Gazete Vatan Logo

Crossfit ile güçlü, çevik ve esnek vücut...

Son zamanların popüler sporu crossfite ilgi artıyor. Vücudun gücünü artıran ve sınırlarını zorlayan bu sporun detaylarını Muay Thai dünya şampiyonu Çağan Atakan Arslan’la birlikte çalışarak öğrendik…

Crossfit ile  güçlü, çevik ve esnek vücut...

Avatar Atakan lakabıyla bilinen Arslan, 2011 yılında Özbekistan’da rakibini nakavt ederek IFMA Muay Thai Dünya Şampiyonu oldu. Antrenman yaparken motivasyon kaynaklarından birinin müzik olduğunu söyleyen Avatar, Bazı parçaların enerji verdiğini söylüyor. Arslan’ın motivasyonunu zirvede tutan kazanma ve başarma hırsı.

Son dönemler de ki popülerliğe ilişkin olarak da “Bugün popüler olabilirsiniz, yarın kimse yüzünüze bakmaz garip bir dünya. Çok samimi sevgi ve saygı gösterileri ile karşılaşıyorum, kimi abisi kimi kardeşi, evladı gibi görüyor. Ben şöhrete karşı efendiliğimi hiçbir zaman bozmadım. Değişen ise hayatımda insanların sevgisini beni daha fazla motive ediyor” diyor.

Sporda yeni bir çağ başladı
Crossfitin güç, çeviklik, koordinasyon, esneklik kondüsyonu içinde barındıran bir antrenman sistemi olduğunu söyleyen Asrlan, Crossfit tarzı antrenmanların aslında çok eskiden beri yapıldığını ama şimdi bu isimle yeni bir çağ başladığını ifade etti.
Arsla’a göre, crossfitin bu kadar popüler olmasının en önemli sebeplerinden biri insanların fit bir vücuda ve aynı zamanda kondisyona sahip olmak istemesi ve bu sporun bunları sağlaması.
Merdivenaltı salonlarda çalışmayın
Arslan’a göre Crossfit sanıldığı kadar basit bir spor değil. Bilinçli bir şekilde yapmamak veya alt yapısını oluşturmadan amatör bir şekilde antrenmanlara girmek ciddi sakatlıklara yol açıyor. Bu sebeple “Crossfit için iyi salonlara gitmelisiniz, doğru kişilerden eğitim almalısınız.
Gücümü düşünerek besleniyorum
3 Kasımda Dubai Fight Night organiza-syonunda ringe çıkıp ülkemizi temsil edecek olan Avatar Atakan, bu maça çok yoğun bir tempoda çalışıyor. 2 Aralık’ta da Frankfurt Mix Fight dünya şampiyonu kemerini korumak için dövüşecek.
Arslan, aslında beslenmesine dikkat etmediğini kaliteli, sağlıklı yiyecekler tükettiğini, İyi ve farklı görünmek ten çok iyi vurmaya ihtiyacı olduğu için fiziğini değil gücünü düşünerek beslendiğini söyledi.
Kasları kalıcı hale getiriyor
Arslan’nın Crossfit lehine olduğunu düşündüğü bir başka bakış açısı ise Crossfit’in uyguladığı sistemin, kas hacminin artışını vücut geliştirmeye kıyasla daha yavaş gerçekleştirmesine karşın kasların kapasitelerini daha uzun bir süre kullanmaları; yani dayanıklılıklarını sağlaması. Crossfit sayesinde hem kasların, hem de kardiyovasküler sistemin dayanıklılığı çok daha fazla artıyor.
Tek bir bölgeye odaklanmıyor
Patlayıcı pliometri, hız çalışması, ağırlık kaldırma, kettle bell (ağırlıklı kemer), vücut ağırlık egzersizleri, jimnastik, tırmanma ve atlama ipleri ile yapılan hareketler CrossFit’in en önemli hareketlerini oluşturuyor.
Tercih edilmesinin en önemli sebeplerinin başında, öyle saatlerinizi alan setlerden ve tekrarlardan oluşmuyor olması. Maksimum yarım saat kadar kısa bir sürede, en verimli şekilde sporunuzu yapmış oluyorsunuz. Ayrıca, asla vücudun tek bir bölgesine odaklanmıyor. Kendisini klasik fitness programlarından ayıran en büyük özelliği de bu zaten.

Haberin Devamı