ihracat yüzde 18.83 artışla 131 milyar 622 milyon dolara ulaştı.

Eylül ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 665 milyon dolarla otomotiv endüstrisi oldu. Bu sektörü, 1 milyar 308 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 276 milyon dolarla çelik, 1 milyar 112 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.

Irak’a ihracat %60 arttı

İhracat rakamlarını değerlendiren Büyükekşi, AB’de yaşanan ekonomik gelişmelere karşın ihracatın artmaya devam ettiğini, ancak artış hızının bir miktar etkilendiğini söyledi. Eylül ayında Almanya’ya ihracatın yüzde 8, İtalya’ya yüzde 15, Fransa’ya yüzde 20, Ukrayna’ya yüzde 13, Belçika’ya yüzde 18, Romanya’ya yüzde 11, Polonya’ya yüzde 8 arttığını bildiren Büyükekşi, “Avrupa pazarındaki bu gelişmelere karşılık çok kuvvetli artışların olduğu ülkeler var. Irak’a yaptığımız ihracatın Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60, Lübnan’a yüzde 136, Mısır’a yüzde 65, Türkmenistan’a yüzde 54, Tunus’a yüzde 33, İsrail’e yüzde 27, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 20 arttığını görüyoruz” dedi.

Artış ikiye katlandı

Büyükekşi, en fazla ihracat yapan 10 il arasında Eylül ayında en fazla ihracat artışının Gaziantep’te yüzde 49 ile gerçekleştiğini söyledi. Büyükekşi, “İlk 9 aydaki ihracat artışımıza dikkat çekmek istiyorum. İhracatımız yılın ilk 9 ayında yüzde 21.7 oranında artış gösterdi. 2010 yılının tamamında yüzde 12 oranında ihracat artışı yakalamıştık. 2011’de, geçen seneki ihracat artışını neredeyse ikiye katladık. Buradan yola çıkarak yıl sonu için Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kıracağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TİM: Kurlar böyle giderse enflasyon tehlikesi artar

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Döviz kurlarındaki artış şu anda enflasyon tehlikesi barındırmıyor. Ancak kurların uzun süre bu seviyelerde kalması kaçınılmaz enflasyona sebep olabilir. Bu da maliyetlerin artışı anlamına gelebilir” dedi.

Büyükekşi, Türkiye’nin durumunun krizdeki ülkelerden çok farklı olmasına rağmen dış piyasalardaki gelişmelerin Türkiye’yi etkilediğini, döviz kurlarında ciddi yükselişler yaşandığını söyledi. Bu yükselişin arkasında Türkiye’ye bir güvensizliğin yatmadığını belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:

1.70-1.80 arası olmalı

“Tam tersine yatırımcılar Türkiye’ye güveniyorlar. Türkiye’ye yılın ilk yedi ayında 9.1 milyar dolarlık net doğrudan yabancı yatırım geldi. Sıcak para değil, gerçek yatırım. Ancak küresel ekonomide çok ciddi riskler mevcut. Bu yüzden de yatırımcılar gelişmekte olan ülkelerin piyasalarından çıkıp dolara döndükleri için, içeride kurlar yükseliyor. Tüm dünyada gelişen ülkelerin para birimleri değer kaybediyor. Güvenli son ve tek liman dolar oldu, altın dahi terk edildi. Buna paralel Türk lirası da değer kaybediyor.”

Büyükekşi, sepet kurun 2.10-2.20 arasında bir müddet daha dalgalanmaya devam edeceğini düşündüklerini anlattı. Kurlardaki yüksek dalgalanmanın döviz borcu olan şirketleri, ithal girdiye bağımlı olan üreticileri olumsuz etkileyebileceğini belirten Büyükekşi, “Biz her zaman rekabetçi kurlar talep ettik. Yükselmesi ihracata destek, ithalata fren etkisi yapar. Endişemiz dalga boyunun yüksekliği ve kurların hızlıca aşağı gitmesi. 1.70-1.80 aralığında oluşacak dolar kuru dış ticaret dengesine pozitif katkı yapacaktır” dedi.

Gaziantep’ten Irak’a ihracat % 54 arttı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’in Irak’a gerçekleştirdiği ihracatın bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 54 artış gösterdiğini söyledi. Gaziantep’in Ocak-Eylül 2011 ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42.4 artarak 3 milyar 579 milyon dolara ulaştığını ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Gaziantep eylül ayında, Türkiye’de ihracat yapan iller sıralamasında İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara’nın ardından 6. sıradaki yerini korudu. İhracat gerçekleştiren ilk 10 arasında eylül ayında ihracatını en çok arttıran il Gaziantep oldu. Gaziantep’in Ocak-Eylül döneminde ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin başında 1 milyar 295 milyon dolarla Irak geldi. Gaziantep olarak Irak’a gerçekleştirdiğimiz ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artış gösterdi. Irak’ı sırasıyla Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, İran, Suriye, Belçika ve Rusya izledi.”

Ortadoğu’da en hızlı nüfus artışı Irak’ta

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülke arasına girmeyi başaran Irak’ta Türk ürünleri büyük ilgi görüyor. Irak, Ortadoğu’nun en hızlı nüfus artışına sahip ülkelerin başında geliyor. Yapılan araştırmalara göre 2025 yılında 40 milyonu bulması tahmin edilen ülke nüfusunun 2040 yılında 50 milyona ulaşması bekleniyor. Yılın ilk 9 ayında Irak’a en çok ihracat 1.2 milyar dolarla hububat ve bakliyat sektöründe yapıldı. Bu alanı demir-çelik ve kimya izledi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da geçen yıl 7.4 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 12 milyar dolara çıkmasını bekliyor.

Haberin Devamı