Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ombudsmanlık toplantısında konuştu. Türkiye'nin AB üyeliği süreci ve Kuzey Irak referandumuyla ilgili konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları

İki gün boyunca burada ortaya konacak tecrübe, teklif ve fikir paylaşımlarının hayırlar getirmesini diliyorum. Ülkemizde, günümüzde Ombudsmanlık, kamu denetçiliği olarak ifade edilen oluşumun bizim tarihimizde farklı örnekleri zaten mevcut.Osmanlı'da Divan-ı Humayun, kazaskerlik, kadılık gibi makamların en önemli görevleri halkın şikayetlerini kısa zamanda çözüme kavuşturmaktı.

İLK ADIMI BAŞBAKANLIĞIM DÖNEMİNDE ATTIK

Bizim tarihteki devletlerimizin güçlü, başarılı ve uzun solukluk olmasının sebeplerinden biri de halkın sesine kulak verebilmelerini sağlayacak mekanizmalar kurmalarıdır. Dolayısıyla bu uygulama bize yabancı değildir. Kamu denetçiliği için ilk adımı Başbakanlığım dönemimde attık. 26 binin üzerinde başvuru yapılmıştır. İdare ile halk arasındaki hak arama yolları ne kadar etkin olursa bizim "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışımız da o derece vücut bulur.

BAŞKA ÇARE YOK, DURUM ORAYA GİDİYOR

Konuşmak dahi istemediğimiz sıkıntılı günleri hamdolsun geride bıraktık. Artık önümüze bakıyoruz. Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde hayata geçirdiği kriterleri belki bizi tam üye yapmadı ama demokratik standartları yükseltti. AB ikircikli bir tutuma girdiğinde çıktık Kopenhag kriterlerini gerekirse Ankara kriterleri yapar yine de yolumuza devam ederiz dedik.Durum da oraya gidiyor, başka seçenek yok. Artık vakit yaklaşıyor, gidiş o. Almanya seçimleri bir derstir. Artık insanlar her şeyi çok açık net görüyor. Gerçek ortaya çıktı. Bizim demokrasi ile halklarla, haklarla ilgili standartlar konusunda hiçbir sıkıntımız yok.

Haberin Devamı

İCAT EDİLEN KURALLARI KABUL ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ

Almanya seçimleri bir derstir. Artık insanlar her şeyi çok açık net görüyor. Gerçek ortaya çıktı. Bizim demokrasi ile halklarla, haklarla ilgili standartlar konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Biz bu reformları kendimiz için hayata geçirmek için kararlıydık. Birileri istedi diye yapmadık. Milletimiz layık olduğu için yaptık. Maç oynanırken kuralların değiştirilmiş olmasınadır itirazımız. İki ülkede liderler değişiyor diyorlar ki, liderler zirvesini kaldıralım, fasılları da 35'e çıkaralım. Buna itirazının olmayacak da neye olacak. Aç kapa yapılıyor, fasıllar için, "yok" dediler, olmaz; "Sadece fasıl açılır ama kapanmaz". Diğer aday ülkeler söz konusu olduğunda gündeme getirilmeyen kuralların konu Türkiye olduğunda icat edilmesini kabul etmedik, etmeyeceğiz. Türkiye, AB üyeliği takvimini harfiyen yerine getirmiştir.

Haberin Devamı

AB'YE REST: HAVLU ATAN TARAF BİZ OLMAYACAĞIZ

Bizim itirazımız maç oynanırken kuralların değiştirilmiş olmasınadır. İngiltere yaptı oylamayı ayrıldı bunun daha gerisi gelecek. Şunu herkes bilsin ki AB ile Türkiye arasında artık bir tiyatro oyununa dönen bu mücadelede havlu atan taraf biz olmayacağız. Bunu tüm dünyaya ilan etmesi gereken taraf AB'dir. Onlar kararı versin biz kararı veririz. Biz bu kararı duyana kadar sabırla bekleyeceğiz.

''MYANMAR'DA BUDİST TERÖRÜ VAR''
BM'deki oturuma sadece İran Cumhurbaşkanı geldi. On binlerce insan ölüyor 600 bin insan topraklarından sefil bir şekilde Bangladeş'e yaslanıyor. Sadece Myanmar'a kınama yaptık söylenen bu. Başka ne yaptık? Yaptırım yok. Burada çok açıkça soykırım var. Hristiyani terör Yahudi terörü diyorlar mı? Budist terörü diyorlar mı? Demiyorlar. Budistleri iyi niyet elçisi olarak gösterirler. Myanmar'da Budist terörü var. Yogayla mogayla bu işi geçiştiremezsiniz ortada bir vaka var. Başbakanımız Başbakan Yardımcımız gidecekler orada nerelerde nasıl kamplar kurarız orada bunun incelemesini yapacaklar.
''DÜNYANIN ŞU ANDAKİ DÜZENİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİR''
Şu anda terörle, uyuşturucuyla, bütün bunların tacirlerine yönelik, ekonomik vurgunculardan kuralsız dövüşen kişi ve kurumlara kadar, insanlığın huzuruna kasteden tehditlere karşı birlikte mücadele etmemiz gerekirken bizi yalnız bırakan veya bırakma gayretinde olan bir dünya var. Eğer siz imkanları sadece kendinize ayırır, külfetleri tümüyle başkalarına yüklerseniz, bu sürdürülebilir bir düzen olmaktan çıkar. Dünyanın şu andaki düzeni sürdürülebilir değildir. İşte bunları Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da ifade ettim, ediyorum, etmeye de devam edeceğim. Dünya 5'ten büyüktür. Artık dünya 2. Dünya Savaşı'nın şartlarını yaşamıyor. Artık şimdi yeni bir dünyayı kurmak durumundayız. Aksi takdirde çökecek sistemin altında hep birlikte kalacağımızı unutmayalım.
KUZEY IRAK'TAKİ REFERANDUM OYLAMASI
Kuzey Irak'taki referandum kararı ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Irak'ın hem toplum olarak hem ülke olarak birliğe bütünleşmeye daha çok ihtiyacı bulunduğu dönemde ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez.
Silopi'de boşuna şu anda Silahlı Kuvvetler boşuna gerekli adımları atmadı. Hava Kuvvetlerimiz şu anda aynı durumda. Sınırlarda şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var. Bu hafta içinde gereken tedbirleri açıklayacağız. Artık giriş çıkış bunlar da kapatılacak. Bundan sonra Kuzey Irak yerel yönetimi bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye satacak. Vana bizde vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. Devlet yöneten bütün bunları A'dan Z'ye düşünmek durumunda. Şimdi bizler duygusal kararlar almadık. Kararı İsrail'den başka destekleyen bir başka ülke yok.

''BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ''

Kuzey Irak yönetiminin bu adımdan geri adım atması şart. Olmazsa olmaz. Suriye'de de terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Kuzey Suriye'de PYD devlet kuracakmış bunların hepsi onlar için kuru bir rüya. Dedim ya bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı'nda yaptık.Tüm seçenekler önümüzdedir masa üzerindedir. Gerektiğinde Irak'ta da bu tür adımları atmaktan geri durmayacağız.

Haberin Devamı