Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan temelini atacak! New York’a Türk Lalesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 72. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye hareket etmeden önce TEOG’dan Kuzey Irak’a çok sayıda konuda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, New York’ta BM binasının karşısına bir Türk Evi’nin inşa edileceğini de ilk kez açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan temelini atacak! New York’a Türk Lalesi

ABD’nin New York şehrine hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti sırasında Türkiye adına gurur verici bir temel atma törenini icra edeceklerini söyledi. BM binasının hemen karşısında, New York’un en merkezi yerlerinden birinde yeni bir Türk Evi inşa edildiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

36 ayda bitecek

“Bu yeni binamız, büyüyen, gelişen, her alanda itibarı artan ülkemize yaraşır bir yer olacak. İnşallah bu binamızı yaklaşık 36 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. 32 kat yüksekliğindeki bu binamız gerçekten gerek BM binasının karşısında olmasıyla gerekse hareketli bir alanda tesis ediliyor olması sebebiyle ülkemizin şanına yakışır bir hizmet alanını oluşturacak. Geçen yıl Washington’da açtığımız Diyanet Külliyesi, 1.5 yıl içinde her kökenden, her renkten Amerikalı Müslüman’ın durağı, merkezi, ikinci evi oldu.”

Bir temel daha

Maryland’ta yaptığımız bu yerleşim merkezi hakikaten çok önemli sesler getiriyor, getirmeye de devam edecek. Faaliyete geçtiği zaman yeni Türk Evi de inşallah ülkemizin temsiline ciddi katkı yapacaktır. Her aşamasıyla bizzat ilgilendiğim bu önemli projeyi kısa sürede tamamlamak istiyoruz. Bu arada yine bir vakfımızın Türk and Foundation’ın bir temel atma merasimi de hemen onun iki cadde arkasında, Ekonomi Bakanımız tarafından yapılacak. O da süratle bitirilerek Amerika’da öğrenim gören lisans, lisans üstü ve doktora öğrencilerinin hizmetine sunulacaktır.”

TRUMP’LA GÖRÜŞMESİ

‘Özel önem atfediyorum’

New York’ta bulunacağı süre zarfında ABD Başkanı Donald Trump da dahil bazı devlet ve hükümet başkanları ile görüşmeler gerçekleştireceklerini anımsatan Erdoğan, şöyle dedi: “Sayın Trump ile yapacağımız görüşmeye özel önem atfediyorum. Bu görüşme bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana tekabül ediyor. Gündemimizde birçok önemli konu bulunuyor. Irak’ın toprak bütünlüğü konusunu da Trump’la görüşeceğim.”

171 metre 35 kat olacak

Erdoğan’ın açıkladığı Türk Evi’nin kökeni 1977 yılına gidiyor. Dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in katkılarıyla alınan bina Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu olarak hizmet veriyordu. Bu binanın yıkım işlemiyle birlikte 35 katlı gökdelen inşa edilecek.

En yükseği

Yaklaşık 20 bin metrekare alana sahip olacak yeni Türk Evi binası, 171 metre yükseklikle de hemen karşısındaki BM binası, yanındaki UN Plaza ve ABD’nin BM Daimi Temsilciliğini gölgede bırakacak. BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’nun yanı sıra 200 kişilik oditoryum, toplantı ve sergi salonları, 20 araçlık otopark ve üstünde lojmanlar yer alacak. Yapım sözleşmesi 16 Mayıs’ta New York’ta taraflar arasında imzalanan binanın, 2021 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Selçuklu izi

Yeni Türk Evi projesi Amerikan mimarlık firması Perkins Eastman tarafından tasarlandı. Baş mimarı Jonathan Stark, Türkiye’ye gidip inceleme yaptıktan sonra projeye son halini verdi. Başta Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri taşıyan, lale şeklinde gökyüzüne yükselecek olan bina, Downtown Manhattan, East River ve Long Island City’den görülebilecek. Yeni Türk Evi binasının kapısı da Selçuklu ve Osmanlı kervansaraylarının mimarisinden esinlenerek inşa edilecek. Yağmur sularının biriktirilerek kullanılmasına olanak sağlayacak depo sistemi ve yeşil bina kapsamında “Leed Silver” sertifikasına sahip olacak bina çevre dostu gökdelen özelliği taşıyacak.

Haberin Devamı