Gazete Vatan Logo

Crash test

Otomotiv devleri ABD Başkanı Trump’a çarptı. Trump’ın ithal otoya ek vergi getireceğini duyurması küresel piyasaları vurdu. Alman Daimler, BMW ve VW’nin hisseleri sert düştü.

Crash test

Dünya ticaretinde ‘Trump’ korkusu büyüyor. Avrupa Birliği (AB) ile çelik ve alüminyumla başlayan, AB’nin karşılık vermesiyle büyüyen ticaret savaşı bu kez otomobile sıçradı. ABD Başkanı Donald Trump’ın AB’yi ülkesine yönelik ek gümrük vergisini kaldırmadıkları takdirde Avrupa’dan otomobil ithalatına yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulamakla tehdit etmesi, piyasaları vurdu.

Trump’ın geçen hafta Cuma günü Twitter’dan yaptığı çıkış, haftanın ilk işlem gününde Avrupa ve Asya borsalarının kırmızıya dönmesine neden oldu. ABD’ye önemli miktarda ihracat yapan Alman devler Daimler’in hisseleri yaklaşık yüzde 2.5, BMW AG’nin yüzde 1.5, Volkswagen Grubu’nun hisseleri de yüzde 2’den fazla değer kaybetti. Trump’ın korumacı tavrı büyük ihracatçılar Japon Toyota ve Nissan’ı da olumsuz etkiledi.

Trump: Burada üretin

Hatırlanacağı üzere AB, Cuma günü ABD’den kot, viski ve motosiklet ithalatını hedefleyen gümrük tarifelerini yürürlüğe soktu.

Aynı gün yaptığı paylaşımda Trump, ABD’li büyük şirketlere uygulanan tarifeler ve ticaret bariyerleri yakında kaldırılmazsa, AB’den gelecek tüm araçlara ek gümrük vergisi getirecekleri uyarısında bulundu ve “Burada üretin” mesajını verdi.

Haberin Devamı

Trump, AB ülkelerinin de içinde bulunduğu ülkelere çelik (yüzde 25) ve alüminyum (yüzde 10) ithalatına Haziran başında ek vergiler getirmişti. Bu durum kapsamlı bir ticaret savaşına yönelik endişeleri artırmıştı.

Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Cecilia Malmstrom, “Bu pozisyonda olmayı biz tercih etmedik” demiş, ABD’nin onlara ‘başka yol bırakmadığını’ söylemişti.

Avrupa’dan 1 milyon otomobil satın alıyor
- Avrupa’dan ABD’ye yılda 1 milyon araç gidiyor. Sadece BMW, 9 milyar euro değerinde 350 bin otomobil gönderiyor.
- Almanlar, ABD’ye sadece ihracat yapmıyor. Devlerin bu kıtada 265 fabrikası bulunuyor ve 110 bin kişiyi istihdam ediyorlar. Alman markalar ABD’de yılda 850 binden fazla otomobil üretiyor.
- Mercedes ve BMW satışlarının yüzde 15’ini ABD pazarı oluşturuyor. Bu oran Audi’de yüzde 12, Volkswagen’de yüzde 4 seviyesinde.
Neden korkuyor?
ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Burada üretin’ diye seslenmesinin arkasında büyüyen dış ticaret açığı yatıyor. ABD’nin otomotiv ihracatı 53.6 milyar dolar seviyesinde. AB’ye gönderdikleri araçların tutarı 11.8 milyar dolar. Otomotivde AB ile 40 milyar dolardan fazla açığı bulunuyor. Diğer ülkelere de bakıldığında neden ‘kırmızı alarm’ verildiği ortaya çıkıyor. ABD; Kanada’dan 43 milyar dolar, Japonya’dan 39 milyar dolar, Meksika’dan 30 milyar dolar, Almanya’dan 21 milyar dolar, Güney Kore’den 16 milyar dolarlık araç satın alıyor. Trump, ek vergi getirerek Avrupalılar’ın Meksika’da üretim yapmasını engellemek istiyor.
1.4 milyar dolarlık ihracat tehlikede
ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal otomobile ek vergiye yeşil ışık yakması, Türk otomotiv sektörünü de tedirgin ediyor. Türk otomotiv sanayinin 6’ncı büyük pazarı ABD’ye 1.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotivciler, Trump’ın korumacı tavrı nedeniyle tedirginler. Türkiye’nin otomotivin anavatanı ABD’ye gerçekleştirdiği ihracat 2017’de patladı. Yan sanayiyle birlikte toplam ihracat yüzde 101 artışla 1 milyar 407 milyon dolara ulaştı. Otomobil ihracatı Toyota C-HR’ın devreye girmesiyle yüzde 1006 oranında artış gösterdi. 69.9 milyon dolarlık döviz girdisi 773.9 milyon dolara yükseldi. Fiat Doblo’yu Ram markası altında ProMaster City ismiyle ihraç eden Tofaş, 3 yılda yaklaşık 60 bin araca ulaştı. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye de 2017’de 55 bin adetten fazla C-HR’ı ABD’ye gönderdi. 2010’da ABD pazarına adım atan Temsa da bugüne kadar 1.000’den fazla otobüs ihraç etti.
Ticarette makas açıldı
Avrupa Birliği (AB), binek otodan traktöre kadar yılda 192 milyar euroluk taşıt ihracatı gerçekleştiriyor. AB’nin otomotiv ihracatında en büyük pazarı ABD. ABD, Avrupa’nın ihracatında yüzde 25’lik paya sahip. AB, Amerika’ya 48 milyar euroluk toplam otomotiv ürünü gönderdi. Sadece binek oto ihracatı 37.7 milyar euro oldu. ABD, başta Alman markalar BMW, Mercedes-Benz, Porsche ve Audi olmak üzere özellikle premium markaların gözdesi konumunda.

Haberin Devamı