Gazete Vatan Logo

Çözüme bir adım daha

Hükümet çözüm sürecinde bir adım daha attı. Sürecin takibi ve koordinasyonu için ilgili bakanlık ve kurumların içinde yer alacağı ‘Çözüm Süreci Kurulu’ oluşturuldu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada çözüm sürecinin takibi ve koordinasyonu için kurul oluşturulacağını söylemişti. Çözüm sürecinde çerçeve yasa olarak bilinen altı maddelik ‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esaslar’ı içeren Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
MİT de bir parçası
Buna göre, çözüm sürecinde yürütülecek çalışmalar ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi, uygulama sonuçlarının en üst düzeyde takibi, gerekli strateji ve politikaların geliştirilmesi, görevli bakanlıklar arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla ‘Çözüm Süreci Kurulu’ oluşturuldu. Kurulun üyelerini başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcıları oluştururken görevli bakanlıklar Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığından oluşuyor. MİT Müsteşarı ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı da bu kurulun bir parçası.
İşte kurulun görevleri
- İzlenecek strateji ve politikaları belirlemek.
- Uygulamayı izlemek, değerlendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak.
- Çalışma alanında görev alanacak sorumlu kurumları ve ilgili kurumları belirlemek.
- Taslak eylem planlarını değerlendirmek.
-Uygulama sonuçlarına ilişkin raporları değerlendirerek tedbirleri belirlemek. Esasların uygulanmasına ilişkin gerek görülen konularda karar almak.
Dönenlere psikolojik destek
“Hükümetimiz bu tarihi süreci başarıya ulaştırmak için üzerine düşen sorumlulukları tam bir azim ve kararlılık içinde yerine getirme iradesi taşımaktadır” ifadelerine yer verilen Bakanlar Kurulu kararına göre süreç içinde çalışma alanları şöyle:“Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşlerle sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları.”

Haberin Devamı