Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşknaı: Faize düşmanım

Şehir hastaneleri finans anlaşması törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizle muhabbeti olmadığını belirterek, “Faize düşmanım çünkü onu bir sömürü aracı olarak görüyorum” dedi

Cumhurbaşknaı: Faize düşmanım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İzmir ve Kocaeli’nde yapılacak şehir hastanelerinin proje finansman anlaşması törenine katıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile projelere finansman sağlayan kuruluşların yetkililerinin katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisindeki gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Biliyorsunuz faizle muhabbetim yoktur. Faize düşmanım çünkü onu bir sömürü aracı olarak görüyorum. Göreve geldiğimizde faiz harcamalarının vergi gelirine oranı yüzde 85.7 seviyesinden yüzde 13’e düştü. Peki bu yeterli mi? Bu bile bize yeterli değil. Bunun daha da düşmesi lazım” dedi.

GE verdiği sözü tuttu

İzmir ve Kocaeli şehir hastanelerinin toplam 1.4 milyar dolarlık yatırım tutarının 1.1 milyar dolarının dış krediyle, kalanının özkaynakla karşılandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin yüzde 5 ortağı olan General Electric şirketi yetkililerine projeye dair verdikleri sözleri tuttuğu için teşekkür etti.

Mevcut projelerin daha ziyade dış kaynakla finanse edildiğini, finansmanın kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi saiklerle açıkladığı notlardan da asgari düzeyde etkilendiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Nota değil reele bakılıyor

“Yine söylüyorum, sipariş üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’ye not vermeye kalkıyorlar. Kusura bakmasınlar, bunların hiçbirisi Türkiye için geçerli değil. Piyasanın gerçek oyuncuları siyasi değerlendirmelere değil, reel duruma bakıyor. Öyle olduğu için de bu tür projelerde hiçbir finansman sıkıntısı çekilmiyor. Yüksek büyüme potansiyeliyle istikrar ve güven ortamını titizlikle korumasıyla Türkiye, yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu her fırsatta gösteriyor. Bugün de işte bu gerçeğin tezahürlerinden birini yaşıyoruz.”

Erdoğan ayrıca, kamu bankalarının son dönemde ‘nazlananlar’ olunca devreye girdiğini, böylece dünyanın bir numarası olacak İstanbul’daki 3’üncü Havalimanı’nda ilk adımın atıldığını, bunun piyasayı hareketlendirdiğini bildirdi.

Savaş da olsa yatırıma devam

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın zorluklarına rağmen, gündemindeki projeleri hayata geçirebilecek, ekonomik programlarını uygulayabilecek güce sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Dört bir yanımızda savaş da olsa, kriz de olsa, biz kendi hedeflerimize odaklanmış bir şekilde yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz.” Türkiye’nin kendisine itimat eden hiç kimseyi mahcup etmediğini, etmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Türkiye’nin potansiyelini gören, bu ülkeye inanan, bu millete güvenen herkese kapımız da, gönlümüz de sonuna kadar açıktır. Türkiye ekonomisinin gerçeklerini yansıtmayan değerlendirmelerin ülkemizde de, küresel piyasalarda da dikkate alınmadığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şehir hastaneleri 14 yıllık hayalim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehir hastaneleri projesinin 14 yıllık hayali olduğunu, başbakan olduğu günden bu yana, bu projeyi hayata geçirmek için büyük çaba ve mücadele verdiğini söyledi. 2013 yılında 15 hastaneyle ilgili imzaları atıp projeyi başlattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılına kadar toplamda 41 bin yatağa ve 30 milyar lira yatırım tutarına sahip 29 şehir hastanesinin hayata geçirileceğini açıkladı. Kocaeli Şehir Hastanesi’nin bin 180 yatağa sahip 6 ayrı hastaneden, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin ise 2 bin 60 yatağa sahip 6 ayrı hastaneden oluşacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılı bitmeden tamamlanıp hizmete girecek olan projelerin ilgili şehirlere ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

Haberin Devamı

Destekten gurur duyuyoruz

DENİZAŞIRI Özel Yatırım Kurumu (OPIC), Kanada İhracat Kalkınma Bankası (EDC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) İzmir Bayraklı sağlık kampüsü projesi için yaklaşık 668 milyon dolar tutarında finansman sağlayacak. OPIC Başkanı ve CEO’su Elizabeth Littlefield, “OPIC, Türkiye’de yeni hastane kampüslerinin inşasına ve işletilmesine katkıda bulunmak üzere finansman sağlamaktan gurur duyuyor” dedi. GE Sağlık da, 1.3 milyar dolar değerindeki Kocaeli ve İzmir Kamu Özel Ortaklığı projelerinde Gama-Türkerler Hastane Yatırım Şirketlerine azınlık hissedarı olarak dahil oldu. GE anlaşmayla, ortaklıkta yaklaşık 128 milyon dolar değerinde çoklu ekipman ve uzun dönemli servis hizmetlerini üstlendi.

Haberin Devamı