Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Babayiğitler'i açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"nda ilk yerli otomobili üretecek firmaları açıkladı. İşte Babayititler: Anadolu Grup, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Babayiğitler'i açıkladı

Yerli otomobili üretecek konsorsiyum bugün belli oluyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni" düzenlendi.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin otomobili için elini taşın altına koyan babayiğitlerimizi ilan edeceğimiz bu toplantının ülkemize hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum. Girişim grubu oluşturulması için bu ana kadar çaba gösteren herkesi tebrik ediyorum" dedi.

YERLİ OTOMOBİLİN İLK ALICISI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Bugün ortak girişim tanıtım grubu için markası tasarımı mühendisliği üretimi pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Bundan 20 yıl önce ülkemizde yerli otomobil üretilmesindeki tereddütleri anlayabiliyorum. Hamdolsun bugün tarihi bir adım atıyoruz. Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubundan beklentimiz en geç 2019'da otomobilimizin prototipini tamamlaması 2021'de de ticari satışına başlamasıdır. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında özel bir yeri olan projede en küçük bir gecikme istemiyoruz. Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağım. Artık zaman kaybına tahammülümüz yok. Madem ki bu babayiğitlerimiz elini taşın altına soktu bize de destek olmak düşer. Şimdiden ilan ediyorum bu otomobilin ilk taliplisi benim. Bugün burada atılacak imzalar kararlılığımızın nişanesi olacak. Üretilecek otomobilin geleceğin ihtiyaçlarına uygun olacağından şüphe duymuyoruz. Bu otomobil tüm Türkiye'nin birikimi ile ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

"YAPAY ZEKA'YA KADAR HER ALANDA YENİ GİRİŞİMLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Ortaya doğru dürüst bir ürün koyulduğunda milletimiz tercihini ondan yana koyacaktır. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi bu tür girişimlerle mümkün. Dünya pazarlarında söz sahibi markaların ortaya çıkışlarında devlet desteği aldıklarını iyi biliyoruz. Biz de kendi markamız için bu şekilde hareket edeceğiz. Bundan sonra hangi alanda olursa olsun projesi olan herkese kapımız açıktır. Yapay zekaya kadar her alanda Türkiye'nim yeni girişimlere ihtiyacı var. Ne pahasına olursa olsun yüksek teknolojiye sahip üretim, bu anlayışla yapılacak yatırımlara öncelik tanımalıyız. Bu işin aktörleri şu anda bu salonda. Ekonominin ve teknolojinin gittiği yön bellidir. Bizim de kendimizi buna göre ayarlamamız gerekir. Milletimiz hala merhum Nuri Demirağ'ın uçak fabrikası projesinin neden gerçekleşmediğini anlayamıyor. İşin gerisinde başka tezgahlar bulunduğu ortada. Devrim otomobilinin deposuna yakıt konmadığı için yolda kalması bu projenin rafa kalkmasının gerçek sebebi olamaz. Aradan 60 yıla yakın süre geçti ve merhum Nuri Killigil silah ve cephanede geldiği noktaya yeni geliyoruz. Yerli savunma sanayimizi yeni yeni ticari düzeye ulaştırabildik. Biz bu örnekleri unutmadık.

Haberin Devamı

"İDDİAMIZI ORTAYA KOYUYORUZ VE DİYORUZ Kİ TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİNİ YAPACAĞIZ"

Hep söylüyorum biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Türkiye öyle bir ülke ki husumetini kazanmak istemez ve kendi ayaklarının üzerinde durmasını da istemez. Biz güçleneceğiz, gönlünü ve gözünü bize yöneltmiş tüm kardeşlerimizin güven kaynağı haline de geleceğiz. Türkiye'nin otomobiline bu anlayışla çok önem veriyoruz. Mesele, dünyaya meydan okuyacak önemli bir çıkış ortaya koymaktır. Biz ülke ve millet olarak iddiamızı ortaya koyuyoruz ve diyoruz ki Türkiye'nin otomobilini yapacağız, hem de en güzel tasarım teknoloji ve organizasyonda bu otomobili ülkemize ve dünyaya kazandıracağız. Böyle babayiğitler bize destek olduğu müddetçe biz daha çok projelere imza atabiliriz.

Haberin Devamı

"BURADAN ONLARA KÖTÜ BİR HABER VEREYİM..."

Türkiye'yi yıkamadılar, hizaya sokamadılar, bölgedeki krizleri bize ciro edemediler, küresel düzenin çarpıklarına itirazlarımızın üzerini örtemediler. Ülkemizin üstüne gelmelerinin nedeni bundandır. Buradan onlara kötü bir haber vereyim: Gelecekleri ile eskiden olduğu gibi oynayabildikleri bir Türkiye artık yok. Artık istiklaline ve istikbaline hayatı pahasına sahip çıkan bir Türkiye var. Son nefesimize kadar bu ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

İŞTE O BABAYİĞİT'LER

Erdoğan, şirketleri açıklarken şu ifadeleri kullandı:

Şimdi size Ortak Girişim Grubu'nda yer alan 5 şirketimizi teker teker açıklıyorum.

Anadolu Grubu: 50 bin çalışanıyla Türkiye'ye çok değerli katkıları bulunuyor. Otomobil sektörüne de çok ciddi katkıları olan Anadolu Grubu'nun bu projede yer almasını çok önemli buluyorum.

BMC: Türkiye'nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, yarım asırlık bir geçmişe sahip. Şirket mülkiyeti 2011 yılın değiştiren BMC'nin bu projede yer alma kararını memnuniyetle karşıladım. Kendilerini tebrik ediyorum.

Kıraça Holding: Bu şirketimiz her ne kadar 20 yıla bir geçmişe sahip görünüyorsa da aslında yarım asırı aşan bir geçmişe sahip. Türkiye'de otomobile odaklanmış az sayıdaki kuruluştan biri olan Kıraça Holding, sektörde çok önemli bir yer almıştır. Kendilerini tebrik ediyorum.

Turkcell: Malum yazılımın ve yüksek teknolojinin önemi olduğu projede Turkcell’in yer alması yapılan işin doğruluğuna işaret ediyor. Ben bu kuruluşumuzu da tebrik ediyorum.

Zorlu Holding: Kuruluşu 1953'e kadar uzanan Zorlu Holding, Denizli'den başladığı sanayicilik geçmişini bugün dünyaya yaymış bir şirkettir. Geniş bir yelpazede üretim yapan Zorlu Holding'in bu projede yer alması Türkiye ekonomisi için önemli bir şanstır.açıklıyorum" dedi ve şunları kaydetti:

Tören öncesi konuşan Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi:

Türkiye'yi daha da ileri taşıyacak bu adımı bugün atıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllar içinde Türkiye'nin ilerlemekte olduğunu göreceğiz.

Biz sadece sizin önünüzü açıp, yardımcı olmak görevimiz olduğunu düşündük ve bu noktada buluştuk. Türkiye'de Ar-Ge merkezleri içerisinde 83 Ar-Ge merkezi var. Otomotiv ile ilgili Ar-Ge merkezleri sayısı toplam içerisinde bir numaraya oturuyor. Türkiye toplam istihdamın da yaklaşık yüzde 6'sı otomotiv sektöründe geliyor. Avrupa'da beşinci, Dünyada 15'nci sıraya yerleşmiş durumdayız.

Otomotiv sanayisinin cirosunu iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Önemli gelişmeler görüyoruz. Sürücüsüz otomobilden tutun, elektrikle çalışan otomobile varıncaya kadar birçok yenilik hayatımıza girmeye başladı.

Kamu-Özel işbirliğinin geliştirmenin önemini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Ülkemizin ekonomik sıçramayı gerçekleştirebilmesi için önemli gördüğümüz yerli otomobil projesinin resmen başlangıcını yapmış buluyoruz.

Eksiği yok fazlası vardır. Köprüler, havalimanları, tüneller, tüp geçitler yapan elbette yerli otomobili de hayli hayli yapar.

15 yıldır karşılaştığımız onca badireye rağmen ülkemize yaşatılan darbe girişimlerine rağmen, Türkiye büyümeye devam ediyor.

Hayatın her alanında özellikle ekonomide önemli adımlar gerçekleştirdik. Bir Türkiye'ye üç Türkiye ilave ettik. Ve dünya ekonomileri arasında G-20 arasında 17'nci sıraya yükselttik. Satın alma parametresine bakarsak dünya daha farklı. Bütün bunlar nasıl başarıldı? Güven ve istikrarla! Bu nasıl sağlandı? Milletin desteği ile sağlandı.

İnşallah önümüzdeki 10 yıl içerisinde, Cumhuriyetimizin 100. yılında emin adımlarla ilerlerken, ileri teknolojiye sahip ev bölgesinde dosta düşmana karşı, güven ve istikrarın timsali olan bir ülke olarak emin adımlarla devam edecektir. Ben bu duygu ve düşüncelerle bu Türkiye'nin gelecek adımları için atılan bu adımların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Bu gruba ortak girişim grubuna başarılar diliyorum. Türkiye'deki otomotiv sektörüne emek veren herkese teşekkür ediyorum.