Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e dikkat çeken hediye!

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, yüzbinlerce belgeyi tarayarak Osmanlı-Rus ilişkilerinin 1700-1834 arasını kapsayan 134 yıllık tarihini aydınlatacak 464 sayfalık kitap hazırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önsözünü yazdığı kitabı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e dikkat çeken hediye!

Osmanlı-Rus ilişkilerinin 1700-1834 arasını kapsayan 134 yıllık tarihini aydınlatacak ‘Osmanlı-Rus Antlaşmaları’ kitabının önsözünü yazan Erdoğan, “Bugün bölgemizde barışın tesisi için gösterdiğimiz ortak çabalarımızın daimi olması en büyük arzumuz” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAZDI

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, yüzbinlerce belgeyi tarayarak Osmanlı-Rus ilişkilerinin 1700-1834 arasını kapsayan 134 yıllık tarihini aydınlatacak 464 sayfalık kitap hazırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ön sözünü yazdığı kitabı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de hediye etti. Önsözde Türk-Rus ilişkilerinin önemini vurgulayan Erdoğan, “Dünyanın değişen dengeleri ve bölgemizde yaşanan hadiseler ülkelerimize barışın inşası için ortak emek harcanması gerektiğini gösteriyor. Bugün bölgemizde barışın tesisi için gösterdiğimiz ortak çabalarımızın daimi olması en büyük arzumuzdur” ifadelerini kullandı.

Osmanlı-Rus ilişkilerini analiz eden Türkçe ve Rusça dillerindeki ‘Osmanlı-Rus Antlaşmaları’ adı kitapta 1700-1834 arasını kapsayan 134 yıllık tarih ele alınıyor. Yüzbinlerce belge taranarak hazırlanan kitabın önsözünü Erdoğan, yazdı. Türkiye ve Rusya arasındaki dostluğun pekişmesi için en büyük yol göstericinin tarih olduğunu belirten Erdoğan, önsözde şöyle dedi:

Haberin Devamı

"COĞRAFYA KADERDİR"

Tarihimize baktığımızda ‘coğrafya kaderdir’ sözünün doğruluğunu tüm berraklığıyla görebiliyoruz. Selçuklu’nun ardından kurduğumuz Osmanlı Devleti, cihan hâkimiyeti yolunda ilerlerken, kuzeyimizde Ruslar da benzer bir mücadeleye girişmiştir. Ruslar, coğrafi kaderlerini değiştirebilmek için hep ‘sıcak denizlere inip dünya ticaret yollarında varlık gösterebilme ve müreffeh bir hayat sürme’ hayali kurmuştur. Coğrafi keşiflerin tesiriyle yön değiştiren ticaret yollarını yeniden Doğu Akdeniz istikametine çekmek isteyen Osmanlı için tıpkı daha öncekilerin yaptığı gibi, bazı devletlere imtiyazlar vermiştir. Bunu dünya ticaret yollarına kavuşmanın bir adımı olarak gören Rusya da, Osmanlı-Rus savaşlarının ardından yapılan tüm antlaşmalarda benzer ticari ayrıcalıklar elde etmek için çabalamıştır.

Haberin Devamı

"RUS YARDIMI MİLLETİN HAFIZASINDA"

Aralarında çok çetin savaşların ve çekişmelerin yaşandığı bu iki devlet, yeri gelmiş birbirlerinin hayat kaynağı da olmuşlardır. Öyle ki, birinin tarihinden diğerini çıkartmaya kalktığımızda, her ikisinin de tarihi eksik kalır. Bu derece yakın ilişki, her iki milletin hafızasında derin izler ve kültürel tesirler meydana getirmiştir. Gerek Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanına karşı Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yapılan askeri iş birliği ve Hünkar İskelesi Antlaşması gerekse Kurtuluş Savaşı’nın çetin yıllarında gerçekleşen Rus yardımı da hâlâ milletimizin hafızasında önemli bir yere sahiptir.

"DAİM OLSUN"

Tarih, istikbalin inşası için okunursa önem ve anlam kazanır. Dünyanın değişen dengeleri ve bölgemizde yaşanan hadiseler ülkelerimize, barışın inşası için ortak emek harcanması gerektiğini gösteriyor. Bugün bölgemizde barışın tesisi için gösterdiğimiz ortak çabalarımızın daimi olması en büyük arzumuzdur. Devletlerarası münasebetlerin temel hukuki metinleri olan antlaşmalar, aynı zamanda ilişkilerinin gücünün de en somut göstergesidir. Bu tür metinler ülkeler arasındaki ilişkilerin seyrini takip etmek bakımından da temel kaynaklar arasında yer alır. Kuruluş ve yükseliş safhaları birbirine benzeyen Osmanlı ve Rusya devletlerinin siyasi ve ticari münasebetlerine dair, her iki ülkenin de arşivlerinde çok kıymetli belgeler bulunmaktadır. İki ülke arasındaki ilişkilere ışık tutması bakımından Osmanlı Arşivindeki 83/1 numaralı ‘Rusya Ahidname Defteri’ kitap haline getirilmiştir. Bu defterde, iki devlet arasındaki münasebetlerin yoğun olduğu 1700 ile 1834 tarihleri arasını kapsayan çok sayıda belge yer almaktadır. Eser dikkatle incelendiğinde, birçok tarihi kaynakta rastlanmayan ayrıntıları ihtiva ettiği görülecektir.” (Milliyet)

Haberin Devamı