Gazete Vatan Logo

Cuma gününün anlamı ve Cuma namazı saatleri

Müslüman aleminin en kutsal günü kabul edilen Cuma günü çeşitli ibadetlerle geçirilir. Bu özel günde en anlamı Cuma mesajları ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. İşte Cuma mesajları ve anlamları!

Cuma gününün anlamı ve Cuma namazı saatleri

Müslüman dininin peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) ‘dir. Hz. Muhammed’e vahiy inen ve onun peygamber olduğu bildirisi yıllar önce geldiğinde Müslümanlığı kısa zamanda yaymak için çalışmışlardır. Mekke’de Müslümanlığı yaymakla yetinmemiş yanındaki Medine’ye de Müslümanlığı yaymak için çaba göstermiştir. Ülkemizde Müslümanlığa inanan insanların oluştuğu bir topluluktur. Müslüman olmak demek bu dinin gerekli olan emir ve yasaklarına uymamız gerektiğini savunur. Yaratıcımız olan Allah tektir ve birdir. O’nun söylediği her söz emirdir. Uyulması gereken bir zorunluluktur.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Allah tüm dünyanın barışı, huzuru için Müslümanlık dinini en kutsal ve en son din olarak göndermiştir. Müslüman insanların da uygulamakla yükümlü olduğu görevler vardır. Müslüman insanların İslam’ın şartlarını bir bir yerine getirmelidir. İslam’ın ilk şartlarından biri ise beş vakit namazdır. Bir gün boyunca okunan ezanlar Müslüman toplumunun erkeklerini camiye, bayanların ise secdeye yönelmesini ister. Bu nedenle ilk etapta tüm Müslümanların namazlarını kılmaları gerekir. Bir hafta boyunca beş vakit namazlarını kılarken aynı zamanda dikkat etmeleri gereken bir başka namaz daha vardır. Müslümanlığın emirlerinden biri olan Cuma namazı erkeklere farzdır. Müslüman dini için en hayırlı günlerden biri olarak belirlenen Cuma gününde daha dikkatli olmalı, din açısından özel olduğunu bilmeleri gerekir. Cuma günün hayrından yararlanmak isteyen erkekler Cuma vaktinde camilere akın akın koşmaları gerekir. Bu günde yapılan tüm ibadetler on bin kat daha hayırlı, yapılan kötülükler on bin kat günahtır. Dolayısıyla bu hayırlı günde Yüce Allah’ın kullarının Allah’a ibadet etmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Cuma günleri de Müslümanlar için en hayırlı gün olduğu için bu onlara verilen cuma namazı görevini mutlaka yerine getirmeleri gerekir. Zaten gerekli ayetlerde de Cuma gününün ne kadar önemli olduğu Müslüman toplumuna anlatılmaya çalışılmıştır. Bir ayette ‘’Ey Müslümanlar! O vakit hangi işiniz olursa olsun bırakın ve camilere koşun’’ şeklinde buyrulmuştur. Bu ayet göz önünde bulundurularak siz Müslüman toplumlarının da bu günde gerçek anlamda Cuma vaktinde başka işlerle uğraşmamanız emredilmiştir. Müslüman erkeklerin çalışma saatlerine denk gelmesi durumunda ise verilen öğle tatillerinde camilere gidilmesi gerekmektedir. Cuma günleri öğle ezanının okunması ile beraber Cuma günün hayrı tüm dünyaya yayılır. Cuma günü için ayrı bir okunan ezan yoktur. Camilere giden cemaat toplu şekilde ilk önce Cuma namazını kılmaya başlar. Ardından öğle namazı kılarlar.

Haberin Devamı

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cemaatle kılınan Cuma namazını hoca kıldırır. En başta oturan cami hocası tüm cemaate aynı şekilde namazı kıldırır. Cuma namazı toplamda 16 rekâtlık bir namazdır. Öncelikle cemaat Cuma namazının dört rekâtlık sünnetini kılar. Bu namaz öğle namazının ilk sünnetinin kılınması gibi kılınır. Sonrasında cami içerisinde ikinci bir ezan ve hutbe okunur. Hoca hutbeyi okuduktan sonra ikamet edilerek toplumla birlikte namazın iki rekatlık farzı kılınır. Farzın kılınmasının ardından da dört rekat olan son sünnet kılınmaya başlanır. Bu farz ise öğle namazının ilk sünnetinde olduğu gibi kılınır. Böylelikle Cuma namazı kılınır, bitirilir Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" şeklinde niyet edilerek öğle namazının farzı kılınır. İşte bu anlatıldığı üzere Cuma namazı kılınır. Cuma namazının kılınmasının sonrasında da yet-el-kürsi ve tesbihler okunarak tüm dünya barışı ve sağlığı için dua edilir.

Haberin Devamı

Cuma günü haftanın diğer tüm günlerinden çok daha mübarek ve hayırlı bir gündür. Bu önemli günde Müslümanların bir kat daha fazla titiz davranması gerekir. Cuma günleri okunan ezan ile beraber erkekler üzerlerine düşen görevi yaparken bayanlarında evlerinde öğle namazlarını kılmaları gerekir. Diğer yandan bu güne özel okunması gereken Cuma duaları, Yasin-i Şerifler okunabilir. Bu mübarek günde kaybettiklerimizi anarak, onlara da dua etmek çok büyük bir sevaptır. Müslümanların bu mübarek günde günahtan kaçmaları, sevaba koşmaları gerekir. En büyük sevaplardan biri de tanıdık, eş, dost gibi yakınlarımıza hal hatır sormaktır. Cuma günün hayırlı olmasını dileyip onların nasıl olduklarına dair kısa bir konuşma yapılabilir. Böylece yakınlarımız hakkında haberdar olabilir, onlarla olan diyaloğumuzun devam etmesini sağlayabiliriz. Günümüzde geliştirilen bazı sistemler sayesinde artık pek çok insan Cuma günlerinde birbirlerine cep telefonu ile kısa mesaj atmaktadırlar. Çeşitli renkli mesajlar, yazılı öğütler, kısa sözler, anlamlı hadislerle Cuma günün anlam ve öneminin bilinmesine yardımcı olurlar.

Haberin Devamı

İşte Sevdiklerinize Gönderebileceğiniz Anlamlı Mesajlar!

Allah’ım, nerede kin varsa, oraya sevgi götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede darılma varsa, oraya barış götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede inkar varsa, oraya iman götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede umutsuzluk varsa, oraya umut götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede karanlık varsa, oraya aydınlık götürme gücünü ver bize. Hayırlı nurlu, bereketli cumalar.

Unuttum! Dünya bir gölgelikti oysa, Yolcu olduğumu unuttum. Yolumun buradan geçtiğini ve sadece yolcu olduğumu unuttum. Yapmam gerekenler vardı. Burası imtihandı, seyr-ü sefaya dalıp ahiretimi unuttum. Rabbime verdiğim sözüm vardı. Dünya kelamı konuşmaktan o sözümü unuttum. Ne de çok unuttuk. Ne çabuk da unuttuk. Rabbim bizi unutmasın. Cumamız mübarek olsun inşallah.

Makbul, dua ve tövbelerimizi kabul, sağlığımızı daim, kazancımızı bereketli, kalplerimizi ve evlerimizi huzurla doldursun İnşallah. Hayırlı cumalar dilerim.

Allah’ım hamd Sanadır. Salatın, övdüğün ve seçtiğin kulun ve Resulün Muhammed’e ve Onun pak aline, ashabına olsun. Bize bu büyük Cuma gününde alemlere rahmet olarak gönderdiğin Resulüne salat ve selam ederek, katından bağışlanma ve kurtuluş ümit etmeyi nasip et. Cumanız mübarek olsun.

Kalplerde güller kurumuştu, yürekler buruk kalmıştı, sevgiler hasretti sevgiye, bu gün bir gül doğdu. Bu gülün tomurcuğunu ekin kalbinize, sulayın gülünüzü, gözyaşınızla, büyütün gülünüzü sevginizle, koklayın gülünüzü, duyun muştu kokusunu yüreğinizde, açın kalbinizi, girin gül bahçenize, sessizce eğilin bir güle, usulca koklayın bu gülü, güzelce alın elinize, verin sevdiğinize o tatlı gülü, çünkü o gül peygamber gülü. Cumamız gül kokulu olsun. Hayırlı cumalar.

Binlerce çiçek var, gül başka, milyonlarca insan var ama dost başka, milyarlarca gün var ama Cumalar başka, Cumamız mübarek olsun.

Ey Allahım! Yaptığımız işlerde muvaffakiyetler ihsan et bizlere. Kötü yollara geçenleri gittikleri yoldan geri çevir. Evlerimize mutluluk ihsan eyle. Taşımakta zorlanacağımız yüklerle bizleri sınavdan geçirme. Darda ve muhtaç koyma. Amin. Cumanız mübarek olsun.

Allah’ım! Akşama ulaştığımız gibi sabaha, sabah ulaştığımız gibi de akşama ulaşmayı nasip eyle. Sağlımızı koru ve hastalara şifa ver. Hayırlı bereketli cumalar dilerim.

Ya Rabbi! Ömrümün son zamanlarında, ölüm anında kalbimi ve dilimi imanla doldur. Bana son anda; şehadet ederim ki, Allah birdir ve Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O'nun elçisidir demeyi nasip et. Cumamız mübarek olsun inşAllah.

Yine takvim yaprakları Cuma’yı gösteriyor, Rabbim bu mübarek gün hürmetine günahlarımızı af buyursun. Bizlere esenlik versin. Ahir zaman fitnelerinden, kazalardan ,belalardan ,sıkıntılardan ,şerli kimselerin ve şeytanın tuzaklarından bizi ve sevdiklerimizi korusun. Hakkımızda hayırlı olan hacetlerimizi kabul buyursun. Selam ve DUA ile hayırlı cumalar.