Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı seçim gecesi Yahya’ya ağladı

Seçim akşamı İstanbul’da toplanan kalabalığın içinde bir çocuğun ayağının sıkışmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok etkilediğini anlatan Başbakan Yıldırım, “Duygu doruktaydı. Ağlıyordu, telefonda konuştuk. Ne seçim kazanması, ne o coşku... Hepsi gitmiş...” dedi

Cumhurbaşkanı seçim gecesi Yahya’ya ağladı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olan Binali Yıldırım, Anadolu Ajansı’na seçim sürecini, bundan sonraki siyasi süreci ve gündemdeki konuları değerlendirirken, seçim gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesindeki bir ayrıntıyı da paylaştı. Yıldırım, Erdoğan’ın Huber Köşkü önünde toplanan kalabalık içerisinde yer alan 6 yaşındaki Yahya’nın ayağının arabalar için konulan kapana sıkışması nedeniyle ağladığını anlattı.

‘Rahatı sevmiyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çalışmanın kolay mı zor mu olduğunun sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: Bu soru çok zor, hem de kolay. Cumhurbaşkanı, rahatı sevmeyen bir adam. Rahat olmak isteyeni de sevmiyor. Anlatabiliyor muyum? Kendi de rahat etmez, yanındakini de rahat ettirmez. Böyle bir iş tutuş şekli var. Buna alışık olmayanlar, bu yolculukta dayanamazlar. Bu da nereden kaynaklanıyor? Memleketin meselelerine olan hassasiyetinden kaynaklanıyor. İstiyor ki hiçbir yerde aksaklık, yanlış olmasın. Ama Türkiye büyük bir ülke. Kilometrelerce uzakta bir olay oluyor. Onu sizin an be an yönetmeniz mümkün değil. Oradaki idarecilerin aynı hassasiyeti taşıması lazım. Tabii ondan üzülüyor. Duygusal yönü çok kuvvetlidir. Cumhurbaşkanımızla çalışmak keyifli bir iş. Ben, kendisini 1978’den beri bilirim. Beraber belediyede çalıştık. Son 16 yılda kabinesinde görev yaptık. Son 2 yıldır başbakan olarak yine birlikte çalışıyoruz. İnşallah bundan sonra da Rabbimiz ömür verirse, bu birlikteliğimiz devam edecek. Ülkemiz, milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Tüm dikkatini ona verdi

Seçim akşamı İstanbul’da toplanan kalabalığın içinde bir çocuğun ayağının sıkışmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok etkilediğini aktaran Yıldırım, “Duygu doruktaydı. Ağlıyordu, telefonda konuştuk. Ne seçim kazanması, ne o coşku... Hepsi gitmiş. Tüm dikkatini oraya vermiş. Ve hatta bir ara gelmemeyi, iptal etmeyi bile düşündü. Sonra işler biraz daha normalleşince geldi. Buradaki binlerce insanı da ihmal etmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ayağı araç kapanına sıkışan 6 yaşındaki Yahya, Erdoğan’ın RP İl Başkanlığı döneminde yönetim kurulu üyeliği yapmış olan Ali Taşkıran’ın torunuydu. Yahya, talihsiz olaydan sonra üç kez ameliyet oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gözünün önünde gerçekleşen bu olay sonrası Yahya’yı hastanede ziyaret etmişti.

‘Oyumuzda düşme

“1 Kasım seçimlerine göre AK Parti’nin oyunda, milletvekili sayısında düşme var. Bu da bize bir mesajdır. AK Parti olarak bu mesajı aldık. Şu unutulmamalı ki biz hem cumhurbaşkanı adayımızla hem de milletvekili seçimlerinde ittifaktı. Neticede sonuçlar ortada. Bizim kaybolan oylarımız ortağımızda, ortağımızın kaybolan oyları da başka bir partide. Sonuçta herkes memnun halinden. Parlamento yapısı da bu haliyle herhangi bir sorun teşkil etmiyor. AK Parti’nin içinde olmadığı hiçbir yasama faaliyeti sonuç çıkarmaz. Bu da ortaya çıkmıştır. AK Parti ve MHP olarak Meclis’in en güçlü grubunu oluşturuyoruz.”var, mesajı aldık’

Brüksel’de PKK ve FETÖ

Haberin Devamı

“Şimdi Irak tarafında 350 kilometrelik alanda İran sınırından, Habur’a kadar, orada da sahadayız. Kandil de dahil bu bölgeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Münbiç’te ABD ile çalışıyoruz ama ‘Fırat’ın doğusunda da biz herhangi bir tehdit istemiyoruz’ diye ABD’ye açık açık söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Brüksel’de yapacağı 12-13 Temmuz toplantılarında sadece bu konular değil, FETÖ meselesinden tutun, ABD’nin bizden beklentilerine varıncaya kadar hepsi görüşülecek, konuşulacak. Bizim kanaatimiz, Amerika’yla ilişkilerin normalleşmesi ve iki NATO müttefikine yakışır bir şekilde devam etmesi. Ama bunun tek başına bizim kararımızla olmayacağı bilinmesi lazım. Amerika’nın da atması gereken adımlar var.”görüşülecek

Erken seçim yok
Başbakan Yıldırım, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerin bu yılın kasım ayına alınacağı iddiaları sorulunca şu yanıtı verdi: Daha seçimden yeni çıktık. Millet bir ‘oh’ diyecek tekrar. ‘Seçimi öne aldık’ vesaire... Bunlarla ülkeye yazık ediyoruz. Şu var, bu mart seçimleri için bir şey söz konusu olmaz. Birincisi Anayasa değişikliği gerekiyor. Bir de şurada aylar kalmış seçime. Dolayısıyla bu seçimler yapılır. Ondan sonra parlamentoda partilerin bir uzlaşma sağlamak suretiyle mart seçiminde değil bir dahaki seçimden geçerli olmak üzere, takip eden 2023 seçimleri kasıma alınabilir. Şimdi Meclis’te partiler de çoğaldı biliyorsunuz. Bunlar etraflıca konuşulur. Bir mutabakat olması lazım ki 400 üzerinde kabulle yaparsanız bu değişiklik olur.
‘Her görevi yaparım’
“Bu kadar yasama ve denetim faaliyeti güçlendirilmiş yeni Meclis’in ilk başkanını Binali Yıldırım ismi olarak zikredebilir miyiz” sorusuna Yıldırım şu yanıtı verdi: Bunun kararını ben vermem. Şöyle söyleyeyim; liderim, partimizin genel başkanı ve partimiz ne yönde karar alırsa, neyi münasip görürse biz her türlü görevi yaparız. Bu da çok uzun bir süre değil, yakında ne olacağı belli olur.
‘Vatandaşın ağırına gitti’
24 Haziran’ın aslında 16 Nisan referandumunun uygulaması olduğunu ifade eden Yıldırım, “Vatandaş ‘Kabul ettim bir sene önce, şimdi de seçim yapılıyor, kabul ettiğim şeyin gereğini yapıyorum’ dedi. Ama bizim muhalefet adayları, Allah canlarını sağ etsin, ona karşı çıktılar. 16 Nisan’ı kabul etmediler. Çıktılar, ‘Biz, bunu değiştireceğiz, geri götüreceğiz, sistemi değiştireceğiz.’ Vatandaşın bu ağırına gitti. ‘Ben bir sene önce bu kararı vermişim, sen benimle niye inatlaşıyorsun? Sen bu sistemde ne yapacağını söyle.’ Bu mesajı verselerdi belki daha iyi olurdu, çok ümit etmiyorum ama biraz daha iyi olabilirlerdi” diye konuştu.
‘İnce yalnız niye yürüyor!’
CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin “Önümüzde yürü denirse, yürümeye hazırım” ifadelerinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Yürüyecek miymiş? Niye yürüyor? Seçim bitti, niye yürüsün? O zaman beraber, Kılıçdaroğlu’nu alıp, tekrar Ankara-İstanbul yapabilirler. Yalnız başına niye yürüyor?” dedi. Yıldırım, “Muharrem Bey, tabii haklı olarak, seçimlerde partisinin üzerinde bir oy, destek aldığı için biraz şey oldu. Bunu bir sonuca dönüştürmek istiyor. Ama isterseniz onların işlerine fazla karışmayalım. Onlar kendi aralarında halletsinler” yorumunu yaptı.
YSK’ya veda ziyareti
Devlet kurumlarına veda turu yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın dünkü durağı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oldu. Yıldırım, binaya gelişinde YSK Başkanı Sadi Güven tarafından karşılandı. Basına kapalı gerçekleşen ziyarette Başbakan Yıldırım, YSK Başkanı Güven ve üyelerle öğle yemeğinde bir araya geldi. Yıldırım’ın YSK ziyareti, 2 saat sürdü. Buradan ayrılırken vatandaşlar Yıldırım’a sevgi gösterisinde bulundu.

Haberin Devamı

Haftalık görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün haftalık olağan görüşmeler kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabuller yaklaşık 1’er saat sürdü.