Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanın aradığı babayiğit bulundu

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hemen hemen her bilimsel toplantıda dile getirdiği ‘yerli otomobil’ fikri İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından ar-ge çalışmaları kapsamına alınarak geliştirildi.

Bu alanda çalışan öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan bir grup, tamamı üniversite imkanları ile oluşturulmuş ilk yerli ve alternatif enerjili otomobili üretti.

İlk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında katıldığı Türk Sanayiciler ve İş Adamları Derneği’nin (TUSİAD) Genel Kurulu’nda “Siyasiler hem de iş adamlarımız için, yerli bir otomobil markası oluşturmanın, topluma karşı da bir borç olduğuna inanıyorum. Bu ülkede elbet bu işe soyunacak bir yiğit, bir babayiğit vardır“ çağrısında bulunması üzerine İstanbul Gelişim Üniversitesi ENMOSK (Enerji Motor Spor Kulübü) ekibi tarafından ‘Babayiğit’ adında elektrikli bir araç tasarlandı ve üretildi.

Son yıllarda ülkemizde, çevreye salınan zararlı gazlar ve gürültü kirliliğinin neredeyse hiç olmadığı ayrıca petrol konusunda dışa bağımlı olan ülkemizin bu bağımlılığını azaltmayı sağlayacak alternatif enerjili araçların üretimi amaçlandı. ‘Babayiğit’ bu doğrultuda İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından atılan ilk adım olmuştur.

Haberin Devamı

Otomotiv Teknolojisi ve Mekatronik Mühendisliği bölümündeki öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan bir kulüp olan ENMOSK, ‘Babayiğit’in dış kabuğunu (kaporta), şasesini, elektrik aksamını, elektronik aksamını ve yazılımlarını TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması standartlarına uygun olarak hazırladı.

Bilimsel araştırmaları sürekli olarak teşvik eden İstanbul Gelişim Üniversitesi, bunu her platformda dile getiren Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Abdülkadir Gayretli ve bu tür çalışmaların her zaman için topluma yön vereceğini, bilime hizmetin topluma hizmet olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Burhan Aykaç, katkıları ile ENMOSK ekibini destekleyerek yerli otomobil fikrinin hayata geçirilmesinin öncülerinden oldular.