Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı seçim kanunu tasarısı

‘Başbakan için yapılan bir düzenleme değil’



Adalet Bakanı Ergin, “Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu, Başbakan’ın önünü açmak için mi yapılıyor” sorusunu “Burada falanca kişinin, Sayın Başbakan’ın, filancanın, şuraya gelebilmesi için yapılmış bir düzenleme söz konusu değil” diye yanıtladı

TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Görüşmelerde MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal “Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerde tasarıyı ne hukuki, ne ahlaki bulduğumuzu söyledik. Ama parmak üstünlüğü ortaya çıktı ve kabul edildi. Anayasa’da belirlenen 5 yıllık süre kanunla 7 yıla çıkarıldı. Anayasa’yı kanunla değiştirmek, dolayısıyla halkın iradesini kanunla değiştirmek gibi bir durum ortaya çıktı. Halkın iradesi ve Anayasa’yı kanunla değiştirmeye kalkmanın demokraside ne anlamı var? Tasarı Anayasa’ya, siyasi etiğe, siyaset ahlakına aykırı” dedi.

‘Amaç Gül’ün tasfiyesi’

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ise şunları söyledi: “AKP, devlet içinde kendini kalıcı hale getirme politikasına bu dönemde ivme kazandıracak. Devleti biraz daha tekeline almak için böyle bir süreye ihtiyaç vardır. AKP’nin, bu süreci Sayın Erdoğan olmadan yürütme şansı yok. Bunu biliyorlar. Sayın Erdoğan’ın 10 günlük hastalığı süresinde AKP’nin parti olmadığını gördük. Çok başlılık başladı. Bir çatırdamayı önleme projesidir bu geçici madde. Hedef şudur: Cumhurbaşkanı Sayın Gül’ün görev süresini 2014’e kadar uzatmak, sonra çift sandık koyarak yerel ve genel seçimi bir arada yapmak ve Sayın Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığına aday göstermek. Burada birinci kurban Sayın Gül olacak ki bir daha siyasete dönmesin diye. Tasarı, Sayın Gül’ü tasfiye planıdır. Bu nedenle tasarı kişiye özel bir düzenlemedir. Bütün amaç, Sayın Erdoğan’ı bir dönem daha Başbakanlıkta tutmak ve sonra Cumhurbaşkanlığına taşımak.”

‘Fetret yapılanması’

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da tasarının anayasal dayanağının olmadığını, bu nedenle Cumhurbaşkanı Gül’ün 22 Ağustos itibariyle yapacağı işlemlerin anayasal olarak tartışmalı görüleceğini ileri sürdü. Böyle bir düzenlemenin demokrasilerde örneğinin bulunmadığını savunan Kart, şöyle devam etti: “Bu düzenlemeyle, bürokraside oluşturulan parti ve polis devletinin yanına, anayasal hiyerarşisi yapılanmasını da ekleyerek Orta Asya tipi demokrasiyi inşa edeceksiniz. Halkoyu ile gelen, anayasal sistemde geniş yetkilere sahip olan ancak halk oyu ile gelmesine rağmen adeta kral gibi ülkeyi yöneten bir Cumhurbaşkanı, diğer taraftan seçimle gelen Başbakanlık makamı... Yetki kavgası kaçınılmaz olan süreci yapılandırıyorsunuz. Fetret yapılanmasını yaratması kaçınılmaz böyle düzenlemenin tarihi sorumluluğuna, vebaline ortak olmak istemiyoruz. Tarih önünde iktidarı uyarmalıyız. Siyasi iktidar bu tasarıyla siyaseten vermesi gereken hesap verme mekanizmasını ortadan kaldırıyor. Demokrasi ve hukukun içi boşaltılıyor. Bu tasarıyla yeni Kenan Evrenler yaratılıyor.”

‘Hesap da verebilmeli’

Hükümet adına söz alan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise yetkili olan bir cumhurbaşkanın, hesap vermesinin de düzenlenebilmesi gerektiğini ifade ederek, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yapacağı çalışmada, bunun da değerlendirilmesinde yarar olacağını düşünüyorum” dedi. Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Ergin, “Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresine ilişkin düzenlemede, Başbakan Erdoğan’ın önü mü açılıyor?” yönündeki soru üzerine, söz konusu düzenlemenin, spesifik olarak somut bir olaya yönelik olmadığını söyledi.

Parlamentonun 7 yıl görev yapmak üzere seçtiği bir Cumhurbaşkanı olduğunu belirten Ergin, “Parlamento 7 yıllığına ve bir kez için seçmiştir Sayın Gül’ü. Kendi seçildiği dönemdeki statü içinde değerlendirilmesi gerekir. Dolayısıyla burada falanca kişinin, Sayın Başbakan’ın, filancanın, şuraya gelebilmesi için yapılmış bir düzenleme söz konusu değildir” diye konuştu. Ergin, düzenlemenin Başkanlık sistemine geçiş için getirilip getirilmediği sorusuna da “Getirmiş olduğumuz kanun tasarısı kimseye özgü, özel bir düzenleme değildir” yanıtını verdi.

Ergin, normal şartlarda Gül’ün 7 yıl olması gereken görev süresinin tartışıldığını, bu tartışmaları YSK’nın ya da başka kesimlerin değil Parlamentonun sonuçlandırmasının doğru olduğunu kaydetti. Bakan Ergin, Gül’ün 10 yıl görev yapması ile ilgili bir çekingenin, sıkıntının söz konusu olmadığını, ancak Gül’ün 7 yıllığına ve bir kez seçildiğini ifade etti. Sadullah Ergin, başka bir soruyu yanıtlarken, önceki cumhurbaşkanlarının aday olamayacağının tasarı içinde düzenlendiğini hatırlattı.

Haberin Devamı