Gazete Vatan Logo

Cuma mesajları ve Cuma namazı saatleri

Bu mübarek günde sevdiklerinizi Cuma mesajları ile sevindirin. Haberimizde en anlamlı Cuma mesajlarına ve 31 Mart Cuma namazı saatlerine ulaşabilirsiniz.

Cuma mesajları ve Cuma namazı saatleri

Dünya üzerinde mevcut bulunan pek çok din vardır. Bu dinlerin her biri için gönderilen kitap ve peygamber vardır. Bizim ülkemizde de hâkim olan din İslam dinidir. Dinimizin temsilcisi olan Hz. Muhammed ise dünyaya gelen son peygamberdir. Müslüman dinin getirdiği bazı emir ve yasaklar vardır. Bunlardan birincisi iyilik ve hoşgörüdür. Bunun yanında dinimiz beş vakit namazı da Müslüman topluma farz bilmiştir. Ne kadar işimiz olursa olsun her gün okunan ezanlardan sonra namazımızı kılmamız gerekir. Müslüman dini beş vakit namazın yanında erkeklerin Cuma gününde de Cuma namazı kılmalarını istemiştir. Cuma günü Müslümanlar için oldukça önemli bir gündür. İlk vahiy bu günde inmiştir. Kıyamet bugünde kopacaktır. Bunun gibi daha pek çok ayetlerde Cuma gününün ne kadar hayırlı bir gün olduğundan söz edilmektedir. Dolayısıyla Müslüman toplumu da Cuma günlerinde mutlaka Cuma namazına gitmeleri gerekir. Cuma günü öğle ezanın okunması ile beraber Cuma vakti başlar. Bu vakitten on beş dakika önce kadar cemaatin safhalarda yerini alması yeterli olur.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Cuma Namazının Önemi

Cuma günü en hayırlı en mübarek günlerden biridir. Yüce Allah bu önemli günde tüm Müslüman birbirlerini arayıp sormalarını ister. Çünkü Müslümanlık kardeş bir toplumdur. Tüm bir hafta boyunca arayıp sormadıkları yakın akrabalarını, arkadaşlarını, eş dost tüm yakınlarını bu önemli günde hatırlayabilirler. Sevgi paylaştıkça çoğalacağı için atacak olduğunuz bir küçük mesajla bile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Artık mesajlaşarak iyi cumalar dilemek, bayramları kutlamak çok yaygın hale gelmiştir. Sizler de cep telefonlarınız üzerinden çeşitli Cuma mesajlarından birini seçerek sevdiklerinize hayırlı cumalar geçirmesini dileyebilirsiniz. Yazımızın en sonunda belirlediğimiz en güzel Cuma mesajı örnekleri vardır. Sizlerde dilediğinizi bu alandan seçerek yakınlarınıza bu mesajları iletebilirsiniz.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma günlerinde Cuma namazı için ayrı bir ezan okunmaz. Cuma günü öğle ezanı saati ile okunan ezan Cuma namazı olarak bilinir. Tüm Müslümanların iki eli iki yaka da bile olsa hiçbir koşulda Cuma namazlarını kaçırmamaları gerekir. Çalışıyorlarsa işlerinin öğle tatillerini kullanarak camilere gitmeleri gerekir. Bu nedenle normal öğle namazı saatinden önce insanların camilere gitmeleri gerekir. Cuma namazını kılmak için camilere gidilirken erkeklerin güzel kokular sürünmesi, güzel ve temiz kıyafet giymeleri sünnettir. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.v)’ de aynı bu şekilde Cuma namazına önem gösterirdi.

Haberin Devamı

Camilerde toplanan cemaat cami hocası ile beraber Cuma namazını kıldırmaya başlatır. Bunun içinde ilk önce dört rekâtlık sünneti kılınır. Kılınan bu sünnet öğle namazının ilk sünnetinde kılındığı gibi kılınır. Tekrardan ezan ve hutbe okunur. İkamette okunarak cemaat ile beraber Cuma namazının iki rekâtlık farzına geçilir. Böylelikle dört rekâtlık son sünnet kılınır. Farz ise öğle namazının ilk sünnetinde olduğu şekilde kılınır. Ardından tüm cemaat ‘’ Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diyerek niyet eder. Sonrasında öğle namazının farzı gibi bir namaz kılarlar. En sonda da sabah namazının sünneti gibi iki rekât vaktinin sünneti kılınır. Cuma namazı kılınıp bittikten sonra ise yet-el-kürsi duası okunur ve tesbihler çekilir. Cemaat ile beraber dünya barışı için, sağlık için mutluluk için çeşitli dualar edilir. Sonrasında cemaat dağılır.

Haberin Devamı

Allah’ım hamd sanadır. Salatın, övdüğün ve seçtiğin kulun ve Resulün Muhammed’e ve Onun pak aline, ashabına olsun. Bize bu büyük Cuma gününde âlemlere rahmet olarak gönderdiğin Resulüne salat ve selam ederek, katından bağışlanma ve kurtuluş ümit etmeyi nasip et. Cumanız mübarek olsun.

Belki kalbindir acıyan. Belki bedenin. Belki de ruhundur kıvranan. Belki de bin bir türlü muamma. Her ne durumda olursan ol diline yakışır bu dua. La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimi. Ya Rabbi; Razı olmadığın şeylerden ne yapmışsak hepsini affet. Dua ile cumamız mübarek olsun.

Haberin Devamı

Şüphesiz ki ALLAH adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara bakmayı emreder. Fenalıktan ve azgınlıktan men eder tutasınız diye size öğüt verir. Hayırlı CUMALAR.

Ey ALLAHIM! Sen ümit edeni ümitsizliğe düşürmezsin. Sen Sen'den isteyeni geri çevirmezsin. Ey ismi Deva, Zikri şifa ve itaati zenginlik olan; sermayesi ümit ve silahı dua olan bu kullarına maddi manevi şifa ol. Sana yönelen kalplerimizi boş çevirme. (Amin) hayırlı cumalar.

Her şeyi uydurduk, haşa kitaba, Haram ve helali, koyduk bir kaba; çorbamıza bile, karıştı riba, Sana ve Resûl'e, açmışız harbi, Ne kadar da sabırlısın.. Ya Rabbi…Anlatmaya, dilde lisan yetmiyor, Utancından, durdu kalem gitmiyor, Ne yapsak da, bizde kusur bitmiyor; Olmuşuz.. bir kere isyana tabî; Kurtar bizi.. kurtar bizi.. Ya Rabbi… AMİN.. MİN. AMİN… Cumamız hayırlı ve mübarek olsun.

Ben, beni seven ümmetimi almadan cennete girmem.' Diyen Sevgilinin (S.A.V) ümmeti olmanın hakkını verebilmek duası ile hayırlı cumalar dilerim. Günler bize dostların güzelliğiyle, geceler onların dualarıyla mübarek oluyor. Umudumuz dostların hediyesi, duamızsa sizlerin sevgisi. Cumanız mübarek olsun.

Duaların geri çevrilmeyeceği bu mübarek günde Rabbim Dualarımızı kabul etsin. Bizleri Rahmetinden mahrum bırakmasın İnşallah. Allah’ım, Seni umuyor ve Sana dua ediyorum. Beni hayırlı umutlarıma kavuştur. Günahlarımı bağışla. Senin her şeye gücün yeter.

Cuma Duası

La ilahe illallah Cuma’nın sebebiyle, Muhammedîn Resûlullah gerek yüzün gölgesiyle dünya ve ahiret muradımı ver.

Ya Resûlullah! Aman yarabbi ya Rabbena her halimiz malumdur sana, gece gündüz yalvarırım sana. Her zaman sana muhtacım, cemalini göster bana.

Allah’ım şeytanın şerrinden, kabirdeki yılanlardan, çıyanlardan, ölümün dehşetinden, kabrini azabından, sıratın zulmetinden muhafaza eyle Allah’ım.

Yarabbi ya Rabbena her halim malumdur sana, cenneti alada cemalini göster bana.

La ilahe illallah günahlarımız af eyle, Muhammedîn Resûlullah makamımı nur eyle.