Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

İSEDAK toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Filistin'den Suriye'ye Yemen'e kadar yaşanan olayların arkasında büyük savaşın ardından yapılan dizayn vardır. Bugün milyonlar aç, açık yaşıyorsa, bunun sorumlusunu farklı yerlerde aramaya gerek yok. Sorumlusu biziz, yani Müslümanlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde 34’üncüsü düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmasında milli paraya vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında satır başları şöyle:

Dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimize gözü ve gönlü bize yönelmiş kardeşlerime en derin muhabbetlerimi gönderiyorum. Filistinliler davalarına sahip çıktıkça kimse Filistin'i yok edemeyecektir. Hiçbir zulüm, hiçbir baskı Filistinlilerin gönlündeki hürriyet ateşini söndürmeye yetmeyecektir.

"FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"

Bugün İSEDAK toplantısının bölgemizin adeta kaderinin belirlendiği 1. Cihan Harbi'nin 100. senesinde icra ediyoruz. Bütün savaşlara son vereceği düşünülen ancak daha kanlı bir savaşın üzerinden 100 sene geçti. Özellikle içinde yer aldığımız coğrafya savaşın yıkıcı etkilerini en fazla yaşayan yerlerden biri. Büyük Savaş'ın 100. yıl dönümünü özellikle bir fırsata dönüştürmemiz gerekiyor. Müslümanlar olarak hiçbir komplekse kapılmadan yapmamız gerekiyor. Her ne kadar 100 sene önce bitmiş olsa da bu savaşın coğrafyamızda bıraktığı enkaz henüz tam anlamıyla kaldırılamamıştır.

Haberin Devamı

"SÖZDE MÜSLÜMANLAR..."

Müslümanlar olarak hala 1. Dünya Savaşı'nın yol açtığı sıkıntılarla yüzleşiyoruz. Emperyalist heveslerle savaşı Ortadoğu'ya taşıyanlar huzur içinde yaşarken, biz bunun bedelini ödüyoruz. Onlar farklı dayanışmalarla birlikteliklerini perçinlerken biz hala parçalanıp, bölünüyoruz. Filistin'den Suriye'ye Yemen'e kadar yaşanan olayların arkasında büyük savaşın ardından yapılan dizayn vardır. Bugün milyonlar aç, açık yaşıyorsa, bunun sorumlusunu farklı yerlerde aramaya gerek yok. Sorumlusu biziz, yani Müslümanlar, sözde Müslümanlar.

"GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMALIYIZ"
Bölgemizin tarihiyle bağdaşmayan politikalar sadece Fislitin'de değil başka yerlerde de kardeş kavgasına sebep oldu. Müslümanlar olarak yapmamız gereken nedir? 1. Dünya Savaşı'nın bitişinin yıldönümünde geçmişten ders çıkarmalıyız. Sınırlarımızı kanla çizilmiş coğrafyada gönüllerimize yeni hudutlar, duvarlar örmemeliyiz. Coğrafyamıza zerk edilen hastalıkların başında ırkçılık ve mezhepçilik geliyor.
Farklılıklarımızı kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlara artık gelmemeliyiz. Çözümü başkalarında değil bu topluluğun içinde arayacağız. Başka yere gitmeye gerek yok. Sorunun müsebbiblerinden devam ummak beyhude bir amaçtır. Onlar bizim hayrımıza hiçbir zaman çalışmayacaktır.
"HER ŞEY BİR ÜYENİN DUDAKLARI ARASINDA"
BM Güvenlik Konseyi'nin daha çok daimi üyelerin çıkarlarını koruduğunu yakından tecrübe etti. 5 daimi üye, onlardan biri ne derse herkes onu yapmaya mahkum. Kutuplardaki balinaların sayılarını düşündükleri kadar Somalili aç çocukların hayatını düşünmediklerine şahit oldum. Para, petrol, elmas dışında değer verdikleri pek az değer olduklarını biliyoruz. Artık biz 1. Dünya Savaşı sonrası dünyada yaşamıyoruz. Yeni bir dünya kuruldu. 5 tane daimi üye, 15 geçici üye ile kimse kimseyi aldatmasın. 15 geçici üyenin orada bir kıymeti harbiyesi yok. Her şey 5 üyenin hatta onların içindeki bir üyenin iki dudağı arasında. BM sisteminin reforme edilmesi şart.
Suriye'deki krizi başkaları değil, biz hal yoluna koyacağız. Berlin'den Paris'e Brüksel'den Moskova'ya nerede olursa olsun teröristlerin masumları öldürmesine biz karşı çıkacağız. FETÖ, PKK, El Kaide, EL Şabab gibi terör örgütleri üzeridnen geleceğimizin karartılmasına önce biz hayır diyeceğiz. DEAŞ bahanesiyle bölgemizde yeni terör devletleri oluşturulmasına biz karşı çıkacağız. Zulüm ve adaletsizliğe önce biz sesimizi yükselteceğiz.
MİLLİ PARA ÇAĞRISI
Ticaretimizde milli para birimi kullanmamız son derece önemli. Yerli ve milli paramızı kullanmaktan başka çıkış yolu yok. Aksi takdirde döviz kuru altında ezilmeye devam edeceğiz. ABD yönetiminin gümrük vergilerini yükseltmesi dünya ticaretinde korumacı eğilimleri artırdı.

Haberin Devamı