Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Baktılar ki ciddiyiz vazgeçtiler!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülke ekonomisini tam 3,5 kat büyüttük. IMF'ye borcumuz 23,5 milyar dolardı. Şu anda bizim IMF'ye borcumuz yok. Oraya ihtiyacımız yok. Geldiler bizden borç istediler. Arkadaşlara 'verin' dedim. Baktılar ki, bu çılgın Türkler ciddi, vazgeçtiler." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Baktılar ki ciddiyiz vazgeçtiler!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde düzenlenen Tokat mitinginde vatandaşlara hitap etti.
Erdoğan, 81 ilin, 922 ilçenin ve 183 bin köyün her birine aynı kalitede, standartta hizmet götürmenin mücadelesini verdiklerini belirterek, batıdaki imkanlardan doğudaki insanın da faydalanmasını arzu ettiklerini söyledi.
Güneyde ne varsa kuzeyde de aynı imkanların olmasını istediklerini vurgulayan Erdoğan, İstanbul ve Ankara'daki hayat standardına Sivas, Tokat ve Yozgat'taki vatandaşların da sahip olmasını istediklerini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi:
"Benim Tokatlı kardeşim kaliteli sağlık hizmeti, MR, ultrason, en basit ameliyatlar için Ankara'ya, Samsun'a gitmek zorunda kalmasın' dedik. Benim Tokatlı gencim, iş bulmak için gurbete gitmek mecburiyetinde olmasın istedik.' Benim Tokatlı emeklim evini geçindirmek için tekrar çalışmak zorunda kalmasın' dedik. Benim Tokatlı engelli vatandaşım maddi sıkıntı çekmesin, ailesine yük olmasın istedik. Benim Tokatlı üreticim, esnafım, sanatkarım, işini büyütmek, üretimini artırmak istediğinde kendisine destek olacak bir el bulabilsin istedik. Bu anlayışla gece gündüz çalışarak hem Tokat'ta yılların ihmalini giderdik hem de Tokat'ı tarihinin en büyük yatırımlarıyla tanıştırdık."
Son 17 yılda Tokat'a 13 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını belirten Erdoğan, bu sürede 1921 yeni derslik inşa ettiklerini söyledi.
Erdoğan, Tokat'ta üniversite öğrenci sayısının 25 bin artış gösterdiğine işaret ederek, yükseköğrenim öğrencileri için 7 bin 379 kişi kapasiteli yurt binaları açtıklarını, bu yıl merkezde 2 bin 500 kişi kapasiteli, seneye de Almus'ta 250 kişi kapasiteli yurt binaları açacaklarını kaydetti.
Tokat, Niksar, Erbaa, Turhal'a gençlik merkezleri, Almus'a spor salonu, Tokat merkeze güreş salonu inşa ettiklerini anlatan Erdoğan, Yeşilyurt Spor Salonu'nun, Zile ve Reşadiye gençlik merkezlerinin plan, proje ve ihalesinin devam ettiğini dile getirdi.
"İmar barışıyla Tokat'ta 47 bin vatandaşın sıkıntısını çözdük"
Tokat'a 15 bin seyirci kapasiteli stadyum yapacaklarına işaret eden Erdoğan, Tokat Belediyesinin 136 bin metrekarelik alana Ballı Dere Millet Bahçesi'ni, Turhal Belediyesinin de 150 bin metrekarelik alana Turhal Millet Bahçesi'ni yapacağını açıkladı.
İhtiyaç sahipleri, şehit yakınları ve engellilere 1,8 milyar lira kaynak aktarıldığını ifade eden Erdoğan, "Sağlıkta 500 yataklı Tokat Devlet Hastanesinin, 200 yataklı Tokat Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin de aralarında olduğu 14 hastaneden oluşan toplam 23 tesis kazandırdık. 150 yataklı Turhal Devlet Hastanesinin, Pazar ve Artova ilçe hastanelerinin inşaatı devam ediyor." bilgisini verdi.
Tokat'ta 15 bin 71 konut projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Erdoğan, imar barışı ile Tokat'ta 47 bin vatandaşın sıkıntısının çözüldüğünü anlattı.
"900 adımda 900 yılın görülebileceği açık hava müzesi"
Erdoğan, merhum Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Tokat ile ilgili şu tespitlerini paylaştı:
"Süheyl Hoca, Tokat'ı 'Anadolu'da en çok abidesi olan şehir' olarak tarif ediyor. Tokat, 900 adımda milletimizin 900 yılının görülebileceği adeta bir açık hava müzesidir. Tokat, Selçuklu ve Osmanlı'nın camilerle, medreselerle, hanlarla, hamamlarla, bedestenlerle, kervansaraylarla ilmek ilmek dokuduğu bir tarih şehridir. Son 17 yılda Tokat'ın bu tarihi hazinesini biz yeniden ayağa kaldırdık. Bu konuda evladınız, Milletvekilimiz Yusuf Beyazıt kardeşimin çok büyük emekleri oldu. Onun gayretleriyle burada tüm vakıf eserler, tarihi eserler ayağa kalktı. Merkez Ali Paşa Camisi, Deveciler Hanı, Yazmacılar Hanı, Niksar ve Tokat Yağıbasan Medreseleri gibi birbirinden önemli eserlerin aralarında olduğu toplam 120 tarihi eseri restore ettik.
Tokat Sultan Hamamı'nın restorasyonu devam ediyor. İnşallah en kısa sürede tamamlayıp onu da hizmete sunacağız."
"Yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanı"
Ballıca Mağarası gibi saklı güzelliklerinin de yurt içi ve dışında tanıtımını yaptıklarını belirten Erdoğan, ulaşımda 16 kilometreden devraldıkları bölünmüş yol uzunluğuna 257 kilometre ilave ettiklerini dile getirdi.
Erdoğan, Tokat çevre yolunu, Tokat-Niksar ayrımı Almus Yolu, Niksar, Başçiftlik, Aybastı, Reşadiye ayrımı yolunu, Niksar'daki Arasta, Seymenli, Pehlül Deresi, Cer köyü, Çilhane köprülerini bu yıl tamamlayacaklarını bildirdi.
Amasya-Turhal-Tokat yolundaki çalışmalarla Korgan-Çamiçi yolunu seneye bitireceklerinin bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokat-Niksar yolunu, Aybastı-Reşadiye yolunu, Sungurlu-Alaca-Zile-Turhal yolunu bir sonraki yıl açacaklarına dikkati çekti.
Recep Tayyip Erdoğan, "Tokat ile Turhal arasına yeni bir demir yolu yapmak için çalışmalara başladık. Hattın etüt proje çalışmaları da devam ediyor. Tamamlanmasını müteakip gerekli adımları atacağız. Yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanımızı önümüzdeki sene hizmete sunmayı planlıyoruz." diye konuştu.
"2,5 katrilyon lira tutarında yatırım teşviği"
Tokat'a 3 baraj ve bir gölet inşa ettiklerini hatırlatan Erdoğan, 8 baraj ve bir gölet daha inşa edeceklerini söyledi.
Tarımda çığır açacak, bittiğinde 44 bin dekar araziyi sulayacak Turhal Barajı'nın inşasında yarıyı geçtiklerini anlatan Erdoğan, sulama tesisleriyle 104 bin dekar tarım arazisini suyla buluşturduklarını, inşası süren tesislerle 81 bin dekar araziyi daha sulamaya açacaklarını vurguladı.
Tokat'ın aynı zamanda tarım şehri olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları dile getirdi:
"Alan bazlı destekler, fark prim ödemeleri, hayvancılık, kırsal kalkınma, telafi edici destekler, genç çiftçilere proje desteği, devlet prim desteği gibi pek çok destek programıyla topraktan geçinen kardeşlerimizin yanında olduk. Bay Kemal diyor ya 'Çiftçi aç, çiftçinin toprakları elinden alınıyor.' Bugüne kadar Tokatlı çiftçilerimize 940 milyon liralık tarımsal destek verdik. Üniversitemiz ve sanayimizin el ele vererek sanayi ve teknoloji üretmeleri için Tokat'ta bir teknopark kurduk.
Tokatlı iş insanlarımıza, girişimcilerimize toplam 2,5 katrilyon lira tutarında yatırım teşviği verdik. Desteklerimizde 19 bin kişilik ilave istihdam oluşturduk."
"Bu sömürü düzenine de kararlı bir şekilde 'Dur' dediniz"
"Dik dur eğilme" sloganları üzerine, "Şunu unutmayın gençler, sizin başkanınız kula kul olmadı. Biz sadece ve sadece Allah'ın huzurunda rükuda ve secdede eğiliriz. Başka hiçbir yerde asla." diyen Erdoğan, Tokat'taki 25 binden fazla iş yerine toplam 556 milyon lira tutarında SGK prim teşviği sağladıklarını söyledi.
"Türkiye'nin layık olduğu yatırımlara ancak bizim dönemimizde kavuştu." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İllerimiz özlediği, hasretini çektiği hizmetlerle ancak bizim dönemimizde buluştu çünkü Türkiye uzun yıllar plansız, projesiz hareket eden, sadece günü kurtarmanın hesabını yapan bir zihniyetin esiri oldu. Ülkemiz ne sıkıntılar yaşadıysa vizyonsuzluktan, öngörüsüzlükten yaşadı. Devletimizin kaynakları verimli ve etkili harcanmak yerine senelerce bu zihniyet tarafından çarçur edildi. Bu ülke, iki anahtar vadedenlerin tam tersine vatandaşın evinin, arabasının anahtarını da aldığı dönemler yaşadı.
Türkiye, terörün ülkemizin şehirlerini esir aldığı hemen her gün, bir terör eyleminin gerçekleştiği umutsuz günlere şahit oldu. Bu millet, gecelik faizlerin yüzde 7 bin 500'leri gördüğü, dövizin bir gecede ikiye katlandığı kötü günlere şahitlik etti. Vatandaşın çoluk çocuğunun rızkından keserek ödediği vergiler, faiz lobilerine, rant peşinde koşanlara, üretmeden, riske girmeden kazanmaya alışmış üç beş tufeyliye peşkeş çekildi. Siz, 17 yıl önce bize emaneti verdiğinizde bu sömürü düzenine de kararlı bir şekilde 'Dur' dediniz."

Haberin Devamı

Gençlerin, 18 yaşında oy kullanacakların, yağ ve benzin kuyruklarını bilmediğini belirten Erdoğan, gençlerin, faiz lobilerinin neler yaptığından haberlerinin olmadığını söyledi.
Erdoğan, faize giden kamu gelirlerini yatırımlara, projelere, üretime kanalize ettiklerine dikkati çekerek, belli gruplara, milletin sırtına sülük gibi yapışan bir avuç elite giden kaynakları, çiftçiye, esnafa, memura, emekliye ve ihtiyaç sahiplerine aktardıklarını dile getirdi.
Birilerinin istismarını yaptığı "sosyal devlet" ilkesini kendilerinin ayağa kaldırdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002-2018 döneminde 284 milyar lira tutarında sosyal yardım yaptıklarına işaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mali ve bütçe disiplininden sapmadan yatırımlara hız verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Son 17 senede Türkiye ekonomisini tam 3,5 kat büyüttük. 3 bin 500 dolardan kişi başına milli geliri 11 bin dolara çıkardık. İhracatımız 36 milyar dolardı, şimdi 170 milyar dolara çıktı. Kamu borçlarının milli gelire oranını yüzde 60'tan yüzde 8,4'e düşürdük. IMF'ye borcumuz neydi biliyor musunuz? 23,5 milyar dolar. Bay Kemal diyor ki 'Şimdi yine IMF'ye giderler'. Bay Kemal, IMF'ye bu ülkeyi siz muhtaç ettiniz. Biz göreve geldik, kucağımızda 23,5 milyar dolar borcu bulduk. Davos'tayız. IMF'nin o zaman ki başkanıyla bakan arkadaşlarım da yanımda görüşme yaptık.
Kendisine şunu söyledim: 'Bak' dedim, 'Başkan, sen IMF'nin başkanısın, Türkiye'nin Başbakanı benim'. Siz alacağınızı bizden taksit taksit alıyor musunuz? Alıyorsunuz ama siz Türkiye'yi yönetemezsiniz. Sadece taksidinizi alırsınız o kadar. Bu ülkenin yöneticisi olarak biz size bunları veririz. Ne oldu? Biz taksitleri ödemeye devam ettik. Mayıs 2013, 23,5 milyar dolar borç ödemesi bitti, sıfırlandı. Şu anda bizim IMF'ye borcumuz yok. Orayla da işimiz yok. Geldiler, bizden 5 milyar avro borç istediler biliyor musunuz? Arkadaşlar bana bunu sorunca 'Verin' dedim. Baktılar ki bu çılgın Türkler bu işi ciddiye aldılar, vazgeçtiler. Biz buyuz."
"Son 10 yılda 9 milyon kişiye ilave istihdam sağladık"
Savunma sanayisinde yüzde 80 dışa bağımlı bir ülkeyken bugün kendi silahını, helikopterini, tankını, fırkateynini, korvetini, istihbarat ve uçak gemisini üretir hale geldiklerini vurgulayan Erdoğan, artık silahlı ve silahsız insansız hava araçlarını bir yerlerden almadıklarını, Türkiye'de ürettiklerini dile getirdi.
Yaklaşık son 10 yılda 9 milyon kişiye ilave istihdam sağladıklarını, kadınların istihdamdaki payını, siyaset ve iş dünyasındaki temsil oranlarını hiç olmadığı kadar artırdıklarını anlatan Erdoğan, son 17 yılda özellikle şehit yakınları ve gaziler için pek çok düzenlemeyi ve reformu hayata geçirdiklerine işaret etti.
Recep Tayyip Erdoğan, ek istihdamdan faizsiz konut kredilerine, ücretsiz seyahat hakkının genişletilmesinden su ve elektrik ücretlerinde indirime kadar, şehit yakınları ve gazilerin hayatını kolaylaştıracak birçok adımı attıklarına dikkati çekti.
Yeni iş kuran, hayalini gerçekleştirmeye uğraşan gençlere bunları hayata geçirebilmeleri için teşvik destekleri verdiklerini bildiren Erdoğan, SGK prim destekleriyle, düşük faizli kredilerle, hibe programlarıyla ve sağladıkları diğer kolaylıklarla esnafın omzundaki yükleri aldıklarını söyledi.
"Enflasyon oranlarının çok üzerinde zamlar verdik"
Emekliyi, asgari ücretlileri, memuru ve işçiyi enflasyon canavarına ezdirmediklerini, enflasyon oranlarının çok üzerinde zamlar verdiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Biz göreve geldiğimizde 2002'de net 184 lira olan asgari ücreti 2 bin 20 liraya biz çıkardık. 392 lira olan en düşük memur maaşını 3 bin 133 liraya biz yükselttik Bay Kemal. Son olarak geçtiğimiz yıl emeklilerimiz için her iki bayramda, Ramazan ve Kurban Bayramı'nda biner liralık bayram ikramiyesi getirdik. Bunu da her iki dini bayramda ödüyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlarımız biz göreve geldiğimizde ne maaş alıyorlardı biliyor musunuz? 24 liracık. Bugün ne alıyorlar? 601 lira. 24 lira nire, 601 lira nire. Engellilerimiz 2002'de 24 liracık maaş alırken onlara bugün 720 lira veriyoruz.
Nereden nereye. Bizden önce evde bakım gibi bir hizmet var mıydı? Yoktu. Bugün 514 bin insanımız evde bakım hizmetinden faydalanıyor."
"Türkiye'yi bölgesinde ve dünyada söz sahibi yaptık"
"Gözleri vardır görmez, kulakları vardır duymaz, dili vardır hakkı konuşmaz çünkü kalpleri mühürlü." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kefenimizi giyerek çıktığımız bu hizmet yolculuğunda her türlü saldırıya, her türlü gizli, açık darbe teşebbüsüne, her türlü kirli ittifaka rağmen sizin emanetinizi bir an olsun yere düşürmedik. Siz bize itimat ettiniz, bize güvendiniz ve inandınız. Biz de sizin hizmetkarınız olduk. Sizler için çalıştık. Sizlerden aldığımız güçle Türkiye'yi bölgesinde ve dünyada söz sahibi yaptık. Bugün Türkiye, milli menfaatlerini korumak için hiç kimseden icazet alma ihtiyacı duymuyorsa sizin desteğiniz sayesindedir.
Bugün Türkiye, Suriye'den Irak'a kadar dünyanın en vahşi terör örgütlerine nefes aldırmıyorsa sizin yanımızda olmanız sayesindedir. Bugün Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te, Kandil'de bu teröristleri inlerine soktuk mu? Sizin sayenizde. Bugün Türkiye, kendi silahlarıyla, kendi mühimmatıyla, kendi askeri, polisi, istihbarat birimleriyle her türlü operasyonu gerçekleştirebiliyorsa sizden aldığımız güç sayesinde. Bugün Türkiye kur-faiz-enflasyon şer üçgeni üzerinden yapılan bu ekonomik darbe girişimlerini püskürtebiliyorsa gerisinde sizin desteğiniz ve duanız var.
Bu başarıların hepsi de ortak çabalarımızın, ortak mücadelelerimizin, birlik, beraberlik, dayanışmamızın eseridir."

Haberin Devamı