Gazete Vatan Logo

CP kuş gribinden korkana Tayland karidesi yedirecek

CP Piliç, kuş gribi nedeniyle azalan beyaz et tüketimini ithal karidesle aşacak. Taylandlı şirket Hint Okyanusu’ndan getirdiği uygun fiyatlı karides ürünlerini Aralık ayında raflara koyacak

Taylandlı beyaz et üreticisi CP, kuş gribinin neden olduğu zararı aşmak amacıyla Türkiye’de karides satmaya hazırlanıyor. CP, Tayland’dan getirilen ekonomik fiyatlı karides ve hazır karides yemeklerini Aralık ayında raflara koyarak, beyaz etin alternatifi haline getirmeye hazırlanıyor. CP Türkiye Başkan Yardımcısı Nezih Gencer, karides üretimi için Türkiye ikliminin uygun olmadığını belirterek, “Türkiye’de çalışan bayan sayısı arttıkça hazır yemek pazarının büyüyecek. 5 yıl içinde de karides satışlarının hızla artacağını tahmin ediyoruz” dedi.

TÜKİYE’YE 1987’DE GELDİ
Türkiye’de 1987 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren CP, yıllık 104 bin ton piliç eti üretimiyle pazarda yüzde 12 paya sahip bulunuyor. Geçen yıl sofralık yumurta üretimine başlayan CP’nin 120 milyon adet yumurta satışı gerçekleştirdiğini belirten Gencer, şirketin Uzakdoğu’ya yılda yaklaşık 1.2 milyon dolar tutarında tavuk ayağı ihracatı yaptığını kaydetti. Geçen yılın başından bu yana Makedonya’ya yapılan piliç eti ihracatının ise kuş gribi vakaları sonrası durduğunu ifade eden Gencer, “Ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. İlk etapta dondurulmuş hazır gıda ithalatıyla işe başlayıp gelişmelere göre yönümüzü tayin edeceğiz. Şu anda kırmızı et ticareti üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Kârlı olduğuna kanaat getirirsek bu alanda yatırım yapacağız” diye konuştu.

2.4 YTL’ye ürettiğimiz pilici 2.1 YTL’ye satıyoruz
Nezİh Gencer, 2006’nın beyaz et sektörü için kuş gribi nedeniyle çok olumsuz geçtiğini belirtti. Gencer şunları söyledi: “Özellikle ilk 3 ay satışlar çok olumsuz etkilendi. Firmamız da dahil, sektör şirketleri üretimlerini yüzde 30-40 oranında düşürdü.

Daha sonra bilgilendirici kampanyaların etkisiyle talep artmaya başladı. Ancak bu kez de Kırım Kongo hastalığına neden olan keneler yüzünden insanlar piknik yapmadı. Talep, üretimi karşılamayınca firmalar maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldı.

Şu anda toplam tüketim, kuş gribi vakalarından önceki döneme göre yüzde 15 düşük. Arz fazlası nedeniyle kilogram maliyeti 2,4 YTL olan piliç eti entegre firmalar tarafından 2,1-2,2 YTL fiyatla piyasaya satılıyor. Zararına satış söz konusu.”

Haberin Devamı