Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkler ticarette yerli para kullansın

“Bazı ülkeler, diyalog yerine; tehdit, baskı ve şantajı öne çıkarıyor. Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Biz bu konuda kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkler ticarette yerli para kullansın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan temaslarına dün de devam etti. Temasları kapsamında Ruh Ordo Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi” ne katıldı. Zirvede konuşma yapan Erdoğan, şunları söyledi…

GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ: Ortak çabaların, ortak vizyonun ve elbette ortak hayallerin eseri olan Türk Konseyi, aynı zamanda müşterek bir idealin de sembolüdür. Bugün bizleri bir araya getiren sadece dilimiz, tarihimiz ve kültürümüz değil, güvenli ve müreffeh bir geleceği hep birlikte inşa etme arzu ve irademizdir. Refahımızı ilerletmek ve yüzleştiğimiz sorunlarla etkin bir şekilde mücadele etmek için güç birliği yapmamız şarttır.

ABD’YE YÜKLENDİ: Son dönemde uluslararası teamül, prensip ve kuralların hoyratça ihlal edildiği bir dönemden geçiliyor. Bu durumu üzüntüyle karşılıyoruz. Bazı ülkeler, uluslararası meselelerin çözümünde diplomasi, diyalog ve çok taraflılık yerine; tehdit, baskı ve şantajı öne çıkarmaya çalışıyorlar. Ticaret kısıtlamaları, gümrük vergileri ve yaptırımlar gibi araçlar üzerinden, uzun yılların eseri olan anlaşmalar bir anda anlamsız hale gelebiliyor.

Haberin Devamı

ADALETİ SAVUNACAĞIZ: Türkiye, uluslararası toplumla dayanışma içinde diyaloğu, diplomasiyi, adaleti ve hukuku savunmaya devam edecektir.

TÜRK DÜNYASININ ÖNEMİ: Son yıllarda Türk dünyasının jeo-ekonomik önemi daha da arttı. Ticaret hacmini yükseltmek ve potansiyeli daha iyi değerlendirebilmek için yeni açılımlara ihtiyaçlar var.

YERLİ PARA ÖNERİSİ: Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Biz bu konuda kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz. Çağımız bize ulaştırma ve iletişim ağlarının geliştirilmesi için de önemli imkanlar sunuyor. Bu bakımdan Kafkasya ve Orta Asya’yı aşarak Çin’e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimine önem veriyoruz.

FETÖ UYARISI: Türkiye olarak FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi farklı terör örgütleriyle yoğun bir mücadelenin içinde bulunuyoruz. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminin faili ve 251 vatandaşımızın katili olan FETÖ’nün tasfiyesine büyük önem veriyoruz. Bu yapı, bir dönem ülkemizde olduğu gibi dünyanın dört bir yanında eğitim kurumları üzerinden örgütlenmiştir. Takiyye, yalan ve gizlilik, bu örgütün en önemli özelliğidir. Son 5 yıldır yaşadıklarımız bize olduğu kadar tüm dostlarımıza da FETÖ ile mücadelede geç kalınmaması gerektiğini çok açık ve net bir şekilde göstermiştir.

Haberin Devamı

Filistin çözülmeden bölgeye barış gelmez

Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü esasında çözümü için ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Kıbrıslı Türklerin, Türk dünyası ile ilişkileri daha da ileriye taşınmalı. Tıpkı Balkanlar gibi genel olarak Kuzey Afrika’yı, özellikle de Filistin’i, Türk dünyasının dışında görmüyoruz. Filistin meselesi adil ve kalıcı bir çözüme kavuşmadıkça yalnızca bölgesel değil, uluslararası güvenlik ve istikrarın tesisi de mümkün olmayacaktır. Filistin başta olmak üzere Suriye’den Irak’a, Yemen’den Afganistan’a kadar bölgede ve bölgenin ötesinde barış, adalet ve istikrarın temini için mücadeleyi sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

SİVAS KONGRESİ MESAJI

O mücadele ruhu halen var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas Kongresi’nin 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı: Kahraman milletimizin, bugün de ekonomik ve siyasi bağımsızlığımıza yönelen her türlü saldırı karşısında birlik ve beraberliğinden ödün vermeden, iradesine ve istikbaline sahip çıkması, ülkemize yönelik hain girişimlere karşı tüm gücüyle direnmesi, o mücadele ruhunun halen muhafaza edildiğinin somut bir göstergesidir.