Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet ateşi İspanya’yı sardı

Kral Carlos’un tahtı oğluna bırakmaya karar verdiği İspanya’da cumhuriyet yanlıları 40’tan fazla kentte bir kez daha sokaklara döküldü

Cumhuriyet ateşi İspanya’yı sardı

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya’da 39 yıldır oturduğu tahttan geçen hafta feragat eden Kral Juan Carlos’un kararı sonrası cumhuriyet yanlıları yeniden sokaklara döküldü. Muhalefetteki partilerden komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) ve bazı sivil toplum örgütlerinin çağrılarıyla 40’tan fazla kentte cumhuriyet yanlısı gösteriler düzenlendi. “Geleceğimize karar vermek istiyoruz”, “Bizi temsil etmiyorlar”, “İspanya yarın cumhuriyet olacak” sloganlarının atıldığı ve cumhuriyet bayraklarının sallandığı gösterilerde monarşinin devam etmesine karşı çıkıldı.

Devam edecekler

Başkent Madrid’in Sol Meydanı’nı dolduran kalabalığın önceki gösterilere nazaran daha az olduğu gözlenirken, Pamplona ve Barcelona kentlerindeyse kalabalığın daha fazla olduğu görüldü. Sivil toplum örgütleri, 11 Haziran’da ve Juan Carlos’un krallığının Senato’daki oylama ile resmen sona ermesinin beklendiği 19 Haziran tarihlerinde, monarşi karşıtı gösteriler için yine meydanlara ineceklerini duyurdular. Cumhuriyet yanlıları, veliaht Prens Felipe’nin kral olarak ilan edilmesinden önce ülke yönetiminin halk tarafından belirlenmesi için “demokratik bir hak” olarak savundukları referanduma gidilmesini istiyor.


‘Charles gibi çürüsün istemem’

İspanya Kraliyet Evi Sözcüsü Rafael Spottorno, Kral Juan carlos’un tahtı oğluna bırakma kararında, Prens Felipe’nin de, İngiliz tahtının varisi Prens Charles gibi uzun yıllar tahta geçme hayalleriyle beklemesini istememesinde etkisi olduğunu söyledi. Spottorno Kral Carlos’un kendisine, “Oğlumun Charles gibi beklerken çürümesini istemiyorum. Ben görevimi tamamladım. Şimdi onun görevi üstlenmesine tanık olma zamanı” diye konuştuğunu kaydetti.

Haberin Devamı