Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele saldıran askerlerin 10'u yakaladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele saldıran askerlerin 10'u yakaladı!

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın tatilini geçirdiği otele düzenlenen ve 2 polis memurunun şehit düştüğü saldırıyı gerçekleştiren askerlerden 10’u yakalandı. Saldırıyı gerçekleştiren askerlerin otele gelme anları ve mevzilenmeleri, sabah da buradan ayrılmaları güvenlik kameralarınca kaydedildi. İstanbul ve Ankara’da darbe girişiminin başlatılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tatil yaptığı Marmaris’teki Grand Yazıcı Turban Otele üç helikopterle hava destekli baskın düzenleyen darbeci askerler, kendilerine engel olmaya çalışan güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada 2 polisi şehit ederek kaçmıştı. Aralarında Muhsin Yazıcıoğlu’nun düşen helikopterini incelerken parça çaldığı iddiasıyla bir süre gözaltına alınan ve sonradan serbest kalan Kara Hava Astsubay Üstçavuş Aydın Özsıcak’ın da bulunduğu 10 asker, başlatılan operasyonlar sonucu Marmaris ve İzmir’de yakalandı. Saldırıyı gerçekleştiren askerlerden Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yakup Özcan ve Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ekrem Benli’nin ormanlık alanda yakalandığı açıklandı. Gaziemir 3’üncü Havacılık Alayı’nda görevli Kurmay Pilot Albay Murat Dağlı, Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli Pilot Albay Zeki Göçmen, İstanbul 4’üncü Kara Havacılık Alayı’nda görevli Kara Havacı Yarbay Davut Uçum, Kurmay Hava Yüzbaşı Ali Aktürk, Gaziemir 3’üncü Kara Havacılık Alayı’nda görevli Astsubay Üstçavuş Murat Gösterit, Astsubay Üstçavuş Ahmet Koçan, Astsubay Üstçavuş Aydın Özsıcak ve İstanbul Harp Akademileri’nde görevli Yüzbaşı Mehmet Cantaz’ın ise İzmir’de ele geçirildiği belirtildi.

Ayrıca kentte darbe girişimine destek verdiği belirtilen Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Yarbay Yücel Ekizoğlu, Pilot Üsteğmen Özden Haydar Murat ve Albay Cenk Bahadır Avcı da gözaltına alındı. Gözaltındaki 14 kişi, adliyeye sevk edildi.

Saldırıya katılan diğer askerlerin de yakalanması için bölgede başlatılan operasyonlar devam ederken, arazide de çok sayıda mühimmat ele geçirildiği açıklandı.

OTEL KAMERALARI KAYDETTİ

Haberin Devamı

Marmaris’teki saldırı öncesi, çatışma zamanı ve darbe girişiminde bulunan askerlerin kaçma anı bölgedeki otellerin güvenlik kamerasınca görüntülendi. Helikopterle Cumhurbaşkanın açıklama yaptığı otelin yakınına indirilen askerlerin toplu halde otellerin arasındaki ara yollardan tam teçhizatlı ilerledikleri görüldü. Bir grup asker, 5 yıldızlı Case De Maris Otel’in ön kapısından içeri girdiği gözlendi. O sırada polis tarafından açılan ateş ile askerlerin siper alması görüntülere yansıdı. Askerler ve polis ekiplerini çatışmaları da görüye yansıdı. Görüntülere kimliği belirsiz 3 sivil görüldü. Bu sivillere silah doğrultulduğu görüldü. Sabah saat 06.15’da darbe girişimindeki askerler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklama yaptığı Grand Yazıcı Mares Otel’in, karayoluna bakan malzeme kapısından dışarı çıktı. Marmaris-İçmeler Karayolu’ndan karşı şeride geçen askerler, ormanlık alana girdi. Öncesinde, beraberinde gelen silah doğrulttukları sivilleri saldı. Arka arkaya dizili halde yürüyen bu askerler, ormanlık alanda gözden kayboldu.

JANDARMADAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Muğla İl Jandarma Komutanlığı, Marmaris’te düzenlenen saldırı sonrası yapılan operasyonlar hakkında yazılı açıklama yaptı, şu ifadelere yer verildi: "Muğla İl Jandarma Komutanlığı’nca icra edilen operasyonda, ihbar üzerine 16 Temmuz saat 21.30’da, Marmaris’in İçmeler Mahallesi Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait boşaltılmış lojmanlar bölgesinde, Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığında görev yapan 2 astsubayın üzerlerinde bulunan 2 tabanca ile tabancalara ait 6 adet şarjör ve 90 adet fişek ile sağ olarak yakalanmıştır, Muğla İl Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir. Bölgede görevlendirilen jandarma komando birliklerince, 17 Temmuz saat 13.15’te süren operasyonda, Marmaris’in Sakızlı Tepe ve tepenin kuzeyinde yapılan arazi arama ve tarama faaliyetinde, 1 piyade tüfeği, 1 tabanca, 1 bomba atar, 44 bomba atar mühimmatı, 8 el bombası, 23 kompozit başlık, 5 silah üstü gece görüş dürbünü, 34 adet M 16 şarjörü, 14 tabanca şarjörü, 12 el telsizi, 736 M16 fişeği ve muhtelif askeri malzemeler ile sıhhiye malzemeleri ele geçirilerek muhafaza altına alınmıştır. Muğla İl Jandarma Komutanlığı, Muğla halkının huzur ve güveni ile suçların önlenmesine yönelik, etkili ve kaliteli kolluk hizmeti üretmeye devam edecektir."

Haberin Devamı

BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te konakladığı otele saldıran askerler ve terör örgütü üyesi oldukları ileri sürülen 6 hakimin gözaltına alınmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sayın Cumhurbaşkanının Marmaris ilçesinde bir otelde olduğunu bilen darbe taraftarı şüpheliler, helikopterlerle söz konusu otele intikal etmiş ancak sayın Cumhurbaşkanına ulaşamamışlardır. Sayın Cumhurbaşkanı ayrıldıktan sonra geride kalan Cumhurbaşkanlığı Koruma Şube’ye ait güvenlik görevlileri ve Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile gelen şüpheliler arasında çatışma çıkmıştır. Çatışma sırasında maalesef iki kahraman polisimiz şehit düşmüş, bazı güvenlik görevlilerimiz ise yaralanmıştır. Olaylara karıştığı değerlendirilen, aralarında Marmaris Garnizon Komutanı bir Tuğamiral’in de bulunduğu çeşitli rütbelerde 14 subay ve astsubay şüpheli gözaltına alınmıştır. Konuyla ilgili olarak Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’yla koordineli şekilde etkin bir soruşturma yürütülmektedir. Olayda kullanılan helikopterlerden ikisi Bodrum ilçemizde, biri de İzmir vilayetinde ele geçirilmiştir."

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından açığa alınan adli ve idari hakimlerinden 6 şüphelinin terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını belirten Topuz, "Her iki soruşturma da halen devam etmektedir. Soruşturmalarla ilgili talebimiz üzerine gizlilik kararı verilmiş olup, soruşturmanın selameti bakımından basın yayın organlarının bu karara riayet etmelerinde, suç faillerinin irtibatlarının ele geçirilmesi bakımından büyük fayda bulunmaktadır. Soruşturmalar titizlikle yürütülmekte olup, Türk Ceza Kanunu’nun 309 ve devamı maddelere mümas eylemler sebebiyle sıfat ve görevi ne olursa olsun terör örgütü mensuplarının tüm irtibatlarının ortaya çıkarılması için tüm imkanlar seferber edilmektedir. Cumhuriyetin savcıları olarak, cumhuriyete kalkışan, mevcut siyasal sistemi ortadan kaldırmak maksadıyla masumları katledecek şekilde silah kullanan bu terör örgütünü bir daha ayağa kalkamayacak şekilde tarihe gömmek bizim en başta aziz milletimize olan borcumuzdur. Vatandaşlarımız bu örgütle ilgili ellerinde bulunan bilgi ve belgeleri gerek Cumhuriyet Başsavcılığımıza, gerekse kolluk birimlerine intikal ettirmeleri halinde hiç bir detay atlanılmadan titizlikle incelenecektir."

İçişleri Bakanlığı’nın, darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturma kapsamında Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan da açığa alındı.

ROKETATARLI PÜSKÜRTME

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı otele helikopterle havadan yapılan saldırıya karşı karadan roketatarla karşıLık verildiği ortaya çıktı. Helikopter, Cumhurbaşkanı’nın orada kaldığını düşünerek Casa de Maris Oteli’nin önüne gelip, uzun süre yere ateş etti. İçmeler ana yolu ile sahil arasındaki Turban Kavşağı’ndan helikoptere roketatar atıldı, ancak isabet etmedi.

AK PARTİLİ VEKİLDEN DOĞAN GRUBUNA TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte otelde bulunan AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, yaşananları DHA muhabirine telefonla anlattı. Öztürk, Erdoğan’ın CNN Türk’e bağlanıp halkı sokaklara davet etmesinin darbe teşebbüsünün önüne geçilmesine neden olduğunu, bu anlamda Doğan Medya Grubu’na minnettar olduklarını söyledi. AK Partili Öztürk, "Darbe girişimi olduğu sırada Marmaris ilçesindeydim. Eşim Mübeccel hanım ile birlikte Sayın cumhurbaşkanımızın kaldığı otele hareket ettik. Cumhurbaşkanımızın CNN Türk’e bağlanıp halkımızı sokaklara davet etmesi darbe teşebbüsünün önüne geçmesine neden oldu. Bu anlamda Doğan Medya Grubu’na minnettarız. Tayyip bey, saldırı olacağını düşünerek oteli boşaltırdı. Eğer oteli boşalttırmasaydı çok sayıda turist ve vatandaşımız hayatını kaybedecekti. Otelden ayrılmamızın ardından hemen saldırı gerçekleşti. Hepimiz büyük bir tehlike atlattık" dedi.