Gazete Vatan Logo

Çözüm süreci 'seri'ye bağlandı

Başbakan Yardımcısı Akdoğan'la görüşen İmralı heyeti çıkışta olumlu mesajlar verdi. HDP'li Önder, "Krizi geride bıraktık. Çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak" dedi

HDP'nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la dün çözüm süreciyle ilgili kritik bir görüşme yaptı.

İmralı heyeti, Abdullah Öcalan'ın müzakere taslağını Kandil'e götürmüş ve döndükten sonra da İmralı'da bir görüşme daha yapmıştı. Heyet, "derinlikli müzakerelere" geçilebileceğini açıklamıştı. Buldan ve Önder dün de Akdoğan'la bir araya geldi. Daha sonra açıklama yapan Önder, ’çözüm süreci’ kapsamında sıkıntılı ve kırılgan anların görüldüğünü söyledi, bunların en başlıca nedenini Türkiye'nin siyasi tarihinde müzakere deneyiminin olmamasına bağladı. Önder, önemli bir kriz sürecini geride bıraktıklarını ifade etti ve şöyle konuştu:

'İmralı ağırlıklı'

"Bu aşamadan sonra çözüm süreci kapsamında bunun ilgi alanına bununla bağlantılı olarak ele alınabilecek ne gerekiyorsa bu meselelerin suretle sayın Öcalan’ın katkılarıyla ve onun başlattığı bir çizginin devamı olarak ağırlıklı olarak İmralı’da olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz."

Haberin Devamı

'Mutabakatlar oluştu'

"Elimizde belli mutabakatlar oluştu. Bu bütün meselelerin halledildiği anlamına gelmiyor. Fakat şu anlama gelebiliyor: Artık süreçte diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıkları tartışarak ve hangi yöntemi kullanarak ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belli mutabakatlar oluştu. Parti yetkili kurullarımızla da tüm bu süreci değerlendirdikten sonra İmralı’ya geçeceğiz. KCK yetkilileri ile de meseleyi görüşeceğiz. Daha sonra bu görüşmeler daha derinlikli, nitelikli daha sonuca doğru ilerleyecektir diye ümit etmekteyiz. Süre uzadıkça saldırı, yanlış anlama, hırpalanmalara da açık bir vaziyete geliyor. Ayın 3’ü, 5’i gibi kavramlar bizden duymayacaksınız. Çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak. Mümkün olan en kısa sürede, yarın olabilecek şeyi bugün yapmak."

Haberin Devamı

'Yeni cumhuriyet'

Önder, yeni süreçten neyi kast ettiği sorularına yanıt verirken, "Biz bu meseleyi çözeceğiz. Biz yeni bir cumhuriyeti oluşturan iradeden birisiyiz. Herkesin de dahil olmasını istiyoruz. Müşterek barışımız, geleceğimiz ancak böyle oluşur. Müzakere dediğimiz şey de birbirinden farklı düşünen insanların bir anlayış birliğine varma, mutabakat zeminini genişletme çabasıdır" dedi.

'Görüşmeler hız kazandı'
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP heyetiyle görüşmesinin ardından twitter hesabından şunları yazdı: "Süreç güçlü bir siyasi irade ve kararlılıkla sürüyor. Nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyi niyet temelinde görüşmeler hız kazanmış durumda."
'Özerklik bir bölgeye değil'
HDP'li Önder, özerklik tartışmalarıyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: "Özerklik bu toprakların yabancısı olduğu bir şey değil. Bugün demokratik normların, bütün dünyada geldiği nokta, yetkilerin bu kadar merkezde biriktirilmemesi şeklinde. Bu bir coğrafi, bölgesel etnisite tabanlı bir şey değildir. Sadece bir bölge için de değildir. Trabzonlunun kendi deresi hakkında kendisinin karar verebilmesidir. Demokrasi talep ediyoruz.
Zana da Kandil yolcusu
"İmralı trafiği başladıktan sonra kamuoyuna yansımayan gidiş- gelişler de oldu. Bundan sonra da olur. Bu bilgilendirme artık biraz netice aldıkça, sürecin ruhuna hizmet edecek şekilde yapılacak" diye konuşan Önder, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın da İmralı’ya gideceğine dair iddialar hatırlatılınca, "Evet. Şimdi Leyla hanımla beraber Kandil’e gideceğiz" dedi.
CHP 70 maddelik ‘çözüm planı’ verdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, dün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 70 maddelik 'çözüm süreci' tekliflerini tanıttı. Teklifteki bazı düzenlememer şöyle: Seçim barajı yüzde 3'e düşecek. TBMM'de 'Toplumsal Mutabakat ve Ortak Akıl Heyeti Komisyonu' oluşturulacak. Yaşanan travmaları hatırlatan yer isimleri değiştirilecek. Adları değiştirilen yerleşim yerleri ile coğrafi yerlerin eski adları yeni adlarıyla birlikte kullanılacak. Dersim arşivleri devletin tüm kurumlarından alınarak Meclis'te toplanacak ve halka açılacak. Koruculuk kaldırılarak. Mayınlı araziler köylüye verilecek. Hrant Dink'in adı Şişli'de bir caddeye verilecek.

Haberin Devamı