Gazete Vatan Logo

Cuma mesajları ile sevdiklerinizi hatırlayın! (12 Mayıs Cuma namazı saat kaçta?)

Müslüman aleminin en önemli günlerinden olan Cuma günü çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu günde kılınan Cuma namazı ve yapılan ibadetler çok büyük sevabı vardır. Siz de bu güzel günde sevdiklerinizi en güzel Cuma mesajları ile sevindirin!

Cuma mesajları ile sevdiklerinizi hatırlayın! (12 Mayıs Cuma namazı saat kaçta?)

İslam dünyası açısından en önemli ibadetlerden biri de namazdır. Namaz kılmak Müslüman olan her bireyin yerine getirmekle mecbur olduğu görevlerden biridir. Hatta ‘’Namaz dinin direğidir.’’ şeklinde bir ayet de bulunmaktadır. Yüce Allah günde 5 vakit namazı Müslümanlara borç bilmiştir. Ancak bu namazların dışında Müslüman erkeklere farz yazılan bayram namazları ve Cuma namazları vardır. Yılda iki kez bu dini bayramların namazlarını her Müslüman erkek kılmalıdır. Ayrıca her hafta Cuma gününde mutlaka Cuma namazlarını kılmak üzere camilere gitmelidirler.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Cuma namazının dinimiz açısından yeri ve önemi çok büyüktür. Çünkü Cuma namazı cemaat ile beraber kılınan bir namazdır. Bu nedenle toplumu birbirine daha çok yakınlaştırır ve pek çok güzel duygunun yayılmasını sağlar. Dolayısıyla tüm Müslümanlar da Cuma günlerinde camilere akın etmeleri gerekir. Kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim de yer alan bir ayete göre de Yüce Allah Cuma günü Cuma vaktine kadar tüm Müslümanların tüm işlerini bırakıp, güzel kıyafetlerini giyip, en güzel kokan kokularını sürünüp camilere gitmelerini ister. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.v.)’de Cuma namazlarına giderken ayrı bir özen gösterirdi. Cemaate gitmeden önce bu şekilde kişisel bakımımızı yaparak gitmek de büyük sünnettir.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma vakti, Perşembe akşamından başlayıp Cuma günü öğle vaktine kadar devam etmektedir. Cuma namazı ise diğer beş vakit namazın kılınışından daha farklıdır. Cuma namazı toplamda 16 rekâtlık bir namazdır. Bunun için de öncelikle 4 rekâtlık sünnet kılınır. Sünnet öğle namazının ilk sünnetinde olduğu gibi kılınır. Ardından ezan ve hutbe okunur. İkamette okunarak cemaat ile beraber Cuma namazının iki rekâtlık farzı kılınmaya başlanır. Böylelikle 4 rekâtlık son sünnet kılınır. Farz ise öğle namazının ilk sünnetinde kılındığı şekilde kılınır. ‘’ Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" şeklinde niyet edilir. Öğle namazının farzı gibi bir namaz kılınır. En sonda da sabah namazının sünneti 2 rekât sünnet kılınır. Cuma namazı kılınıp bittikten sonra ise Âyet-el-kürsi duası okunur ve tesbihler çekilir. Tüm dünyanın huzuru, ferahlığı ve de iyi bir geleceği için dualar edilir.

Cuma Duası

Cuma gününde erkekler namazlarını kılar ve dualar eder. Kadınlardan da yine aynı şekilde Cuma günlerinde ibadetlerinden eksik kalmamaya çalışırlar. Bu nedenle kadınlar da Cuma vaktinde çeşitli Cuma dualarını okuyabilirler. Cuma dualarından birine de bu yazımız vasıtasıyla örnek verelim:

Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Selem) buyurdu ki: “Kim şu kelimeleri Cuma gecesi 7 kere okur da o gece vefat ederse, cennete girer, Cuma günü ölürse, yine cennete girer. (Bir rivayete göre ' “şehit olarak ölür” buyrulmuştur. Bu duaya Seyyidü’l-Îstiğfar duası denilir ki, o) dua(da) şudur: Allahümme ente Rabbi lâ ilahe illâ ente. Halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va ‘dike mesteta ‘tü. Ebûü leke bini ‘metike ve ebûü leke bizenbî fağfır li feinnehü lâ yağfırüzzünübe illa ente. E'ûzü bike min şerri mâ sana ‘tü.“Ey Allah’ım! Benim Rabbim sensin. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Beni sen yarattın. Ben, senin kulunum. Ben gücümün yettiği kadar senin ahdin ve vaadin üzere sabitim. Ben, senin ihsan ettiğin nimetlerini itiraf ediyor, günahlarımı da kabul ediyorum. Öyleyse Beni mağfiret eyle. Şu muhakkak ki, günahları Senden başkası bağışlayamaz. Ben yaptığım şeylerin şerrinden Sana sığınıyorum.

Bu mübarek Cuma gününde bir de insanların birbirleri ile olan ilişkileri de önemlidir. Yakın akrabalarınızı, eş dost gibi pek çok kişiyi hayırlı cumalar dilemek için arayabilirsiniz. Hatta güzel bir Cuma mesajı ile onları sevindirebilirsiniz.

Cuma Mesajları

Allah'ım! Bu mübarek Cuma günü hürmetine, bizi sevdiğin kullar arasına kat, bizi çok sabreden, çok şükreden kullarından eyle. Seni çok analım ömrümüz sevdiğin ve razı olacağın işlerle (amellerle) geçsin. Sıhhat ve afiyet daim eyle. Sevdiklerimizi bize bağışla. Amin! Hayırlı Cumalar.
Yüce Allah mübarek cuma hürmetine hayatın şereflisini, rızkın bereketlisini, vücudun sıhhatlisini, ahlakın faziletlisini, evladın edeplisini nasip ve müesser eylesin. Ülkemize selamet ve dirlik versin inşallah. Hayırlı Nurlu Cumalar.

Ey Allah'ım! Güçsüzlüğümüzü ve Senin isteklerini yerine getirmedeki yeteneksizliğimizi Sana şikayet ediyoruz. Üzüntümüzü ve tasamızı da yalnız Sana arz ediyoruz. Özünün hakikati ve yüzünün nuru üzerine yemin ederiz ki, Sana duyduğumuz ihtiyaç, Senin zenginliğine denk! Sana olan ihtiyacımız Senin büyüklüğün kadar… Bildirdiğin ve gizlediğin tüm isimlerini ve Kur'an-ı Kerim'i, kalbimizin baharı, gönlümüzün nuru, sıkıntımızın ilacı yap. Selam ve Dua ile Hayırlı Cumalar.
Allah’ım hamd sanadır. Salatın, övdüğün ve seçtiğin kulun ve Resulün Muhammed’e ve Onun pak aline, ashabına olsun. Bize bu büyük Cuma gününde âlemlere rahmet olarak gönderdiğin Resulüne salat ve selam ederek, katından bağışlanma ve kurtuluş ümit etmeyi nasip et. Cumanız mübarek olsun.

Allah’ım, nerede kin varsa, oraya sevgi götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede darılma varsa, oraya barış götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede inkar varsa, oraya iman götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede umutsuzluk varsa, oraya umut götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede karanlık varsa, oraya aydınlık götürme gücünü ver bize. Hayırlı nurlu, bereketli cumalar.

Haberin Devamı