Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kiranızı biz veriyoruz...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ile gerekli yazıyı gönderdi. Kaçak yapılardan gelin çıkın. Biz kira yardımı da yapıyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kiranızı biz veriyoruz...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz de bugüne kadar yerel yönetimde Sultan Fatih'in izinde gidiyoruz. Hem şehirleri hem gönülleri abat etmek için 17 yıldır büyük bir mücadele verdik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde Manisalılara hitap etti.

Vatandaşları selamlayan Erdoğan, "Şehr-i Şehzade" Manisa'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Manisa'nın İstiklal Harbi'nin "kahraman" şehri olduğunu belirten Erdoğan, "Yenilen düşmanın kaçarken yakıp yıktığı bu şehri, yeniden ayağa kaldıran Manisa'nın çalışkan insanlarını selamlıyorum. Türkiye'nin tarım, ticaret ve sanayi şehri olan Manisa'yı selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manisa'nın efeler, zeybekler ve yiğitler diyarı olduğunu vurgulayarak, "Manisa, Evliya Çelebi'nin ifadesiyle 'müzeyyen' bir şehirdir. Manisa'ya, mimarimizin nadide eserleriyle süslenmiş olduğu için 'müzeyyen' denilmiştir. Manisa ilmini, irfanını, edebini, ahlakını Merkez Efendi'den almış bir şehirdir. Manisa cesaretini, kararlığını, iradesini Saruhan Bey'den almış ve bu özelliklerini gözü gibi koruyan bir şehirdir. Heybetini Spil Dağı'ndan, bereketini Gediz Nehri'nden, vakarlı duruşunu 3 bin 500 yıllık tarihinden alan Manisa, maşallah bugün bir başka güzel." diye konuştu.

Haberin Devamı

"Biz Manisa'yı severiz, Manisa da bizi sever"

AK Parti olarak 2002 yılında Türkiye'yi şaha kaldırmak üzere yola çıktıklarında ilham aldıkları şehirlerden birinin de Manisa olduğunu aktaran Erdoğan, bu kadim kentten hem ilham aldıklarını hem de büyük destek gördüklerini söyledi.

Fatih Sultan Mehmet'in "Hüner bir şehr bünyad eylemekdür, reaya kalbin abad eylemekdür." sözünü anımsatan Erdoğan, "Biz de bugüne kadar yerel yönetimde Sultan Fatih'in izinde gidiyoruz. Hem şehirleri hem gönülleri abat etmek için 17 yıldır büyük bir mücadele verdik. Manisa bizim halimizden anlar biz de Manisa'nın halinden anlarız. Biz Manisa'yı severiz, Manisa da bizi sever." ifadesini kullandı.

Erdoğan, 31 Mart'ta Manisa'nın desteğine talip olduklarını dile getirerek, "Bakın büyükşehirde ve 6 ilçemizde Cumhur İttifakı, 11 ilçemizde AK Parti adaylarına destek bekliyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mitinge katılanlara yönelttiği, "Manisa, 31 Mart'ta tevazu, samimiyet ve gayretle memleket işi gönül işi diyor muyuz? Manisa, 31 Mart'ta gönül belediyeciliğine 'Evet' diyor muyuz? Manisa, 31 Mart'ta Cumhur İttifakı'na 'Evet' diyor muyuz? Manisa, 31 Mart'ta bir kez daha milli iradeye sahip çıkıyor muyuz? Manisa, 31 Mart'ta bir kez daha ülkemize demokrasi şöleni yaşatıyor muyuz? Özellikle Manisa Büyükşehir'de Cumhur'un adayını hep birlikte, en ufak bir tereddüde düşmeden destekliyor muyuz? Hep birlikte, herhangi bir sıkıntıya düşmeden destekleyeceğiz. Zillet ittifakına, illet ittifakına da gereken dersi veriyor muyuz?" sorularına, "Evet" yanıtını aldı.

İlçelerde AK Parti ve MHP adaylarına da destek isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi 3,5 kat büyütürken şehirlerimizi de eşi benzeri görülmemiş yatırımlarla tanıştırdık. Son 17 yılda Manisa'ya 27 katrilyon yatırım yaptık. Durmadık, çalıştık, ürettik, yatırım yaptık." ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde 4 bin 400 yeni derslik inşaa ettiklerini bildirerek, şöyle devam etti:

"Yükseköğretim öğrencileri için 6 bin 13 kişi kapasiteli yurt binaları açtık. Bu yıl içinde Soma'da 300, Akhisar'da 500 kapasiteli olmak üzere iki adet yükseköğrenim yurt binası hizmete alıyoruz. Önümüzdeki dönem içinde Manisa, Alaşehir ve Ahmetli'de toplamda bin 850 kişilik yurt binası daha yapacağız. 12 bin seyirci kapasiteli Akhisar Stadyumu'nu kim yaptı? Biz yaptık. Akhisar ve Turgutlu gençlik merkezlerini, Kırkağaç gençlik ve izcilik tesislerini şehrimize kazandırdık. 12 bin seyirci kapasiteli Turgutlu Stadyumu'nun, Soma Gençlik Merkezi'nin ve Kula Spor Kompleksi'nin yapımında da sona geliyoruz. Durmadık, çalışıyoruz. Bize durmak yaraşmaz. Şehrimizdeki ihtiyaç sahiplerine, şehit yakınlarımıza, yaşlılarımıza, engellilerimize, asker ailelerimize toplamda 2,5 katrilyon destek sağladık. Sağlıkta 23'ü hastane olmak üzere toplam 65 sağlık tesisini Manisalı kardeşlerimizin istifadesine sunduk."

Haberin Devamı

Yola çıkarken Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet, emniyet olmak üzere dört temel taş üstünde yükselteceklerini söylediklerini ve bunu yaptıklarını, otel konforunda sağlık hizmeti veren 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesinin önemine değinen Erdoğan, Manisalılara hastaneyi nasıl bulduklarını sordu.

Erdoğan, "İşte biz halkımızın layık olduğu neyse onu yaptık." ifadesini kullandı.

Kula ve Ahmetli Devlet Hastaneleri ile 4 sağlık tesisinin yapımı, 23 sağlık tesisinin ise plan, proje ve ihale sürecinin devam ettiğini aktaran Erdoğan, bunların yanında Manisa'ya 300 yataklı ruh sağlığı hastalıkları hastanesi, yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi ve 300 yataklı Salihli Devlet Hastanesini kazandırmak için hazırlıklara başladıklarını bildirdi.

"Vatandaşlarımdan destek bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirde 7 bin 800 toplu konut projesini hayata geçirdiklerine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan şimdi bir şey söylüyorum, ben halkımdan, ekranları başında bizi izleyen vatandaşlarımdan destek bekliyorum. Nedir o? Bakın geçenlerde İstanbul Kartal'da bir olay yaşadık, 21 vatandaşımızı kaybettik. 14'ü hastanedeydi. Hepsini ziyaret ettik. Şimdi Karabağlar'da, İstanbul'un benzeri o şeyler Allah göstermesin İzmir'de olabilir. Aynı şey bakıyorsunuz Bergama'da, Bornova'da buralarda olabilir. Diyoruz ki yazıktır günahtır. İş işten geçtikten sonra bağırmanın, ağlamanın bir faydası var mı, yok. İşte bu kaçak yapılardan diyorum ki gelin bak her türlü tedbiri aldık Çevre Şehircilik Bakanım bütün 81 vilayete yazılarını gönderdi. Dedi ki 'Bu tür kaçak yapılar, bunlardan bir an önce çıkın, kiranızı da biz vereceğiz, yerleşin, biz de oraları yıkalım ve oralarda TOKİ olarak süratle sağlam, güvenilir binalar yapalım.' Ben dikey mimariye karşıyım. Yatay mimariyle yani şurada gördüğünüz gibi zemin artı 4, bilemediniz zemin artı 5 kat binalarla bu işi yapalım. Sağlam yapalım ve oralara da vatandaşlarımızı yerleştirelim. Bu konuda halkımdan destek, yardım bekliyorum çünkü ben vatandaşımı seviyorum, milletimi seviyorum, bu adımı atmamız lazım diyorum. Zira uzun yıllardır milletimizin hasretle beklediği imar meselesini çözmek zorundayız."

"48 ata yadigarı eseri restore ettik"

İmar barışıyla 109 bin Manisalı vatandaşın yüzünü güldürdüklerini anlatan Erdoğan, 48 ata yadigarı eseri restore ettiklerini, Ulu Cami, Şahuban Camisi, Akhisar'daki Gülruh Camisi ve Demirci'deki Hacı Hasan Camisi'nin restorasyonunun sürdüğünü, Şehzadeler'deki Yiğitbaş Dergahı ve Yiğitbaş Haziresi'nin restorasyonunun ise ihale aşamasında olduğunu kaydetti.

Manisa'da bölünmüş yolu 18 kilometreden 549 kilometreye çıkardıklarını belirten Erdoğan, şehirde toplam maliyeti 1,2 milyar lirayı aşan aşan 12 yol projesinin yapımının sürdüğünü bildirdi.

Erdoğan, bu yıl içinde yapımı bitecek olan İstanbul-İzmir otoyolunun aynı zaman da Manisa'nın da bir projesi olduğunu, projenin 127,5 kilometrelik kesiminin Manisa'da yer aldığını kaydetti. Bu otoyolun Saruhanlı kavşağı, Manisa-İzmir il sınırı arasındaki kesimini 3 ay önce trafiğe açtıklarını hatırlatan Erdoğan, Akhisar kavşağı-Kemalpaşa kavşağı arasındaki kesimini de gelecek ay trafiğe açacaklarını ifade etti.

Salihli-Gölmarmara-Akhisar yolunu, Akhisar çevre yolunu, Bergama-Soma-Akhisar yolunu ve Kula-Eşme yolunu bu yıl tamamlayacaklarını anlatan Erdoğan, Manisa-İzmir-Turgutlu ayrımını, Kırkağaç-Gelenbe yolunu ve Gördes-Demirci arasını ise seneye bitireceklerini kaydetti.

Erdoğan, Manisa-Akhisar-Çalıköy demir yolu hattını elektrik sinyalli hale getirerek, modernize ettiklerini de bildirdi.

Yapımı süren Ankara-Afyonkarahisar-Manisa-İzmir yüksek hızlı tren projesiyle Manisa'yı İstanbul'a, Ankara'ya hızlı trenle bağlayacaklarını anlatan Erdoğan, Bergama ve Soma arasında hızlı tren hattı yapmak için çalışmalara başladıklarını vurguladı.

"192 bin dekar tarım arazisini sulamaya açtık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 17 yılda Manisa'ya 14 baraj ve 12 gölet yaptıklarını, 22 baraj ve 5 göletin inşasının sürdüğünü aktararak, şunları söyledi:

"İnşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 192 bin dekar tarım arazisini sulamaya açtık. Yapımı süren 31 sulama tesisiyle 177 bin dekar tarım arazisini daha sulamaya açıyoruz. Manisa'da açık kanallı olan bu ömrünü tamamlayan Alaşehir sulamasında kapalı sisteme geçerek suyun daha verimli kullanılmasını sağlayacağız. Bu tesisle 137 bin dekar arazi modern kapalı sistemle sulanacak. Manisalı çiftçilerimize son 17 yılda toplamda, bay Kemal diyor ki 'Çiftçi battı, çiftçinin elinden arsaları alındı, çiftçi aç.' Bay Kemal doğru konuş. Akşam yalan, sabah iftira. Bak sana resmi rakamı söylüyorum, toplamda 2,6 katrilyon lira tutarında tarımsal destek verdik çiftçiye."

Erdoğan, Manisa'da 1 teknopark, 27 ar-ge ve 4 tasarım merkezi kurduklarını, iş insanlarına, girişimcilere toplamda 23,5 milyar lira yatırım teşviki sağladıklarını, desteklerle 62 bin kişilik ilave istihdam oluşturduklarını, 89 bin iş yerine toplamda yaklaşık 2 milyar lira tutarında SGK prim teşviki verdiklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl içinde Saruhan, Kırkçağaç ve Soma ilçelerine doğal gazı vereceklerini aktardı.

"2 bin 400 işçimize kömür işletmemizin şirketinde kadro veriyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Soma Işıklar bölgesinde 5 yıl önce elim bir kaza yaşanan maden ocağının işletmesini Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumumuza bağlı bir şirkete devrediyoruz. Burada çalışan 2 bin 400 işçimize de kömür işletmemizin şirketinde kadro veriyoruz. Dün gece itibarıyla bu işçilerimizin tamamının yeni şirkete nakilleri yapıldı. Şimdi bunu CHP'liler gelir istismarını yapar. 'Bak sizi açıkta bıraktılar, boşta bıraktılar.'... İşleri güçleri bu... Hep ortalığı karıştırmak. Bu yalana, müfterilere, iftiracılara sakın aldanmayın. Şimdilik mevcut işçileri aldık. Burada çalışırken geçtiğimiz yıl işlerine son verilmiş olan 200 civarındaki işçimizin durumlarını da biliyorum. İnşallah onları da sonraki alımlarda değerlendireceğiz. Bunun yanında Soma'da üretim için devredilecek yeni sahalarda da 10 bin ilave istihdam bekliyoruz. İnşallah Manisa'yı tüm ilçeleriyle kalkındırmaya, geliştirmeye, büyütmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

81 ilde 82 milyon vatandaşla ülkeyi her alanda büyütmenin, güçlendirmenin ve kalkındırmanın mücadelesini vermeye devam edeceklerini belirten Erdoğan, mahalli seçimlerden sonra 4,5 yıl kesintisiz bir hizmet dönemi olacağını, 2002 Kasımı'ndan bugüne kadar yapılan 14 seçim ve halk oylamasının milleti yorduğunu ifade etti.

Erdoğan, yapılan her seçimde milli iradenin, demokrasinin, hukukun, adaletin, kalkınmanın yanında yer alan milletten son bir gayret beklediklerini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Nisan ayıyla birlikte Türkiye tamamen reform gündemine, büyük projelerine, büyük yatırımlarına odaklanmış olarak geleceğe doğru yol alacaktır. Tabii birileri bundan rahatsız oluyor, olacak. Onun için de tüm güçleriyle mart seçimlerinde önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Cumhur İttifakı'nın karşısında kimler var? Kandil'den gelen talimat var. CHP kimlerle beraber yürüyor? Bölücü terör örgütüyle beraber yürüyor. Ben Ege'den ekranları başında bizi izleyen CHP'li kardeşlerime, tüm vatandaşlarıma sesleniyorum, gelin bu oyunu 31 Mart'ta bozun. Bölücü terör örgütüyle el ele, omuz omuza, dirsek dirseğe yürüyen, onlarla beraber milletini aldatmaya kalkanlara sizler gelin bir cevap verin. Bu CHP yönetimi çöp, çukur, çamurdur. Bu CHP yönetimi yokluktur, yoksulluktur, yasaklardır. 'Üç Y'... İstanbul'u CHP yönetiminden 1994'te çöp, çukur, çamurdan aldık, yokluktan aldık, yasaklardan aldık ama hamdolsun başka bir İstanbul meydana getirdik. Şimdi aynısını diyoruz İzmir'de de yapalım. İzmirli bütün hemşehrilerinize, dostlarınıza, akrabalarınıza bunu söyleyin."

"İş bilenin, kılıç kuşananındır"

İzmir'de kendisini her alanda ispatlamış ve gayet iyi yetiştirmiş, Denizli'de iki dönem belediye başkanlığı yapmış, Ekonomi Bakanlığı görevinde bulunmuş Nihat Zeybekci'yi aday gösterdiklerine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Çünkü İzmir'e bunlar yakışmıyor. İzmir'i bunlar mahvettiler. İşte Körfez'in halini görüyorsunuz değil mi? Pislikten geçilmiyor, kokudan geçilmiyor. İstanbul'un da Haliç'i böyleydi. Kokudan geçilmiyordu ve o Haliç'i bu kardeşiniz temizledi. Şimdi orada balık tutuluyor, şimdi orada yüzülüyor. Bu hale geldi. İş bilenin, kılıç kuşananındır. Onun için gerek HDP gerek CHP gerek İYİ Parti gerek Saadet, bunların yönetimi dörtlü çeteyi oluşturdu. Onlara destek veren kardeşlerime diyorum gelin bu oyunu bozun, gelin bu oyunu bozun. Bunu bozarsanız, gönül verenler siz bozacaksınız. Ele ele verelim ve bu iş bitsin. Şu Manisa türküsü sanki böyleleri için söylenmiş. 'Karşımdan gelir oğlu, selviye benzer boyu, bakmayın çalımına heybesi saman dolu.' Bu CHP'nin de yanına aldığı öteki partilerin de çalımlarına bakmayın. Bunların heybesinde ne hizmet var, ne proje var, ne gayret var. Bunların heybesinde saman bile yok. Bunların heybesinde sadece iftira var, hakaret var, ihanet var, kavga var. Kavga dedikse sanmayın Türkiye'nin düşmanlarıyla kavga ediyorlar, kendi içlerinde post kavgası, rant kavgası. Bundan başka bir şey yapmıyorlar. Hem de öyle bir kavga ki başka bir işe bakacak fırsat dahi bulamıyorlar."

"Asıl pazarlık masanın altında yürüyor"

Konuşması sırasında "tek vatan", "tek bayrak", "tek millet" ve "tek devlet" vurgusu yapan Erdoğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Biz MHP ile Cumhur İttifakı'nı kurduk ya bunlar da hemen bir başka ittifak peşine düştüler. Kimlerle ittifak masasına oturdular? İşte biliyorsunuz zillet ittifakı. Masanın üstünde adı iyi ama kendi pek karışık bir partiyle mirasyedi bir başka particilik var. Ama asıl pazarlık masanın altında yürüyor. Orada ne var? PKK'nın güdümündeki partiyle al tekke ver külah ilişkisi içindeler. Bölücü örgütün güdümündeki partinin başındakiler, AK Parti ve MHP'ye kaybettirecek, her yerde CHP'yi ve ittifakını destekleyeceklerini açıkça söyleyerek, bu oyunu ifşa ettiler. Çok enteresan ne diyorlar? Malum. Bu partinin eski bir milletvekili daha ileriye gidiyor, ne diyor biliyor musunuz? 'PKK nicelerini bitirdi, sıranızı bekleyin.' diyecek kadar oynanan oyunu alenileştirdi. Biliyorsunuz CHP yandaşları kısa bir süre öncesinde bizi asmakla, zehirlemekle, iç savaşla tehdit etmişlerdi."

"Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayına ilişkin de şu görüşlerini paylaştı:

"Bu partinin İzmir'deki adayı ülkemiz tarihinin en karanlık döneminin başsavcısı olan babası Nurettin Soyer'e canhıraş bir şekilde sahip çıkıyor. Tabii babaya sahip çıkmak başka, babanın karanlık ve zorba mirasına sahip çıkmak bambaşka. Bu şahıs her şeyiyle babasına sahip çıkıyor. CHP'nin Genel Başkanı da 'başarılı bir hukukçu' diyerek, bu darbecinin sahiplenilmesine destek veriyor. İYİ Parti'nin ki de öyle. Halbuki Nurettin Soyer ismini yolu Mamak'a düşen herkes çok iyi bilir. Kendisi kurduğu işkence tezgahlarıyla, hukuk katili iddianameleriyle, vicdana ve ahlaka sığmayan ithamlarıyla tam bir zalimdir. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş dedikleri bu olsa gerek.

12 Eylül'ün zalim savcısının mirası bugün CHP'de vücut buluyor. Ülkemizdeki tüm darbelerin açık ve aleni destekçisi CHP bu kötü mirasını bugün de devam ettiriyor. Aynı CHP bölücü terör örgütü PKK'nın da ihanet çetesi FETÖ'nün de en büyük taşeronudur. İşkenceciden teröriste, hainden sapkına kadar herkesi toplayan bu partinin tek bir derdi var, o da Türkiye'nin yükselişini, şahlanışını durdurmaktır. CHP ile görünürdeki ittifakın diğer iki partisi bu durumu nasıl içlerine sindirebiliyor onu bilmiyoruz. Ama bildiğim şudur, hem CHP'ye hem de ittifakın diğer partilerine gönül vermiş insanlar bu durumdan çok rahatsız. Şimdilik 'kan kusup, kızılcık şerbeti içtik' diyorlar. Ama nereye kadar sabrederler, tahammül ederler, görmezden gelirler orası meçhul. İnşallah 31 Mart seçimleri bu partiler açısından bir sorgulama bir hesaplaşma, bir arınma vesilesi olacaktır."

"En ufak bir oy kaybı olmamalı"

Erdoğan, Cumhur İttifakı'nı 15 Temmuz gecesi sokaklarda, meydanlarda gözü dönmüş bir şekilde ülkeye saldıran terör örgütlerinin bombaları, kurşunları altında kurduklarını belirtti.

Cumhur İttifakı'nı pazara kadar değil, mezara kadar kurduklarını ve şimdi de bu anlayışla yola devam ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "AK Parti'li kardeşlerim aman aranızda en ufak bir oy kaybı olmamalı. MHP'li kardeşlerim aranızda en ufak bir oy kaybı olmamalı. AK Parti'nin MHP'nin oyları öyle konsolide olmalı ki öyle bir beraber olmalı ki 31 Mart'ta zillet ittifakını ne yapalım? Çökertelim." diye konuştu.

"Çok işimiz var"

Yapacak çok iş olduğunu anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizi güney sınırlarından kuşatmaya çalışanlara verecek mesajlarımız var. Ekonomimize kastedenlere verecek derslerimiz var. İşte ne yaptılar? Patates, patlıcan, sivri biber. Siz bizleri bunlarla yıkamazsınız. Ne yaptık? Dedik ki 'bak ileri gidiyorsunuz.' İşte buyurun size tanzim satışları. Fiyatlar yüzde 50 indi mi aşağıya? İndi. 31 Mart'a kadar bu iş düzeldi, düzeldi, düzelmedi daha da yaygınlaştıracağız. Çünkü bizim derdimiz vatandaşımızın bir defa imkanlarını rahatlatmak, onların huzurunu sağlamak, bu fırsatçılara fırsat vermemek. Milletimizin aşına, ekmeğine, sofrasına, kesesine göz dikenlere verilecek Osmanlı tokatlarımız var. Demokrasimizi, milli irademizi yok sayarak hala eski alışkanlıkların peşinden gidenlere söyleyecek sözlerimiz var. İnşa edecek daha çok okullarımız, hastanelerimiz, yollarımız, barajlarımız, alt yapılarımız, verecek daha çok hizmetlerimiz var. Çok işimiz var. "