Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek

Meclis’te sabaha kadar görüşülen torba yasada son dakika önergesiyle başbakan gibi Cumhurbaşkanı’na da örtülü ödenek getirildi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerine seçim döneminde görev yapmak üzere atanan İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün verdiği önergeyle torba yasaya, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu’nun ‘örtülü ödenek’ maddesinde değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek olanağı getiren önergenin gerekçesinde de, “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ile olağanüstü hizmetlerle ilgili devlet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine de örtülü ödenek konulması” öngörüldüğü ifade edildi.

Muhalefet tepkili

Örtülü ödeneğe MHP ve CHP’den sert tepki geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Anayasa gereğince Cumhurbaşkanı’na tanınmamış bir görevi ifa etmek amacıyla bir ödenek konulması mümkün değil. Görevleri içerisinde istihbarat yapmak, kapalı istihbarat, kapalı savunma hizmetleri gibi birtakım şeyler yazılı değildir. Yazılı olmayan bir görevi ifa etmek üzere kaynak vermek mümkün değildir. Cumhurbaşkanı istihbaratçı mı, MİT’çi mi ya?” dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de önergenin işleme konulmasının mümkün olmadığını belirterek, Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da “Davutoğlu’nun bundan haberi var mı yok mu? Olduğunu zannetmiyorum. Örtülü ödenek Başbakanlığa belli gerekçelerle tahsis edilmiş. Cumhurbaşkanı’nın siyasi amacı olur mu?” diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın eleştirilere karşılık şunları söyledi:

Doğal karşılanması lazım

“Milli menfaatlere uygun yürüteceği işlerde birtakım ödenek tahsislerinin olması da gayet doğaldır. Devleti temsil eden o makama yakışır tarzda da bence burada bu Mecliste yaşayan bütün siyasi parti gruplarının da buna destek olması gerekir diye düşünüyorum.”