Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş faiz açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TESK Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik yeni adımlar atılacağını duyurdu. Merkez Bankası ve faiz ile ilgili de açıklamalar yapan Erdoğan, "Özellikle faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok. Merkez Bankası bağımsız ya dolayısıyla o kendi kararını kendi alır, ayrı.Merkez Bankası sürekli yıl sonu enflasyon tahminini açıklıyor. Ben daha bir kere Merkez Bankası tahmininin tuttuğunu görmedim" ifadelerini kullandı. Spekülatörleri de uyarın Erdoğan, "Bu dönemde döviz bahanesiyle, sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır. Hukuk sistemini kararlı çalıştıracağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş faiz açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen TESK Genel Kurulu'na katıldı.Burada yaptığı konuşmada döviz ve faiz ile ilgili çarpıcı mesajlar veren Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanma başta olmak üzere, ekonomimizi olumsuz yönde etkileyen tüm hadiseleri serbest piyasa çerçevesinin dışına asla çıkmadan çözmenin mücadelesini veriyoruz."ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Her kim Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri üzerinde en küçük bir gölge olduğunu söylerse hem demokrasiye hem de Türkiye'ye bühtan ediyor demektir." dedi.

Zor dönemlerin zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirdiğini belirten Başkan Erdoğan, "Biz de ülkemizin içinden geçtiği dönemin nezaketine ve önemine uygun kararlar almaktan ve uygulamaktan asla çekinmiyoruz." şeklinde konuştu.

'DIŞARIYLA İŞİ OLMAYAN HİÇ KİMSENİN DÖVİZLE YOLU KESİŞMEMELİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim anlayışımıza göre ihracat ve ithalat gibi dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir" dedi.

'KURDAKİ DALGALANMAYA KARŞI YENİ ADIMLAR ATIYORUZ'

Haberin Devamı

"Kamu harcamalarında mümkün olan en yüksek tasarrufu gerçekleştirerek bütçe dengesine katkıda bulunacağız." ifadelerini kullanan Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik pek çok tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bu doğrultuda yeni adımlarımız olacak. Dün akşam imzaladım. Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. İhracat ve ithalat gibi dışarı ile ilgili olmayan kimsenin yolu dövizle kesişmemeli." şeklinde konuştu.

'FAİZ KONUSUNDA HASSASİYETİM AYNI'

"Özellikle faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok. Bu sömürü aracını kullanmaya aracı olamayız. Merkez Bankası bağımsız ya dolayısıyla o kendi kararını kendi alır, ayrı" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

"Yüzde 50'lere varan faiz oranı olduğu zaman... Böyle yüzde 50 karlılıkla kazanan çalışan var mı? Bu ancak esrar eroin tüccarlarında olur, normalde olmaz. Bu gerçek ortadayken faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız, vesile olamayız."

'KAMUDA TASARRUF MESAJI'
Kamuda tasarruf için düğmeye basıldığını anlatan Erdoğan,"Birçok bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz kiracı. Bakanlık sayımızın 16'ya düşmesiyle birlikte kazanılan binaları değerlendirdik, planlaması yapıldı. Bundan böyle kiracı olan yerlerin tamamından çıkmak suretiyle onları buralara taşıyarak buradan da çok ciddi bir tasarrufta bulunduk.
Personel alımında da tasarruflu olunacak. Emekli olan kadar personel alınacak.Kamu harcamalarında mümkün olan en yüksek tasarrufu gerçekleştirerek bütçe dengesine katkıda bulunacağız. Üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz. Elimizdeki kaynakları önceliği biten projelere vereceğiz.Kamuda her alanda tasarruf yapacağız. Kamuda kullanılan araçları hem sayı hem nitelik olarak azaltacağız. Üretim ve istihdam bizim olmazsa olmazımızdır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

'MERKEZ BANKASI'NIN TAHMİNİNİ TUTTURDUĞU GÖRÜLMEDİ'
Merkez bankası ile ilgili de konuşan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜSİAD diyor ki faiz çok yüksek ben de diyorum ki bu yüksek faizi düşürelim. Hedefimiz üretimi, verimliliği ve tasarrufu esas alan bir ekonomik anlayışı yerleştirerek yaşadığımız sıkıntıların üstesinden gelmektir. Emin olunuz ki nice fırtınaları atlatan Türkiye bugünleri de geride bırakacaktır. Bu bir kriz değil manipülasyondur.
Bu yüksek faizi düşürelim diyorum. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir, tersini diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş. Faiz ve enflasyon bir sebep netice ilişkisi olarak masaya yatırdığınızda faiz sebep enflasyon neticedir. Zira faizin oranını sen tespit edersin enflasyon o akışta kendisi oluşur.
Merkez Bankası her zaman yıl sonu enflasyon tahminlerini açıklıyor. Ben bugüne kadar Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim.
ZAM YAPAN İFLAH OLMAZ
Bankalar kredi faizlerini aşırı şekilde yükselterek ve kredi musluklarını kısarak, reel sektör fiyatları şişirerek yangının üzerine adeta körükle giderlerse bundan herkes zararlı çıkar. Bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır. Hukuk sistemini kararlı çalıştıracağız."

Haberin Devamı