Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı o üsse gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doha’da Türk askerlerinin bulunduğu üssü ziyaret etti. Katar’a ambargo uygulayan Körfez ülkeleri üssün kapatılmasını istemiş, Katar reddetmişti

Cumhurbaşkanı o üsse gitti

Rusya ve Kuveyt’teki temaslarının ardından Katar’a geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından törenle karşılandı. Tören kıtasını denetleyen Erdoğan ve Şeyh Temim, baş başa görüşmeye geçti. Erdoğan ve Şeyh Temim, baş başa görüşmelerinin ardından Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 3. Toplantısı’na iştirak etti.

Erdoğan ve Şeyh Temim’in huzurunda gerçekleştirilen imza töreninde, “Merkez Bankacılığı Alanında Mutabakat Zaptı”, “Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Hukuki ve Adli Eğitim İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”, “Meteoroloji Alanında İş Birliğine Dair Niyet Beyanı”, “Kardeş Limanlar İş Birliği Anlaşması”, “Cezai Konularda Adli İş Birliği Anlaşması”, “Gıda Güvenliği Alanında Mutabakat Zaptı”, “İnsani Yardım Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandı.

94 asker konuşlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Tarık Bin Ziyad Kışlası’nda konuşlanmış olan TSK Kara Unsur Komutanlığını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Körfez ülkelerinin tecrit politikası uyguladığı Katar ile 2 yıl önce varılan anlaşma sonucu, Türk askeri başkent Doha’daki ‘El Rayyan Üssü’nde bulunuyor. Zırhlı birliklerle 94 askerin konuşlandığı üs, denizden ve havadan lojistik desteğe müsait.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’ın öncülüğünde 7 ülkenin Katar’a yaptırım kararıyla patlak veren krizde gözler, Türkiye’nin El Rayyan Üssü’ne çevrilmişti. Katar’la görüşmeleri 2014’te başlayan ve Mart 2015’te anlaşması onaylanan başkent Doha’daki üsse ilk asker sevkıyatı, Ekim 2015’te yapıldı.

Krizde konu olmuştu

Tarık bin Ziyad Taburu içinde yer alan TSK Kara Unsur Komutanlığı’nda, başlangıçta 130 asker ve zırhlı araçlar bulunuyordu. Türk birliğinin ana görevi Katar askerlerinin eğitimiydi ancak bölgede yaşanabilecek krizlere müdahale edebileceği de belirtilmişti. Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed El-Atiyye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in ülkesine yönelik talep listesinde yer alan “Katar’daki Türk üssünün kapatılması maddesi”ne ilişkin, “Çok uzun zamandan beri herkes tarafından bilinen bir üssü gelip de bizden kapatmamızı isteyemezler. Bu sadece iki egemen devlet arasındaki ilişkileri ilgilendirir” demişti.

Haberin Devamı