Gazete Vatan Logo

Beştepe'den "öncelikli" teknoloji çalışması

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkı sağlayacak "öncelikli" teknoloji alanlarını belirlemeye yönelik ilk adımı attı. Bu ay çalışmanın tamamlanması bekleniyor.

Beştepe'den "öncelikli" teknoloji çalışması

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, yürüttüğü çalışmalara dair bilgilendirme yaptı. Kurul, Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkaracak yüksek teknolojili ürünlerin üretiminin artırılması için çalışma başlattı. Bu kapsamda "Türkiye Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları ve Stratejileri" belgesi hazırlayan Kurul, belgeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da sundu. Strateji belgesinde politika öncelikleri, stratejik hedefler ve takip edilmesi önerilen performans göstergeleri yer aldı.

Öncelikli alan

Kurul, Türkiye'nin odaklanacağı "öncelikli teknoloji alanlarının" belirlenmesi için çalışma da yürütüyor. Bu çalışmayla, Türkiye’de Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin ortak bir vizyon doğrultusunda yönlendirileceği öncelikli teknoloji alanları ortaya konulmuş olacak. Küresel eğilimler ve ulusal ihtiyaçlar açısından ön plana çıkan teknoloji alanları, etki ve yapılabilirlik boyutlarında kapsamlı olarak analiz edilecek. Kritik ve öncü teknoloji alanlarının ekonomik etkilerinin ortaya konması çalışmalarının TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB ve TÜRKKONFED gibi özel sektörü temsil eden sivil toplum kuruluşları ile Sanayi ve Ticaret Odaları ile işbirliği içinde yürütülüyor. Tüm teknoloji alanları, yaratacakları etki ve yapılabilirlikleri boyutlarında değerlendirilecek. Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle en etkin şekilde katkıda bulunacak teknoloji alanları öncelikli olarak seçilecek. Öncelikli teknoloji alanlarını belirleme çalışmasının bu ay tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Japonya ve Kore örneği

Kurulun etkin bir işleyiş yapısına sahip olabilmesi için dünyadaki benzer kurumlar incelendi. Çoğunluğu G-20 ülkeleri arasında yer alan ülkelerin bilim teknoloji kurullarının çalışmaları da analiz edildi. Ayrıca, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin başarılı örnekleri olan Japonya ve Güney Kore örnekleri detaylı incelendi.

(Milliyet)