Gazete Vatan Logo

Couture müşterileri piramidin en tepesinde

Porter ve Couture Federasyonu'na üye Dice Kayek, Paris Couture resmi defile takviminde yer almaya hak kazanan ilk Türk markası. Markanın ortağı Ayşe Ege'yle Woven Tales koleksiyonunu konuştuk

Couture müşterileri piramidin en tepesinde

Moda haftası sence bu sene nasıldı?

Açıkcası çok fazla başka defilelere bakma fırsatımız olmadı, fakat Haute Couture'ün gittikçe yeri önem kazanmaya başladı. Daha fazla yeni tasarımcıları Haute Couture'e dahil olduğunu gözlemliyoruz. Hem izleyici sayısı, hem de meraklısı artan bir sektör olduğunu düşünüyoruz.

Kimler ön plana çıktı?

Büyük markalar her zaman olduğu gibi yine inanılmaz bütçelerle harika senografiler gerçekleştirdiler. Aldığımız yorumlara da dayanarak, gerçek Couture teknikleriyle gerçek Couture gösteren markalardan bir tanesi de bizim Dice Kayek oldu.

Siz nasıl bir koleksiyon hazırladınız?

Woven Tales koleksiyonu 30 parçadan oluşan, ilhamını peri masallarından alan bir koleksiyon. Siyah, beyaz, monokrom ve lacivertin ağırlıklı olduğu koleksiyonun yapın aşaması 6 ay sürdü. Dice Kayek'in imzası niteliğini taşıyan işlemeler, volümlü yapılar ve güçlü looklardan oluşan bir koleksiyon yarattık.Defilemizin konusu gibi masallardı. Kıyafetlerin çoğu bir masal kahramanı kıyafetinin çağdaş uygulamasıydı. Her zaman kumaşlarımız, işlemelerimiz şekillere özel yaptırılıyor. Kırmızı başlıklı kızın kıyafeti favorim onu özellikle çok seviyorum.

Haberin Devamı

Her geçen sene daha güçlü ve ses getiren koleksiyonlar yapıyorsunuz...

Dice Kayek 24 senenin getirmiş olduğu tecrübelerin artık meyvalarını verdiği bir platformda. Dolayısıyla koleksiyonlara bu süreç olgunluk ve ustalık olarak yansıyor.

24 senlik tecrübemiz koleksiyonlara olgunluk ve ustalık olarak yansıyor

Haute Couture’ü kriz etkilemez

Haute Couture dünyadaki ekonomil krizden etkilendi mi?

Haute Couture bu krizden etkilenmeyen tek kesime hitab ediyor. Aksine BOF dergisi Couture müşterilerinin yüzde 50 ile 60 arası arttığını yazmış. Couture müşterileri piramidin en tepesinde oldukları için tüketim devam ediyor ve edecek.

Yeni projeleriniz neler?

Şu anda unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatlarıyla ilgili çok önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz ve markamız emin adımlarla büyümeye devam ediyor.

Türk kültüründen etkileniyor musunuz?

Genlerimizde olan işleme teknikleri, detaylı el işlerini kullanıyoruz ki bu Couture'ün en büyük ve önemli koşullarından birs. Türkiye'nin kültüründe olan birçok tekniği Couture yaparken kullanıyoruz. Çok yakında da bu konu ile ilgili bir proje gerçekleştireceğiz ama şimdilik sürpriz olsun.

Haberin Devamı

Müslüman kadın modacı olmak Avrupa'da zor mu?

Kadınmışsın, erkekmişsin, Müslümanmışsın, Budistmişsin, İtalyanmışsın, Türkmüşsün böyle bir şey yok artık dünyada. Bu olmasın diye çalışmalar, sempozyumlar, dernekler var. Herkes birleşsin. Ülkeler, dinler, böyle bariyerler yapa yapa insanlık batıyor. Bunu artık bırakalım. Bu tür sorulara cevap vermeyi sevmiyorum ve anlamıyorum.

Sence gelecek Haute Couture’de mi?

Dice Kayek markası Amerika ve Asya'da, Honkong, Singapur, Tayvan, Güney doğu Asya ülkelerinden Couture rağbet görüyor. Çok yeni bir pazar. Lüks tüketim yıllardır yapanlar artık değişik, kişiye özel, çok üretilip, çok giyilmemiş veya takılmamış ürünlere gidiyor. İnsanlarda bana özel olsun, tek bende olsun, hiç olmazsa rengi benim için özel yapılmış olsun arzusu doğmaya başladı. Böyle bir niş gelişti. Daha yeni olduğu için tüm sistemi taşıyacak ticari değerde değil ama gelecek orada.

Haberin Devamı

Türkiye'de satış noktalrınız nerede??

Türkiye'de Beymen ve Harvey Nichols'da satışımız var ama dünyada Çin, Kore, Taiwan, New York'ta Saks Fifth Avenue, Fransa'da Galeries Lafayette gibi her gün büyüyen birçok satış noktamız var.