Gazete Vatan Logo

500 milyar dolar için ihracatçıdan 10 istek

TİM Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 hedeflerinin ‘namus borcu’ haline dönüştüğünü belirtti. İhracatçılar da 500 milyar $’lık hedefi yakalamak için 10 istekte bulundu.

500 milyar dolar için ihracatçıdan 10 istek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 23. Olağan Genel Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Erdoğan, 2023 hedeflerinin ‘namus borcu’ haline dönüştüğünü ifade ederken, ihracatçılar da Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için Erdoğan ve hükümetten 10 talebi dile getirdi.

İHRACATI TOPARLAMALIYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada ihracatçılara seslenerek, “Ben sizlerden razıyım. İnşallah sizler de bizlerden razısınızdır. Bugüne kadar yapılanlar önemlidir. Ama Türkiye gibi dinamik ve büyük hedefleri olan bir ülke için asıl önemli olan bundan sonra yapılacak olanlardır. 2023 hedeflerimiz, artık ülke ve millet olarak bizim için namus borcu haline dönüştü” dedi.

2014 yılı büyüme hızında bir yavaşlama olduysa da bu sıkıntının geride bırakılacağını ifade eden Erdoğan, ilgili bakanlara, kalan 6 ayın ve 2017’nin önemli bir sıçrama dönemi olarak ilan edilmesini söylediğini aktardı. Erdoğan, büyüme çıtasının yüzde 4‘den yükseğe çıkarılması gerektiğini bildirdi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanın, azmedin tekeden süt çıkartırsınız. Ben buna inanıyorum. Koşacağız. Dünyayı fellik fellik dolaşacağız.Dolaşacağız ki nasibimizi bulalım. Bunun için ihracatı ve turizmi süratle toparlamamız gerekiyor” diye konuştu. Erdoğan, Rusya örneğinin ihracat pazarlarını esnek tutmanın gerektiğini gösterdiğini, aynı şekilde turizmde de benzer bir çeşitlendirmeye gitmek mecburiyetinde olunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

BİO BAŞARI FORMÜLÜ

2023 hedefi için 10 başlıkta yardım isteyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Gün artık tıkanık bürokrasinin direncini kırma, milyar dolarlık yeni şirketler oluşturma, daha güçlü bir Türkiye için daha hızlı büyüme günü” dedi. Türkiye’nin artık araziye uyan değil meydan okuyan yeni nesil bir ihracatçı ordusu oluşturması gerektiğini belirten Büyükekşi, “BİO Başarı” formülü oluşturduklarını dile getirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de “Yatırım ve ihracat teşviklerinde noktasal çalışmalarımıza ağırlık vererek gerekirse kişiye özel elbise diker gibi kararlar alacağız” dedi.

Haberin Devamı

ÖDÜLLERİ KOÇ TOPLADI

6 bakanın iştirak ettiği Genel Kurul’da 2015’te en fazla ihracat yapan toplam 35 firmaya plaket ve ödül verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan ilk 10 firma olan Ford, Tüpraş, Oyak-Renault, Kibar Dış Ticaret, Vestel, Tofaş, Arçelik, Toyota, Bosch ve TGS Dış Ticaret şirketlerine plaketlerini verdi. Koç Topluluğu’ndan olan 4 şirket adına ödülleri Başkan Ömer Koç ve Başkanvekili Ali Koç aldı. 25 sektörde en fazla ihracat yapan 25 firmaya da plaket dağıtıldı.

İŞTE TALEPLER

1 Büyüme; 2023 hedefi için her yıl en az yüzde 5 büyüme gerekli. Bunun için de net ihracat, marka değeri yüksek bir Türkiye ve tuttuğunu koparan inovatif girişimci modeli gerek.

2 Kayıt dışı ekonomi ile mücadele; Haksız rekabet önlenmeli.

3 İhracat destekleri; İhracat ölçek büyüklüklerine göre desteklenmeli.

4 AB ile ilişkiler; Yeni fasıllar açılmalı, Gümrük Birliği güncellenmeli.

5 Uygun maliyetli finansman; Faiz indiriminin devamı gelmeli. Kurlar, sanayiye, ihracata, istihdama ve

Haberin Devamı

büyümeye zarar verecek şekilde düşük seviyelere inmemeli.

6 Yeşil pasaport; İhracatçi firma yetkililerine yeşil pasaport verilmeli.

7 Sanayi 4.0 devrimi; Türkiye bu sürecin dışında kalmamalı.

8 Yatırım ortamı; Yatırım patlaması için mevzuat düzenlenmeli

9 Yeni anayasa; İnsan haklarını gözeten, hukukun üstünlüğünü teminat altına alan, çatışma değil, uyum ve denge mantığını getirecek yeni anayasa hayata geçmeli.

10 Terörle mücadele; Türkiye’nin terörden temizlenmesi için 65 bin ihracatçı Hükümet’in yanında yer alıyor.