Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a gider mi?

Önce Bahçeli'nin daha sonra da Baykal'ın "Erdoğan eğer Köşk'e çıkarsa Yüce Divan'a gönderilir" açıklamaları yeni tartışma başlattı... Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı'nın "vatana ihanet" dışında suçlanması mümkün değil. Ama vatana ihanet suçunun tarifi mevzuatta yok

Önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, iktidara gelmesi halinde Cumhurbaşkanı seçilse dahi Tayyip Erdoğan'ı Köşk'ten indirip Yüce Divan'da hesap vermesini sağlayacağını açıkladı. Ardından da CHP lideri Deniz Baykal da, Erdoğan'ın Köşk'e çıktığında Yüce Divan yolunun açılacağını söyledi. Ve yeni bir tartışma başladı; Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a gider mi? İşte hukukçu kökenli siyasilerin ve hukukçuların görüşleri şöyle:

Vatana ihanetten yargılanır
* Anayasa Mahkemesieski Başkanı Yekta Güngör Özden: Anayasa'nın 105. maddesine göre Cumhurbaşkanı ancak vatana ihanet suçundan dolayı yargılanabilir. Cumhurbaşkanı olduğu sürece başka suçtan yargılanamaz. Ancak Hıyanet-i Vataniye adlı TC'nin 2. numaralı yasası, 1991'de Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde, Terörle Mücadele Yasası ile yürürlükten kaldırıldı. Hangi suçların vatana ihanet sayılabileceği net değil.

İhanet suçunun tarifi yok
* DYP eski Milletvekili, Meclis Anayasa Komisyonu eski Başkanı Ahmet İyimaya: Diyelim ki Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı görevi sona erinceye kadar kendisi vatana ihanet dışında hiçbir şeyle suçlanamaz. Çünkü Anayasa'nın ilgili maddesi açık. Bu açıdan "sorumsuzluğunu" düzenliyor. Anayasa hükmü uyarınca da kendisi vatana ihanet dışında suçlandırılamaz ve yargılanamaz. Vatana ihanet suçunun tarifi de şu anda mevzuatımızda yok.

Cumhuriyet'te örneği yok
* Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı, DYP eski Grup Başkanvekili Turhan Güven: Eğer başbakanlığı döneminde işlediği bir suç için yargılanması isteniyorsa, Cumhurbaşkanlığı görevinin bitmesi gerekir. Bunun da Cumhuriyet tarihinde örneği yok.

Yargılanmaması düşünülemez
* CHP Ankara milletvekili, Anayasa Prof. TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Oya Araslı: Hukuk devletinde suç işleyinin yargılanmaması düşünülemez. 1982 Anayasası'nda Cumhurbaşkanı'na milletvekiline tanınan dokunulmazlığın bile açık seçik biçimde tanınmamış olması bu görüşe haklılık kazandırıyor. Tartışma Anayasa'da açık hüküm bulunmamasından kaynaklanıyor

Fantezi bir plan
* Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül: Cumhurbaşkanı görev süresi boyunca yargılanamaz. Cumhurbaşkanı seçilmeden önce işlediği iddia edilen suçlarla ilgili yargılanabilmesi için, görev süresinin sona ermesi gerekir. Cumhurbaşkanı olmasını beklemek ve sonra Yüce Divan'a sevketmek planı fantezi kurmaktır.

Haberin Devamı