Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı 2015'te kabineye başkanlık edecek

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetiyle ilgili tartışmalar için, "Ayıp" dedi, ekledi: Sinop-Samsun yolunun maliyetinin üçte biri... Erdoğan'dan sonra orada başkası görev yapacak...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım, NTV'nin canlı yayınında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti ile ilgili eleştirileri cevapladı. Yıldırım, "Bu saray denen yer Karadeniz Otoyolu'nun Sinop ile Samsun arasındaki 50 km’lik bölümünün maliyetinin 3'te biridir. İleride başkaları burada görev yapacak" dedi. İşte Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Ak Saray tartışması

Binlerce hastane, havaalanı yaptık. Marmaray yaptık, 3'üncü Köprü'yü yapıyoruz. Dedik ki 'Türkiye büyük ülke. Bu ülkenin büyüklüğüne yakışır bir yer olsun.' Bunu yapmak ayıp mı? Şahsi bir iş de değil. Burada bir dönem sayın cumhurbaşkanımız görev yapacak. İlerde başkası görev yapacak. Bu saray denilen yer Karadeniz Otoyolu'nun Sinop ile Samsun arasındaki 150 km’lik bölümünün maliyetinin 3'te biridir. 50 kilometrelik maliyeti kadar yer yapmışız. Bunu gündeme getirmek bile ayıptır. Bu tartışmanın anlamlı olduğunu düşünmüyoruz.

Yeni başkanlıklar

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nde yeniden yapılanmaya gidildi. Bir takım değişiklikler yapıldı. Altı veya yedi tane başkanlık vardı bu sayı 13’e çıktı. Genel sekreterlik yardımcılığı sayısı da 3’ten 4’e çıktı. Yatırım İzleme Dairesi’nde Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki mega projeleri, yeni ele alınacak projeler burada incelenecek, bu projelerde aksaklık yaşanıyorsa bununla ilgili hükümet nezdinde gerekli girişimler yapılacak. Anayasanın 103. Maddesi cumhurbaşkanının yetkilerini yazmış. O şartlara uygun hareket edilirse hiçbir çatışma olmaz.

Haberin Devamı

Gizli kararname diye bir şey olmaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi sadece cumhurbaşkanının onayı ile yürürlüğe giren kararlardır ama o kararların da anayasaya uygun olması lazım. Cumhurbaşkanlığı altındaki ofislerin nasıl çalışacağını, hangi görev ve yetkilere sahip olacağını anlatan bir kararname. İhtiyaç olursa zaten Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'nu topluyor. Nitekim yeni senede bu uygulamaya da başlayacak.

Bedelli eski yıllarda da yapılmış. İlk yapıldığında 35 bin, 2011’de 70 bin kişi yararlandı. Beklentinin çok altındaydı. Yaş sınırı 30 ve para da 30 bindi. Şimdi 28 ve 18 bine düştü.

Haberin Devamı

‘Bedelli köklü bir konu’

Daha fazla kişinin yararlanacağını düşünüyoruz. İhtiyaç biter mi? Bitmez. Bu bir köklü bir şekilde ele alınması gereken bir konu. İhtiyaç toplumdan gelmeye ve siyaseti zorlamaya devam edecek. Yavaş yavaş ordunun daha profesyonel bir yapıya, askerlik yapma mefhumunun yeniden değerlendirilmesinin başlangıcıdır dün çıkan sözleşmeli er yasası.